Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább dőlnek a devizahitelek

Tovább dőlnek a devizahitelek

A Világgazdaság azt írja, hogy a deviza alapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek között egyre több a 90 napon túli késedelem. Tavaly év végén a kölcsönök 18,8 százaléka számított bedőltnek – ez szűrhető le a jegybank statisztikáiból.

A deviza lakáshiteleknél 17,3 százalékra emelkedett a 90 napon túl nem teljesítő kölcsönök aránya, ami történelmi rekordnak számít, szintén csúcson, 28,3 százalékon van a szabad felhasználású deviza jelzáloghiteleknél ez az arány.A devizahiteleseken a jelek szerint a mentőcsomagok sem képesek tartósan segíteni.

A forinthitelek piacán viszont valamivel jobb lett a helyzet.A piaci alapú forint lakáshiteleknél a nem teljesítő kölcsönök állománya kis mértékben csökkent 2013 utolsó három hónapjában, és aránya a teljes portfólión belül 15 százalék alá süllyedt, ami persze még mindig nagyon magasnak számít. A szabad felhasználású forint alapú jelzáloghiteleknél is volt javulás, a bedőlt állomány 3 milliárd forinttal 127,7 milliárdra csökkent, a nem teljesítő kölcsönök aránya egy százalékponttal 30,37 százalékosra mérséklődött. A támogatott forint lakáshitel-portfóliók romlanak, de lényegesen jobbak a piaci alapúaknál, 4,58 százalékos a nem teljesítő állomány aránya.

A személyi hiteleknél is megfigyelhető az a trend, ami a jelzálogkölcsönöknél, a forint alapú portfóliókban a nem teljesítő kölcsönök aránya a tavalyi utolsó negyedévben csökkent, a deviza alapú állományokban viszont emelkedett. A többi tipikusan forint alapú hitelnél is javultak a statisztikák, a folyószámla-, a kártya- és az áruhitelek területén is csökkent a nem teljesítő állomány mind volumenét, mind az arányát illetően.

A legaggasztóbbnak a gépjárműhitel-portfóliók tűnnek. A forint gépjárműhitelek bruttó állománya 96 milliárd forint volt év végén, ennek több mint 52 százaléka számított nem teljesítőnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk