Városlista
2019. június 26, szerda - János

Hírek

2019. Június 22. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

Az ellenállhatatlan cseresznye: az istenek eledele

25. hét:Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói.

23. hét:Segíthet a fogyásban

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszontsok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót.Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojás fehérjetartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.
Jót tesz a húgyutaknak
A spárgábannagy mennyiségben található egy aszparagin nevű aminosav, amely természetes vízhajtó. Éppen ezért ha sok spárgát eszünk, akkor segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, amihozzájárul ahúgyúti fertőzésekkialakulásának megakadályozásához.
Tele van antioxidánsokkal
Különösen a lila színű, de mindegyik fajtában bőven van ezekből asejtvédő hatásúanyagokból. Ha szeretnénk, hogy a spárga antioxidánstartalma megfelelően hasznosuljon a szervezetben, akkorne főzzük túl, inkább csak pároljuk gőzben néhány percig -vagy akár meg is grillezhetjük.
Sok benne az E-vitamin
Az E-vitamin is fontos antioxidáns, amely segít megerősíteni az immunrendszert ésvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.Ha a spárgát egy kis olívaolajjal kombinálva fogyasztjuk, akkor testünk könnyebben tudja felszívni a benne lévő E-vitamint, mert zsírban oldódik.
Természetes afrodiziákum
A spárgában található B6-vitamin ésfolsavsegíthet a nemi vágy felkeltésében,a benne lévő E-vitamin pedig serkenti a nemi hormonok, azaz a nőknél az ösztrogén, férfiaknál pedig a tesztoszteron termelődését.

22. hét:A mag zölden még éretlen, sárgán viszont már kevésbé szeretjük. Miért jó? A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos.Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 százalék fehérjét, 1-3 százalék zsírt, 60 százalék szénhidrátot tartalmaz.

0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.

21. hét:Jön az eperszezon! A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik,rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai aC-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost,jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitaminis található bennük.

Mivel nagyon magas azantioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul avércukorszint normalizálásához, és megelőzi avércukorszinthirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknekerőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található,krónikus gyulladásokellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja.A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyosdaganatos betegségek(emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

20. hét:Miért jó? A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.

A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

19. hét:Miért jó?

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

18. hét:Saláta ABC

A fejes saláta az egyik legkedveltebb salátafajta. Nincs jellegzetes íze, ezért a legtöbb zöldséggel és öntettel jól harmonizál. Leveleit kisebb darabokra tépve, vagy vékony csíkokra vágva használjuk fel.

A jégsaláta is igen népszerű fajta. Nincs jellegzetes íze, a legtöbb zöldség és öntet jól illik hozzá. Ha gyors, egyszerű salátára vágyunk kitűnő alternatíva.

A római saláta egy finom, ropogós salátafajta. Hosszúkás alakú, akár 30 cm-re is megnőhet. Jól illenek hozzá az erőteljes, pikáns öntetek.

A radicchio vagy olasz cikória egy jellegzetes, kicsit keserű ízű saláta. Jól illenek hozzá az erőteljes ízű zöldségek, mint például az édeskömény. A radicchio keserű íze miatt nagyban segíti az emésztést.

A borsmustár - ismertebben rukkola - nevét a benne található mustárolajoknak köszönheti. Jellegzetes, csípős aromájú ízét is ez az olaj adja. Leggyakrabban paradicsommal és juhsajttal, valamint balzsamecetes olívaolajjal meglocsolva fogyasztják.

A galambbegy- vagy madársaláta fagyálló növény, szinte egész évben fogyaszthatjuk. Béta-karotin-, C-vitamin-, kálium- és vas-tartalma kimagasló, érdemes gyakran fogyasztani. Íze kellemes, jellegzetes, de nem erőteljes. Fehérborecettökmagolajjal, vagy málnaecet dióolajjal a leginkább hozzáillő öntet.

A cikória levelei kesernyés ízűek. Minél inkább hajlanak a sárga levelek a zöld árnyalatába, annál erőteljesebb az ízük. Szilárdabb mártással, szósszal kínálják, mely jól elfér a lapátszerű, mély salátalevelekben.

Az endívia levelei is kissé kesernyések. Téli és nyári fajtája is létezik. A téli saláta világosabb színű és fodrosabb, míg a nyári fajta levelei nagyobbak, és kevésbé fodrosak. Tejföllel tálalva isteni salátát kaphatunk.

A pitypangról első hallásra sokaknak nem a saláta jut eszébe. Pedig ez a fanyar, kesernyés ízű fajta gazdag ásványianyag-forrás, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Jól illik hozzá a repce- és a dióolaj, valamint a fehérborecet.
A tölgylevelű saláta levelei bokrosan, sűrűn nőnek, a végek felé haladva pedig egyre sötétebb vörösek. Íze sósabb, mint a fejes- vagy jégsalátának, jól illik a gombához, és a vöröshúsok mellé.

17. hét:A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk. Amezmester.huinformációi alapján csokorba szedtük a leggyakoribb betegségekre ajánlható mézeket.

Megfázás:bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.
Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot,az akácméz és a repceméza fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

Immunerősítés:magas vitamintartalma miatt azakácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasoltimmunerősítésre.

Érzékeny gyomor:a repceméz a legjobb. Ha az valamiért nem kívánatos, akácmézzel is próbálkozhatunk, de napraforgómézet kifejezetten tilosérzékeny gyomorralfogyasztani.

Csontproblémák:egyértelműen azakácmézvana legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálciumtartalma miatt.
Vérszegénység:magas vastartalma miattaz akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

Férfiproblémák(prosztata, vizelési nehézségek):a napraforgóméz támogatjaleghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.
Horzsolás, sebek:a jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsoltsebek külsőleges kezelésére(a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).

Méregtelenítés:kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre.

Antioxidáns-kúra:magasE-vitamin-tartalmamiatt a napraforgóméz a leginkább javasolt.

Halálos is lehet a méz
A méz akárhogy is nézzük, egyfajta cukor, így mértékkel szabad csak fogyasztani. A kardiológusok általában azt ajánlják, hogy a nők hozzáadott cukorból ne egyenek többet 100 kalóriánál. A férfiaknál a nagyobb testtömeg miatt ezne legyen több napi 150 kalóriánál. Ez egy kicsit több mint két evőkanál a nők és a három evőkanál férfiak esetében. Méz tartalmazhat botulinum endospórákat, amely acsecsemőkori botulizmusokozója. Ez egy ritka, de súlyos ételmérgezés, ami bénulást eredményez. Ezt a veszélyes baktériumot még a pasztőrözött méz is tartalmazhatja.Emiatt nem ajánlott, hogy a csecsemők egyéves koruk előtt mézet fogyasszanak.

16.hét:Csípős, könnyfacsaró, de igen egészséges! Fő hatóanyagaa mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin éskáliumis. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

A torma a legjobb vírusölő gyógynövény
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt tormabaktérium- és vírusölőhatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormátvese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzésetisztítja a légutakat, ezért sok helyena tormát az egészség szimbólumánaktartják.
Hogyan fogyasszuk?
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiválóköretkéntés frissen reszelve, deecetesen, vagytormamártáskéntis jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt arendezvények hidegtálainális rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jóétvágygerjesztőhatású. Néhány háziasszony fiatal levelét salátába teszi.

15.hét:A tavasz első friss zöldsége a piacokon is kapható újhagyma. Nem kíván nagy szakértelmet és Te is duggathatsz kiskertedbe, vagy akár erkélyeden is virágládába hagymát.

A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le, az egész szervezetre hatnak, még a húgyutakban is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat.
Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-,B5-,B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.
Az újhagyma gyógyhatása
● vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben,
● C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,
● gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
● segít megelőzni az érelmeszesedést,
● emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású,
● jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat,
● vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését,
● a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító,
● a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését,
● salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is,
● a hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet,
● sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez,
● kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést,
● a hagymában található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet,
● a női betegségként elkönyvelt csontritkulásra is jó a hagyma, mivel a naponta fogyasztott hagyma növeli a csontsűrűséget.
Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz és sült húsokhoz is ehetjük.
Nem csak a fehér hagyma részt, hanem a föld feletti zöld részét is bátran fogyaszd, hiszen ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

14.hét:Reggel méreg, délben étek, este orvosság: legalábbis ezt tartja egy régi mondás a retekről. Nézzük, mennyiben hihetünk ennek a népi bölcsességnek!

Miért jó?
Jóhírét leginkább közismerten gazdagC-vitamin-tartalmánakköszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású:oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik azepekőképződését.
Hogyan fogyasszuk?
A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorbana nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik,de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.

13. hét:A medvehagyma (vad fokhagyma vagy medvefokhagyma) nevét onnan kapta, hogy a medvék és a vaddisznók előszeretettel csemegéznek a növény gyökereiből.

Vérnyomáscsökkentő hatású, emellett lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, így hatékonyan küzd azérszűkületet, akár halálos kimenetelű stroke-ot okozó plakkok ellen. Amedvehagyma rendszeres fogyasztásacsökkenti a koleszterinszintet, és hatékonyan hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A medvehagyma a népi orvoslás szerint afelsőlégúti betegségekmegelőzésére és a már kialakult fertőzés tüneteinek enyhítésére is alkalmas.
A medvehagyma divatossá válásánakveszélyei is lehetnek.A növény levelei ugyanis nagyon hasonlítanak más virágok leveleire, amelyek azonban emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mérgezőek. Ezek közül a legismertebb agyöngyvirág. A növények összetévesztésének minden évben van halálos áldozata Európában, ezért különösen óvatosnak kell lennünk, hogy hol szerezzük be a medvehagymát.

9.hét:Kiváló C-vitamin forrás

Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: a narancs legfontosabb téliC-vitamin-forrásainkközé tartozik. Egyetlen "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete, de két, bármilyen más fajtájú narancs is megteszi. A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitaminelősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.
Miért jó a narancs?
A narancsA- és B-vitaminokatis nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti ahasnyálmirigyműködését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.

Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valaminta limonénrákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Atéli depresszió ellen is érdemesnarancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogyvízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmávalimmunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.

8.hét:Segíti az emésztést

Arukkolajó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.
Használjuk tészták, pizzák mellé
Jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Saláták készítésénél ügyeljünk arra, hogy ne a rukkola domináljon az ételben, inkább csak színesítse azt. Emellett használhatjuk tésztaételek,rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is. Adhatjuk szendvicskrémekhez, túróhoz, de önmagában egy kevés olíva- vagy dióolajjal és citromlével meglocsolva is páratlan. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.

A hűtőben 2-3 napig eltartható, fagyasztásra kevésbé alkalmas, elveszíti ropogósságát.

7.hét:Sok benne a tápanyag

A friss és a szárított datolyában issok az ásványi anyag és a vitamin.A legnagyobb mennyiség káliumból, kalciumból,magnéziumból, valamint A-, B6- és K-vitaminból található a gyümölcsben. Ezek az ásványi anyagok nagyon fontosak, hogy csontjaink, izmaink és immunrendszerünk megfelelően működjön, az A-vitamin pedig a bőr, illetve a látás egészségéhez is szükséges.
Sok benne az energia
A datolya igencsak energiadús és tápláló étel, amely tele van szénhidráttal. Tartalmaz szukrózt, fruktózt és glükózt is. 4-5 szem közepes méretű datolyában körülbelül 270 kalória, 1,80 grammfehérjeés 75 gramm szénhidrát található, ezért kiváló rágcsálnivaló, ha például sportolás közben egy kis extra energiára van szükségünk.Diétázók csak mértékkel fogyasszák, mert ez a kalóriatartalom viszonylag magasnak számít.
Rost
A friss és a szárított datolyában is bőven vanrost. Egy szem friss datolya körülbelül 1,6 gramm rostot tartalmaz, így jó hatással van az emésztésre, és segít megakadályozni a székrekedés kialakulását. Ezenkívül jó hatással van avércukorszintegyensúlyára is.
Jót tesz a szív egészségének
A magas rosttartalom melletta datolyában nagyon kevés a zsír és a nátrium,így jót tesz a szív egészségének. Ha valakinek figyelni kell a sóbevitelre, vagy kifejezetten nátriumszegény étrendet írtak neki elő, akkor is nyugodtan fogyaszthat datolyát, akár mindennap. Ha rendszeresen eszünk datolyát, csökken az esélyünk, hogy szívbetegek legyünk, vagystroke-otkapjunk.

