Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 25. 16:12, kedd | Helyi
Forrás: tata.hu

Újjászületett a tatai Esterházy-kastély

Újjászületett a tatai Esterházy-kastély

Az újjászületett Esterházy-kastély ünnepélyes átadását május 25-én rendezték.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a Miniszterelnökség valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában, Magyarország Kormánya és az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetően újult meg a tatai Esterházy-kastély főépülete és parkja.

„A tatai Esterházy-kastélyegyüttes turisztikai fejlesztése” című projekt 1,5 milliárd forint európai uniós (GINOP-7.1.1-15-2015-00007) és 0,9 milliárd forint hazai forrásból valósult meg 2018 és 2020 között. Az újjászületett Esterházy-kastély ünnepélyes átadását május 25-én rendezték.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hazánkban 30 műemlék - köztük 18 kastély és 12 vár - újul meg. Az épületek új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz igazodva megfeleljenek a mai kor turisztikai elvárásainak. A tatai Esterházy-kastély ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a keretében született újjá. „Történelmi örökségünket láthatóbbá kell tenni, és be kell kapcsolni az ország turisztikai vérkeringésébe. A hazai várak és kastélyok pozícióját meg kell erősíteni a Kárpát-medence közösségi, kulturális és turisztikai életében, megőrizni és erősíteni nemzetteremtő, történelmi, hagyományőrző, sőt, esetenként szakrális jellegüket, társadalmunkban betöltött szerepüket” - fogalmazott Tatán Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a tatai az első olyan helyszín, amely a Nemzeti Kastélyprogram keretében 2020 decemberében elkészült, és a járványügyi helyzet javulásával május 25-én átadásra került.

A tatai kastély fejlesztése során a főépület és az úgynevezett kiskastély déli szárnyának teljes körű felújítása történt meg. A főépület teljes szerkezeti megerősítését követően megújult a tetőszerkezet, amely új cserépfedést kapott. Lezajlott a belső udvar újjáépítése, sor került a kiskastély mögötti támfal megerősítésére, a közművek rekonstrukciójára és megfelelő kiépítésére is. Megújult több, mint 600 darab egyedi kőelem, kicseréltek 5000 méter fűtéscsövet, 1000 méter belső vízvezetéket, 7600 méter gyengeáramú és 19770 méter erősáramú villanyvezetéket. A kastélyba 3600 méter internet kábelt valamint közel 1000 elemből kiépített LED-es fényforrást és lámpatestet építettek be.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa a beruházással kapcsolatban kiemelte: - Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy az épületek fizikai és szellemi rehabilitációjára egyaránt sor kerüljön, ne csak a felújítások, hanem az újjászületésük is megvalósuljon. A műtárgy visszavásárlási program keretében nagyon sok olyan tárgyat sikerült visszavásárolni, ami egykor a kastély falai között volt elhelyezve, így egy történeti kontinuitást is lehetett teremteni. Emellett adományként is érkeztek bútorok, például Ausztráliából, hiszen az utolsó tatai gróf lánya, Francesca Esterházy Blackwell több olyan bútort is visszajuttatott a magyar államnak, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy az eredeti történeti tereket minél hitelesebben lehessen bemutatni.

Az összesen közel 3000 m² alapterületű kastély 700 négyzetméterén sikerült megőrizni az eredeti táblás és rombusz alakú parkettát. Ez annak köszönhető, hogy amikor a kastélyt kórházként használták, a parkettát linóleum burkolattal fedték le. A fürdőszobákban jó minőségben maradtak fenn az eredeti márvány és hollandi csempés burkolatok. A történelmi falrétegeket a szakértők gondos kutatások és archív fotók alapján restaurálták a térsorokban. Az enteriőrökben csak a tárlatok belsőépítészeti elemei mutatnak kortárs részleteket, az emeleti és földszinti teremsorban korhű bútorok, festmények idézik meg a barokk hétköznapok hangulatát.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a kastély megnyitóján elmondta: - Ez az épület számunkra beszédes, a talentumokról és a közösség iránti felelősségvállalásról szól. Az épület arról beszél, hogy fontos a békességszerzés, a fenntartható, tudatos gazdálkodás, a haza szeretete, a hon védelme, a kultúra pártolása. A kastély évszázadokon keresztül hordozója volt mindezeknek az értékeknek, melyek üzenetként bevésődtek a tataiak nemzedékeinek szívébe is. Bencsik János hozzátette: - Ha valamiben példát vehetünk az Esterházyakról, akkor az a békességszerzés, a kompromisszumokra való törekvés, a mintagazdaság felépítése, hogy csak olyat hozunk létre arányosan, nagy odafigyeléssel, ami hosszútávon fenntartható, emellett példát vehetünk még tőlük a kultúra szeretetéről, közvetítéséről, valamint a haza szeretetéről és védelméről.

