Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 29. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a magyar űrhajós-jelölteknek

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a magyar űrhajós-jelölteknek

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a csütörtökön elindított magyar űrhajós-kiválasztási folyamatban részt vevőknek.

A 30-60 naposra tervezett misszió során egy magyar űrhajós az évtized közepén űrrepülésben vehet részt, hogy világszínvonalú magyar innovációkat teszteljen és egyedülálló kísérleteket folytasson a Nemzetközi Űrállomáson.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa emlékeztetett: a most útjára indított Hunor (Hungarian to Orbit) nemzeti kutató űrhajós programra jelentkezőkkel szemben fontos elvárás, hogy műszaki, természettudományos beállítottsággal bírjanak. Kiemelt elvárás a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a magas fokú pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, valamint az, hogy a jelentkező határozott, kiegyensúlyozott személyiség legyen.

"A nemzeti űrhajós programra jelentkezőknél elengedhetetlen feltétel a valós teljesítmény, a kiemelkedő készségek és a hazaszeretet" - tette hozzá.



Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós elmondta, hogy a misszió remélhetőleg egy hónapig, de akár negyedévig is tarthat.

Ferencz Orsolya elmondta, hogy a kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, az ESA űrhajós politikájával (Astronaut Policy) összhangban zajlik majd, melynek során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre. A jelentkezési feltételeknél a nemzetközi szabványok érvényesülése döntő jelentőséggel bír, azonban ezek figyelembevétele mellett elsődleges szempont volt az is, hogy minél szélesebb körnek legyen lehetősége űrhajósnak pályázni.

A kiválasztásara kerülő űrhajós küldetésének fő célja, hogy az évtized közepére tervezett űrrepülés során magyar egyetemek, tudományos kutatóintézetek és vállalkozások által fejlesztett kísérleteket végezzen, és eszközöket teszteljen mikrogravitációs környezetben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén - tette hozzá.

A nemzeti űrhajós programra 2022. január 31-ig lehet jelentkezni a hunor.gov.hu weboldalon.



November 1. és 5. között Magyarország lesz a házigazdája a Nemzetközi Űrhajós Szövetség éves Kongresszusának. A kormány támogatásával Magyarországra hozott esemény lehetőséget nyújt arra is, hogy a most bejelentett magyar űrhajós programról tájékoztassák az asztronauták széles körét, valamint az esemény hozzájárulhat az űrkutatás iránti hazai érdeklődés erősítéséhez, különös tekintettel a fiatalabb generációk körében - mondta a miniszteri biztos.

Címkék: űr, űrhajós, űrkutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.