Városlista
2024. június 8, szombat - Medárd

Hírek

2019. Október 13. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Világbajnok orosz nagymester is érkezett az 5. Világsakkfesztiválra

Világbajnok orosz nagymester is érkezett az 5. Világsakkfesztiválra

Számos érdeklődő részvételével kezdődött szombaton Budapesten a Polgár Judit ötlete nyomán megszületett Világsakkfesztivál, amelynek már ötödször ad otthont a magyar főváros, és amelynek mottója: A sakk összeköt minket.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a Nemzeti Galéria a színhely, ahol ezúttal a tudomány kerül a fókuszba. Ennek az az oka, hogy a világ egyik legnagyobb pénzügyi befektető cége, a Morgan Stanley lett a főtámogató.

Az esemény kapcsán Magyarországra érkezett a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics és Vlagyimir Kramnyik korábbi világbajnok orosz nagymester is.

Polgár Judit, aki 25 éven keresztül vezette a női világranglistát, a megnyitón újságíróknak elmondta: "a sakk ezer arcát bemutató" kezdeményezésükhöz szerte a világban mintegy harminc országból csatlakoznak oktatással, versennyel, bemutatóval - ahogy fogalmazott - mindennel, ami "sakkos".


Budapesten az 1500 éves játék gazdagságát és sokrétűségét kívánják bemutatni - mondta, arra is felhívva a figyelmet, hogy az 5. Világsakkfesztiválon konferenciát is rendeznek.

A Chess Connects elnevezésű tanácskozás célja, hogy megmutassa, miként járul hozzá a sakk a tudományokhoz, milyen lehetőségeket kínál az oktatásban és hogyan fejlődik mint sportág.

Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa, ennek apropóján a Jövő Európa-bajnokai elnevezésű versenyen bemutatkoznak a fiatal korosztály legjobbjai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:20, szombat | Belföld

Háromdimenziós légtérellenőrző lokátort adtak át Veszprémben

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján.

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.