Városlista
2019. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2019. Augusztus 17. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

A dinnye ezért egészséges

33. hét:A hűsítő görögdinnye népszerű finomság a nyári hónapokban, de nem csak emiatt érdemes fogyasztanunk. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a szemet, a szívet és a bőrt,magas nedvességtartalma pedig hidratálja a szervezetünket is.Íme néhány érv az ízletes gyümölcs mellett!

Likopint tartalmaz
Alikopinegy antioxidáns hatású festékanyag, ami a dinnye mellett a paradicsom, a paprika vagy a vérnarancs pirosas színéért is felelős. Egészségmegőrző hatásairól több tanulmány is született, fontos szerepet játszhat számos krónikus betegség,példáula prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében.A mag nélküli görögdinnyéknekmég az átlagosnál is nagyobb a likopin-tartalma.
Védi a bőrt az UV sugaraktól
Az imént említett likopin a bőrünkre is jó hatással van,nagyobb dózisban némi védelmet nyújthat a káros UV sugarak ellen is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a dinnyeevést követően már nem kell bekennünk magunkat fényvédő krémmel!
Erősíti a szívet
A görögdinnye az L-citrullin nevű aminosavban is gazdag, amijavítja a vérkeringést, és csökkenti avérnyomástis. Kutatások igazolták, hogy ez az aminosav segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, és azerek egészségének megőrzésében is fontos szerepük van.
Jót tesz az ízületeknek
Egy másik antioxidánsának, abéta-kriptoxantinnak köszönhetően a görögdinnye az ízületek védelméről is gondoskodik. Csökkenti továbbá a szintén ízületeket támadórheumatoid arthritiskialakulásának a veszélyét is.
Jót tesz a szemnek
A szemek egészségéhez elengedhetetlen A-vitamin a dinnyében is megtalálható.A vitaminhiány szembetegségeket és bőrproblémákat is okozhat,fontos ezért, hogy kellő mennyiségben juttassuk a szervezetünkbe. A dinnye mellettA-vitaminban gazdag például a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a sötétzöld leveles zöldségek és a halak is.

32. hét:Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok (pre- és probiotikumok) révén elősegítikemésztőrendszerünkegészséges működését, igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.

Mivela fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást. Amikrobiomot,tehát a bélflóra baktériumközösségét ma már sok orvos és tudós kutatja és meglepő megállapításokra jutnak. Úgy tűnik, hogy ténylega belünkben van a második agyunk, ami arra utal, hogy a bél és az agy kommunikál egymással. Ezt a jótékony és nagyon intelligens bélflórát afermentált ételekkel "etethetjük",támogathatjuk.
Különösen az alábbi betegségekben érdemes rendszeresen fogyasztani: bélbetegségek (székrekedés) allergia Candida-fertőzés gombás fertőzések legyengült immunrendszer szorongás, depresszió.

31.hét:FOGYÓKÚRÁS

Acukkinibenaz a jó, hogy bármely, még a legszigorúbb diétákba is bátran beilleszthető. Energiatartalma alacsony, víztartalma az uborkához hasonlóan magas, viszont kevés zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz. Akármit is készítesz belőle, a töknél táplálóbb, de mégsem hizlaló finomság lesz a jutalmad.
VÍZHAJTÓ
Kismamáknak, idősebbeknek gondot okozhat a testük különböző pontjain felgyülemlett víz. A vizesedésre oda kell figyelni, hiszen komoly problémákat okozhat és jelezhet. Érdemes ilyenkor a vízhajtó készítmények mellett vízhajtó élelmiszereket is fogyasztani. Acukkinitökéletesen megfelel erre a célra, ezért fogyaszd valamilyen formában minden nap, ha te is hasonló problémákkal küzdesz.

SZÉKREKEDÉS ELLEN IS KIVÁLÓ
Acukkinitermészetes hashajtó, ezért ha szorulással küzdesz, egyél sokat belőle, hogy megszűnjön a kellemetlenség. Akkor sem kell kerülnöd, ha az emésztéseddel semmi probléma, nem fog hasmenést okozni.
EGÉSZSÉGES
Acukkinimagas ásványi-anyag tartalmú növény, amiben található még C-vitamin és B9-vitamin is. Néhány fogást nyersen is készíthetünk belőle, de gyakoribb, hogy sülve vagy főve tálaljuk. A hőkezelés során természetesen veszít vitamin és ásványi-anyag tartalmából, összességében mégis elmondható a cukkiniről, hogy egy nagyon egészséges zöldségféléről beszélünk.
SOKOLDALÚAN FELHASZNÁLHATÓ
Acukkinitgyakorlatilag bárhogyan, bármilyen formában lehet fogyasztani. Készíthetünk belőle főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, tölteléket, ránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a nyári kerti partik legnagyobb slágere lehet.

28. hét:Miért jó?

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is. Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

27. hét:Miért jó? Az őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.

Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

26. hét:A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges.

Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni.
Hashajtó hatása is ismeretes.

25. hét:Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói.

