Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Száz évig is spórolhat, aki jó nyugdíjat akar

Száz évig is spórolhat, aki jó nyugdíjat akar

Változtatni kell az öngondoskodási gondolkodáson: a jelenlegi befizetési szintek mellett 100 év felhalmozás kellene 10 millió forint félretételéhez.

Folyamatosan romlik az aktív keresők és a nyugdíjasok aránya: amíg 1980-ban 4 kereső 2 nyugdíjas ellátásához járult hozzá, jelenleg 4:3 az arány, ami 2050-ben 4:6-ra változik. A kedvezőtlen tendenciában az is szerepet játszik, hogy amíg a Ratkó-korszak gyermekei most, az unokák 2030-től vonulnak nyugdíjba - írja a Napi Gazdaság.

Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíj összege az utolsó nettó jövedelemhez viszonyítva jelentősen csökkenni fog, miközben a nyugdíjban töltött élettartam folyamatosan nő. Így pedig az állami nyugdíj kiegészítésre szorul.

Egyes számítások szerint a nyugdíjba vonulónak mintegy 10 millió forint induló megtakarításra lenne szüksége ahhoz, hogy azt az átlagosan várható 15-20 nyugdíjas évében felhasználja. Ehhez képest a tipikus megtakarítások összege manapság alacsonyabb − fejti ki Szabó László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati vezetője. Pénztárukban a tavaly nyugdíj okán kilépett tagok átlagosan 1,4 millió forintot tudtak felvenni, a megtakarítás mintegy 30 százaléka a hozam volt. Vagyis a leginkább tradicionális intézménynek tekinthető, húszéves nyugdíjpénztári rendszerben a most nyugdíjba vonulók a hosszú évek alatt is csak keveset gyűjtöttek össze. Miközben a befizetések átlaga éves szinten 80 ezer forintot tett ki, a pénzintézet négy (kiszámítható, klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési) portfóliójában 5,12−7,18 százalék közötti volt a nettó gyarapodás. De a kívánt 10 millió forintos megtakarításhoz a fenti számokkal kalkulálva csak 100 év alatt érne el a tag.

A szakember szerint ezért is hasznos, ha az öngondoskodó akár kis összeggel, de már az első munkahelyétől kezdve megkezdi a takarékoskodást. Kihasználva azt, hogy a pénztárba a munkáltatója által is befizethet, miközben az egyéni befizetés után 20 százalékos személyijövedelemadó (szja)-kedvezmény is jár. Ez utóbbi eredményezi azt, hogy miközben a pénztáraknál a munkáltatói befizetések − a cafeteria egyéb, népszerűbb elemeinek (Erzsébet utalvány) elterjedésének is köszönhetően − 2008 óta összegszerűen csökkennek, az egyéni befizetések növekednek és 2011 óta már meghaladják a munkáltatói támogatások összegét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 2012-ben 3,8 millióan fizettek szja-t munkaviszonyból származó jövedelem után. A nyugdíjpénztárakba történő befizetés után ugyanakkor csak 418 ezren igényeltek vissza adót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk