Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 23. 16:00, szerda | Belföld
Forrás: MT

Új balatoni településsel bővül Magyarország

Új balatoni településsel bővül Magyarország

Az október 12-ei önkormányzati választás napján új település születik: a Veszprém megyei Balatonakarattya községgé nyilvánításáról szóló köztársasági elnöki határozat az önkormányzati választás napján lép hatályba.

Áder János köztársasági elnök 2012 decemberében hozott határozatot arról, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztésére Balatonkenese város Balatonakarattya településrészét Balatonakarattya néven községgé nyilvánítja. A határozatot 2013. január 8-án hirdették ki.

A határozat a kihirdetését követő (általános) önkormányzati választás napján lép hatályba. Ez azt jelenti, hogy a
2014-es őszi önkormányzati választás napján az eddigieknél eggyel több, összesen 3.177 településen lesz önkormányzati választás októberben.

A településrész községgé nyilvánítása azt is jelenti, hogy Balatonkenese jegyzőjének tulajdonképpen úgy kell szerveznie a választási munkát, hogy mindenhol "külön kezeli" az új községet. Külön kellett megállapítania az önkormányzati képviselő-testületek létszámát, a tervezett határvonalat figyelembe véve egy önálló szavazókört kellett létrehozni, amely lefedi a tervezett területet, és külön jelöltek kerülnek fel majd a külön szavazólapokra is.

Nánássy Elek, Balatonkenese jegyzője az MTI-nek elmondta: a leválási folyamat 2012 tavaszán kezdődött, amikor Balatonakarattya településrészen összehívott falugyűlésen létrejött a Leválást Előkészítő Bizottság. Ezt követte 2012. augusztus 5-én egy helyi népszavazás, amelyen az ott élő választópolgárok vehettek részt.

A csaknem 3500 lakosú Balatonkenese akarattyai városrészén a népszavazás idején 779 választópolgárt tartottak nyilván, a helyi referendumon a választásra jogosultak 60 százaléka vett részt, és 86 százalékuk voksolt igennel az önállósodásra.

Az önkormányzati választáson Balatonkenesén polgármestert és hat képviselőt, Balatonakarattyán polgármestert és háromtagú képviselő-testületet választanak. Az akarattyai képviselő-testületnek a választás után döntenie kell arról, mely településsel hoz létre közös polgármesteri hivatalt, ami kötelező a kis lélekszám miatt.

A választások után a 14,2 milliárd forint értékű önkormányzati vagyon felosztása lesz a legnagyobb feladat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;