Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Február 25. 13:44, hétfő | PR

Jó tanács az otthoni klímákhoz

Jó tanács az otthoni klímákhoz

Elérkezett a tavaszi klíma karbantartás ideje. Mit érdemes erről tudni?

Gyakran hallhatunk olyan kritikákat, hogy az otthoni klímák karbantartása házilag, bárki által könnyedén elvégezhető tevékenység, hiszen mindössze a levegőszűrők portalanítása a feladat. Az igazság az, hogy ez távolról sem így van, hiszen a szakszerű karbantartásnak csupán egy apró szelete a berendezések tisztítása. A karbantartási folyamat része még a gépek működésének teljes körű vizsgálata, az esetleges hibák feltárása, javítása is.

Fontos! 2015. június 15-től kizárólag olyan vállalkozások végezhetik el a hűtőközeggel rendelkező klímaberendezések telepítését, karbantartását és gáztöltését, akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval és megfelelően képesített szakemberekkel!



Sajnos, a köztudatban még gyakran az a téves feltevés él, hogy a karbantartás elmulasztásával pénzt spórolhatunk meg. Valóban, rövidtávon úgy tűnhet, hogy több pénz maradt a pénztárcánkban, azonban egy nem várt meghibásodás javítási költsége az időszakos karbantartási díjak többszöröse is lehet. Például egy viszonylag könnyedén cserélhető, kis értékű alkatrész meghibásodása nehezen javítható, komoly károkat is okozhat a készülékben. Fontos kiemelnünk, hogy a klímák esetében a meghibásodás leggyakrabban a legintenzívebb használati időszakban, a nyári kánikula idején jelentkezik, amikor a klímajavítással foglalkozó vállalkozások többsége kapacitásgondokkal küzd, így nem csupán a javítás összegével, hanem a légkondicionálás hiányából fakadó drasztikus komfort csökkenéssel is számolnunk kell.

A Klímaváros Kft. szakértőit segítségül hívva összeszedtünk, hogy miért is fontos a légkondicionálónk megfelelő karbantartása. Ipari, vállalati körülmények között már az 1960-as évek óta a rendszeres, folyamatos karbantartást alkalmazzák a meghibásodásig üzemeltetés helyett. A megelőző karbantartás alapgondolata, hogy a meghibásodást megelőzni mindig olcsóbb és jobb, mint a bekövetkezés után elhárítani a problémát. Érdemes otthon, háztartási körülmények között is eszerint eljárni, hiszen hosszútávon egészen biztos, hogy sokkal jobban járunk.



A megelőző karbantartás legfontosabb előnyei

Energia megtakarítás: A legfrissebb statisztikai adatok szerint az emberek évről évre többet költenek az otthonuk hűtésére, fűtésére, így kiemelten fontos, hogy a klímaberendezésünk a lehető leghatékonyabban működjön. A karbantartásnak része, hogy a klímaszerelő szakember ellenőrzi, teszteli és finom hangolja a berendezést, hogy az biztosan ne pazaroljon energiát a működése során.

Magasabb komfortérzet: Megfelelő szakértelem és eszközök nélkül csak azt tudjuk megállapítani, hogy a klímaberendezésünk működik-e, fújja-e a hideg levegőt. Azonban egy szakértő, a karbantartás során azt is tudja ellenőrizni, hogy a befújt levegő hőmérséklete megfelel-e a gyári állapotnak, vagyis megfelelő hatékonysággal működik-e a klímánk. A legnagyobb kánikulában mindössze 10C különbség is óriási változást jelenthet a komfortérzetünkben.

Elkerülhetőek a váratlan meghibásodások: Előfordult már, hogy a nyár közepén hibásodott meg a klímánk? Ha igen, egészen biztos, hogy azokat a napokat nem szeretnénk újra átélni, így nagyon fontos, hogy még a hűtési szezon előtt, tavasszal ellenőriztessük, hogy a klímaberendezésünkkel minden rendben van-e.

Hosszabb élettartam: A megelőző karbantartások évekkel meghosszabbíthatják a légkondicionálók élettartamát, ráadásul nem kell félnünk a váratlan meghibásodásoktól sem. Minél tovább tudjuk használni a berendezést, annál jobb befektetést csináltunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről