Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Március 15. 07:34, szerda | Külföld
Forrás: mti

Uniós biztos: szükség van a legális, szabályozott migrációra

Uniós biztos: szükség van a legális, szabályozott migrációra

Az EU-nak szüksége van a legális, és a szabályozott migrációra, ezért ragaszkodunk az illegális bevándorlás megelőzéséhez és a visszatérítések fokozásához, hogy ehelyett a legális útvonalakon történő migrációba fektethessünk be - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Strasbourgban.

Johansson az illegális migráció kezelésével kapcsolatos legújabb bizottsági ajánlásokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az illegális bevándorlók visszaélnek az európai menekültügyi rendszerrel azáltal, hogy ha egyik országban elutasítják menedékkérelmüket, egyszerűen fogják magukat és egy másik tagálamban bukkannak fel, ahol ismét beadhatják a menekültstátusz iránti igényüket. "Ezeket a kiskapukat be kell zárni" - hívta fel a figyelmet.

A biztos felszólította a tagállamokat egymás kitoloncolási határozatainak kölcsönös elfogadásra, amelyekkel kapcsolatban a bizottság ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek értelmében a Schengeni Információs Rendszer segítségével a tagállamok azonnali értesítést kapnának egymástól a nem uniós állampolgárok státuszával kapcsolatos döntésekről.

Johansson szerint tavaly, a nemzetközi védelemre nem jogosultaknak csupán 21 százalékát küldték vissza származási országukba. "Hátráltatja a menekültügyi rendszert és aláássa a bizalmat, ha ezeket az embereket nem küldjük vissza. A menedékjog iránti kérelemhez való jog védelme érdekében meg kell mutatnunk, hogy megfelelően kezeljük azokat, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre" - hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly 340 ezer kitoloncolási határozatot hoztak az EU-tagállamokban, de csak az esetek 60 százalékában vették fel a hatóságok a kapcsolatot a migránsok hazájával visszafogadásuk érdekében. "Jobb együttműködésre van szükségünk a többi országgal, hogy javítsuk ezeket az arányokat" - tette hozzá.

Fotó: Pixabay

Címkék: bevándolrás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése