Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 20. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tisztítják a Tisza-tavat

Tisztítják a Tisza-tavat

Csaknem kétszázezer köbméter iszaptól szabadították meg eddig a Tisza-tavat az európai uniós és magyar állami forrásból finanszírozott Komplex Tisza-tó Projekt keretében - közölte Lovas Attila, az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-vel.

A jövő év nyarára befejeződő, az iszaptalanítást magába foglaló munkálatokkal biztosítható lesz a jó vízminőség, és az ország második legnagyobb vízfelületű tava képes lesz hosszabb távon megfelelni sokrétű funkcióinak.

A szakember tájékoztatása szerint 7,6 milliárd forint áll rendelkezésre az Alföld döntő része vízgazdálkodási problémáinak kezelésére. A források egyik fele közvetlenül a tó vízvédelmi fejlesztéseire fókuszál, míg a másik fele a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer megújítását teszi lehetővé.

A tározó és a hozzá kapcsolódó vízgazdálkodási rendszer az elmúlt négy évtizedben elhasználódott, különböző mértékben eliszaposodott, vízmennyiségi és vízminőségi problémákat idézve elő. Az elégtelen áramlási viszonyok egyik következménye, hogy nem kívánt mértékben elterjedt a sekély vizekben a növényzet.

A Tisza-tó hosszú távú ökológiai egyensúlyának fenntartása érdekében ezért elengedhetetlenné vált a gyökérzónás kotrás 108 hektáron, az öblítő csatornák feltöltődött részének kotrása mintegy 20 kilométer hosszan, továbbá a beengedő művek és a vezérlő-szabályozó rendszer korszerűsítése.

A kotrási munkálatoknak összességében az ötödén vannak túl az építők. A Kötiviép'B Kft. és a Hídépítő Speciál Kft. alkotta kivitelezői konzorcium gyakorlatilag elvégezte az iszaptalanítást az Aponyháti-csatornán, megtörtént a főág bekötése a Nagy-morotva alsó ágába. Elkészült a Kőhídi-lapos bekötése is, halágyat létesítettek, és elvégezték a Bocskoros híd átfolyási szelvényének rekonstrukcióját. A vízi növényzet terjedésének szabályozása érdekében folytatják a gyökérzónás kotrást az Abádszalóki-öbölben és az Érfűi-térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;