A kastélyban „A Béke szigete elnevezésű” interaktív elemekkel gazdagított tárlat mutatja be az Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását. A kiállítás az emeleti szobák megtekintésével kezdődik, ahol a „bel etage” („szép emelet”) nyitott ajtókon át feltáruló teremsora számtalan látnivalót kínál. Az emelet központi tere a díszebédlő, ahol a restaurált faburkolat az Esterházy-ősök képmásait foglalja magában. A következő emeleti szalonban a diplomáciai pályán jeleskedő Esterházyak történetével ismerkedhet meg a látogató. Nem véletlenül kapta a kiállítás a „Béke szigete” címet: mind a vidéki tartózkodás és életmód nyugalma, mind a kastélyban lejátszódó történelmi események ehhez a fogalomhoz kapcsolódnak. A könyvtárszobát a grófnői lakosztály teremsora követi, melyen végighaladva elképzelhetjük a grófnő mindennapjait, a berendezett termeket a fürdőszoba követi. Különösen ritka és értékes a kastély épen megmaradt két fürdőszobája, márvány illetve holland csempe borítással. Az emeleti termekben tett sétát két játszószoba zárja, ahol a kislányok babaháza tulajdonképpen a kastély makettje, a kisfiúk ólomkatonái pedig a Tatán zajlott császári hadgyakorlat hiteles terepasztalán masíroznak. A kastély megtekintése ezt követően a grófi lakosztályban folytatódik, amely a grófnői szobák alatt, a földszinten található. Ezen a szinten látható, számos más érdekesség mellett többek között az ún: Sátorszoba, a biliárdszoba és a grófi írószoba is. A földszinti nagyszalonban (rendezvénytér) további filmek várják a kastély és a család története iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvénytérből közelíthető meg a kastélykápolna, amelynek restaurált terében áll az eredeti, 200 éves oltár.

Dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a fejlesztéssel kapcsolatosan a megnyitó ünnepségen úgy fogalmazott: - A kastély átadása hosszú évek adósságát törleszti, annak teljes körű megújításával tartozunk a városnak, az Esterházy családnak, a magyar kultúrának, és a magyar történelemnek. Olyan működő intézményekre van szükségünk, amelyek szolgálják a helyi közösséget, segítenek a gyökerek megerősítésében, kultúránk megőrzésében. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a közös erőfeszítés itt Tatán sikeres volt, bár még csak a nagyobbik felén vagyunk túl, a helyreállítási alapban rendelkezésre álló források és a magyar költségvetés forrásai a következő években arra is lehetőséget adnak, hogy teljes egészében befejezzék az épületegyüttes felújítását.

A tatai kastélyban nemcsak a műemlékvédelmi helyreállítás és a kulturális tartalomfejlesztés történt meg, de a helyszín újra alkalmassá vált nemzetközi színvonalú rendezvények befogadására is. A kiállítási és a rendezvény terek egymástól függetlenül is funkcionálhatnak, hiszen külön lépcsőházzal közelíthetőek meg. A múzeumshop és a kávézó enteriőrjében az új funkciónak megfelelően a kortárs design érvényesül. A modern, mégis elegáns Szalon kávézó pedig belépőjegy megváltása nélkül is látogatható.

A tatai Esterházy-kastély megnyitóján Michl József , Tata polgármestere pohárköszöntőjében elmondta: - Hálásak vagyunk az Esterházy családnak azért az igyekezetért és odafigyelésért, amellyel nemcsak széppé tették és kiteljesítették Tatát, hanem az itt élőknek munkát, megélhetést is biztosítottak. Hálásak vagyunk azoknak is, akik ezt az épületet a munkájukkal, hivatásukkal, szolgálatukkal vigyázták és védték. Ugyancsak hálás köszönettel tartozunk a magyar kormánynak, mely a kastély megújítását fontosnak tartotta, és köszönjük mindenkinek, akinek szolgálatánál, hivatásánál fogva szerepe volt ebben a megújításban, vagy ötleteivel, adományaival segítette ezt a fejlesztést. Jó munkát kívánunk a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-nek, és bízunk benne, hogy a kastély tovább szépülhet minden tatai és idelátogató örömére - fogalmazott a városvezető.

A tatai Esterházy-kastély május 26-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, keddtől vasárnapig, 10-18 óráig várják a látogatókat. Június 1. és augusztus 20. között minden szombaton meghosszabbított nyitva tartás mellett 20 óráig tartanak majd nyitva.

További információ:

www.tataikastely.hu

www.nöf.hu

www.nkvp.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:03, péntek | Helyi

ORSZÁGOS HATÁRRENDÉSZETI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt nap eseményei számokban.

2024. Március 17. 07:07, vasárnap | Helyi

Elismerés

A Tatai-medence örök prímása kitüntetést kapott

2024. Március 09. 06:45, szombat | Helyi

Nehéz mérkőzés elé néz az Tatai AC

A csapat eddig jól teljesített, de most a hétvégén különösen nehéz mérkőzés elé néz. Mutatjuk, mikor játszik a Tatai AC.

2024. Március 01. 18:05, péntek | Helyi

Kiránduló gyerekekre támadt rá egy horgász a tatai tónál, egyiküket meg is verte

A férfi június 12-én a tatai tónál horgászott, amikor egy fiatalokból álló kiránduló csoport tagjai nagy köveket dobáltak a tóba.