6.hét:Miért jó? C-vitamintartalma a többi citrusfélével azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 százalék. Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz, kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Energiatartalma 36 kcal/100 mg. Hűtő hatású, frissítő, vitamin- és ásványi anyaggazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet.

A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak. Bioflavonoidokat, glukozidot, C-vitamint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén. Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt felváltsák vele.
Hogyan fogyasszuk?
Amerikában kedvelt reggeli ital a leve. Nyersen vagy kifacsarva, különböző italokba keverve fogyasztjuk leginkább. Félbevágva, egy kis késsel vagy kanálkával elválasztható a húsa a közte lévő, gerezdekre osztó hártyától és egyszerűen kikanalazható a belseje. Felhasználható édességekhez és vegyes salátákhoz is. Magyarországon ritkán főzik be, de párolva készíthető belőle kompót, más citrusfélékkel keverve lekvár, dzsem is. Pikáns ízzel gazdagíthatja például a sült húsféléket.

5.hét:Vitamin ABC

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagaiközül említésre méltó akálium(300 mg fölött), akalcium(100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, acinkés a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együttjelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.

Eddig a végbél-, hólyag, aprosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül azindol-3-karbinollalvégeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.
A brokkoliban bőségesen találhatókampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja agyomorfekélykialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.
Alighanem, számtalan jótékony egészségügyi hatás bújik még meg a növényben, melyek felkutatása pusztán idő és pénz kérdése. Még a végén gyógyzöldséggé válik!

4.hét:Különleges zöldségfélénk a lencse. Kevés ilyen tápláló ésjól emészthető zöldségünk van. 100 grammból 340-350 kcal, 1430-1480 kJ energiát tud adni fogyasztójának, ami nem kevés. Szokatlanul magas a fehérjetartalma is, 25-28% körüli.Nem sokkal marad el a közismerten legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Emellett kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé.

Tartalmazza lényegében valamennyifontos aminosavunkat, köztük az ember számáranélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyésző a vele együtt fölvett koleszterin és egyéb zsírok mennyisége, melyek mindössze 1-2 %-át adják az elfogyasztott lencsének. Nem véletlen, ha a főként növényi koszton élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend.A tartósan vegetáriánus életmódot élőknek mindenképpen figyelmébe ajánljuk.
Igenjelentős szénhidráttartalma is, 100 grammból 53-60 grammot tesznek ki ezek az anyagok, de mivel úgynevezett glikémiás indexe alacsony, ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is. Ebből mintegy 40 gramm keményítő, 3-4 g növényi rost, ami kedvezően magas érték (a vörös lencse esetében valamivel kevesebb), 1-3 g pedig cukor. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz raffinózt és stachiózt, mely cukrok tehetők felelőssé a lencseevést követő puffadásért és bélgázképződésért. Emiatt sajnos sokan kerülni kényszerülnek a lencsét.
A lencsenagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentős továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse fólsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartottcink van jelen.

3.hét:A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek:segíthet megküzdeni anáthával, azinfluenzával, ahúgyúti fertőzésekkelés aherpesszel is.

Egészséges és tápláló
A kókusz húsa nemcsak finom, de nagyon tápláló is, és igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bőven van bennerost, kalcium, kálium és magnézium, valamint hasznos elektrolitok. A kókuszvíz az egyik legjobb roboráló ital, súlyosabb betegségek és megterhelő edzések után is javasolt a fogyasztása.
A kókusz húsának fogyasztása jót tesz a fogak és a csontok egészségének is, és segít csökkenteni acsontritkuláskialakulásának esélyét.A kókusztej, a kókusztejszín- és joghurt remek alternatíva a laktózérzékenyek és a vegánok számára.Kókuszzsírral pedig szinte bármilyen ételt megfőzhetünk vagy süthetünk, jót tesz a szívnek és az érrendszernek is.
A szépségápolásbanis szerepe van
A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivelantioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, ésolyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet. Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.

2.hét:Szervezetünkre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásaiknak szinte se szeri, se száma.

Jóból is megárt a sok - tartja a szólás-mondás, amely a citromra is érvényes.A túlzásba vitt fogyasztás felerősítheti arefluxokozta panaszokat, a citromsav pedig hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, elősegítve afogszuvasodást. Mindemellett ezek a hátrányok eltörpülnek az egészségügyi előnyök mellett - lássuk, milyen téren támaszkodhatunk bátran a citrom hasznos tulajdonságaira!
Immunrendszer
Közismert, hogy a Nobel-díjasSzent-Györgyi Albertáltal felfedezett C-vitamin, avagy aszkorbinsav fontos szerepet tölt be azimmunrendszerműködésében azáltal, hogystimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb állatfaj szervezete képes maga előállítani a számára szükséges C-vitamint, az emberi test azonban - hasonlóan a tengerimalacokéhoz - nem rendelkezik ezzel a kétségkívül hasznos funkcióval.
Szív- és érrendszer
Egy 2010-es kutatás szerint a folsav kis mértékben segíti astrokeprevencióját, míg a C-vitamin szívvédő tulajdonságairól egy 2015-ös amerikai tanulmány számolt be. A tudósok úgy vélik, hogyaz aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását, valamint szerepe lehet a "rossz" LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Ugyancsak ez utóbbi folyamatban fejti ki hatását a citrom másik összetevője, a limonin. Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy limonin és E-vitamin napi rendszerességű alkalmazásával egyetlen hónap alatt 20-30 százalékkal csökkenthető ahiperkoleszterinémia.
Vesekövesség
Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben.Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.
Terhesség
A várandósság során rendkívül fontos a kismamákmegfelelő folsavellátottsága,a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat ugyanis csak e vitamin segítségével megy végbezavartalanul. Habár a folsav jobban fel tud szívódni a mesterséges étrendkiegészítőkből, a kellő mennyiség beviteléhez táplálkozásunkkal is hozzájárulhatunk, beleértve például a citromfogyasztást.
Fogyókúra
A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére.Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a citrom sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.

1.hét:A savanyú káposzta a fehér káposzta savanyított, erjesztett változata. Olcsó, mindenki számára elérhető, változatosan felhasználható, emellett pedig rendkívül egészséges is.

Tele van értékes tápanyaggal

Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.Van benne bőven nátrium,C-vitamin, K-vitamin, vas, mangán, B6-vitamin, folsav és réz egyaránt.A savanyítás során - az erjesztés miatt - probiotikus hatásúvá válik.
Jót tesz az emésztésnek
Probiotikus hatása miatt nagyon jótékonyan hat az emésztésre, illetve antibiotikumkúra után segíthet helyreállítania bélflóra egyensúlyát. Magas az enzimtartalma is, ami szintén emésztéskönnyítő hatású.
Erősíti az immunrendszert
A savanyú káposztában található jótékony hatású baktériumok szervezetünk védekezőképességére is jó hatással vannak, és segítenek az antitestek termelésében.Ha a megfázásos időszakban mindennap eszünk savanyú káposztát, akkor hamarabb erőre kapunk majd, mivel számos vitamint tartalmaz, amely támogatja a felépülést a náthából.
Segíthet a fogyásban
Mivel kalóriában szegény, de rostban gazdag,segít, hogy tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Segít abban is, hogy emésztésünk megfelelő legyen, illetve megakadályozza, hogy lelassuljon az anyagcserénk. Ezenkívül szakértők szerint a probiotikus ételek fogyasztása akadályozza a zsírok felszívódását is.
Jót tesz a szívnek
A savanyú káposzta magas rosttartalma és probiotikus hatása miattsegít k

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 09:10, kedd | Helyi

Júniusi teendők a kertben

2019. Június 24. 12:10, hétfő | Helyi

Szent Iván éjszakája, ugorjunk tüzet!

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. Régen a tűzgyújtással a Napot segítették a sötétséggel vívott küzdelmében. A mágikus éjjel a varázslatoknak is kedvez: főként a szerelemben és a bőségben.

2019. Június 23. 00:00, vasárnap | Helyi

Agora Zenei Esték július péntekjein

INGYENES SZABADTÉRI KONCERTSOROZAT

2019. Június 23. 00:00, vasárnap | Helyi

Tudatos tervezés: kevesebb stressz, egészségesebb élet

5 tipp szakértőktől a kiegyensúlyozott mindennapokért