23. hét:Segíthet a fogyásban

A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszontsok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót.Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojás fehérjetartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.
Jót tesz a húgyutaknak
A spárgábannagy mennyiségben található egy aszparagin nevű aminosav, amely természetes vízhajtó. Éppen ezért ha sok spárgát eszünk, akkor segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, amihozzájárul ahúgyúti fertőzésekkialakulásának megakadályozásához.
Tele van antioxidánsokkal
Különösen a lila színű, de mindegyik fajtában bőven van ezekből asejtvédő hatásúanyagokból. Ha szeretnénk, hogy a spárga antioxidánstartalma megfelelően hasznosuljon a szervezetben, akkorne főzzük túl, inkább csak pároljuk gőzben néhány percig -vagy akár meg is grillezhetjük.
Sok benne az E-vitamin
Az E-vitamin is fontos antioxidáns, amely segít megerősíteni az immunrendszert ésvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.Ha a spárgát egy kis olívaolajjal kombinálva fogyasztjuk, akkor testünk könnyebben tudja felszívni a benne lévő E-vitamint, mert zsírban oldódik.
Természetes afrodiziákum
A spárgában található B6-vitamin ésfolsavsegíthet a nemi vágy felkeltésében,a benne lévő E-vitamin pedig serkenti a nemi hormonok, azaz a nőknél az ösztrogén, férfiaknál pedig a tesztoszteron termelődését.

22. hét:A mag zölden még éretlen, sárgán viszont már kevésbé szeretjük. Miért jó? A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos.Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 százalék fehérjét, 1-3 százalék zsírt, 60 százalék szénhidrátot tartalmaz.

0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.

21. hét:Jön az eperszezon! A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik,rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai aC-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost,jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitaminis található bennük.

Mivel nagyon magas azantioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul avércukorszint normalizálásához, és megelőzi avércukorszinthirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknekerőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található,krónikus gyulladásokellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja.A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyosdaganatos betegségek(emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

20. hét:Miért jó? A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.

A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

19. hét:Miért jó?

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

18. hét:Saláta ABC

A fejes saláta az egyik legkedveltebb salátafajta. Nincs jellegzetes íze, ezért a legtöbb zöldséggel és öntettel jól harmonizál. Leveleit kisebb darabokra tépve, vagy vékony csíkokra vágva használjuk fel.

A jégsaláta is igen népszerű fajta. Nincs jellegzetes íze, a legtöbb zöldség és öntet jól illik hozzá. Ha gyors, egyszerű salátára vágyunk kitűnő alternatíva.

A római saláta egy finom, ropogós salátafajta. Hosszúkás alakú, akár 30 cm-re is megnőhet. Jól illenek hozzá az erőteljes, pikáns öntetek.

A radicchio vagy olasz cikória egy jellegzetes, kicsit keserű ízű saláta. Jól illenek hozzá az erőteljes ízű zöldségek, mint például az édeskömény. A radicchio keserű íze miatt nagyban segíti az emésztést.

A borsmustár - ismertebben rukkola - nevét a benne található mustárolajoknak köszönheti. Jellegzetes, csípős aromájú ízét is ez az olaj adja. Leggyakrabban paradicsommal és juhsajttal, valamint balzsamecetes olívaolajjal meglocsolva fogyasztják.

A galambbegy- vagy madársaláta fagyálló növény, szinte egész évben fogyaszthatjuk. Béta-karotin-, C-vitamin-, kálium- és vas-tartalma kimagasló, érdemes gyakran fogyasztani. Íze kellemes, jellegzetes, de nem erőteljes. Fehérborecettökmagolajjal, vagy málnaecet dióolajjal a leginkább hozzáillő öntet.

A cikória levelei kesernyés ízűek. Minél inkább hajlanak a sárga levelek a zöld árnyalatába, annál erőteljesebb az ízük. Szilárdabb mártással, szósszal kínálják, mely jól elfér a lapátszerű, mély salátalevelekben.

Az endívia levelei is kissé kesernyések. Téli és nyári fajtája is létezik. A téli saláta világosabb színű és fodrosabb, míg a nyári fajta levelei nagyobbak, és kevésbé fodrosak. Tejföllel tálalva isteni salátát kaphatunk.

A pitypangról első hallásra sokaknak nem a saláta jut eszébe. Pedig ez a fanyar, kesernyés ízű fajta gazdag ásványianyag-forrás, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Jól illik hozzá a repce- és a dióolaj, valamint a fehérborecet.
A tölgylevelű saláta levelei bokrosan, sűrűn nőnek, a végek felé haladva pedig egyre sötétebb vörösek. Íze sósabb, mint a fejes- vagy jégsalátának, jól illik a gombához, és a vöröshúsok mellé.

17. hét:A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk. Amezmester.huinformációi alapján csokorba szedtük a leggyakoribb betegségekre ajánlható mézeket.

Megfázás:bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.
Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot,az akácméz és a repceméza fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

Immunerősítés:magas vitamintartalma miatt azakácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasoltimmunerősítésre.

Érzékeny gyomor:a repceméz a legjobb. Ha az valamiért nem kívánatos, akácmézzel is próbálkozhatunk, de napraforgómézet kifejezetten tilosérzékeny gyomorralfogyasztani.

Csontproblémák:egyértelműen azakácmézvana legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálciumtartalma miatt.
Vérszegénység:magas vastartalma miattaz akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

Férfiproblémák(prosztata, vizelési nehézségek):a napraforgóméz támogatjaleghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.
Horzsolás, sebek:a jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsoltsebek külsőleges kezelésére(a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).

Méregtelenítés:kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre.

Antioxidáns-kúra:magasE-vitamin-tartalmamiatt a napraforgóméz a leginkább javasolt.

Halálos is lehet a méz
A méz akárhogy is nézzük, egyfajta cukor, így mértékkel szabad csak fogyasztani. A kardiológusok általában azt ajánlják, hogy a nők hozzáadott cukorból ne egyenek többet 100 kalóriánál. A férfiaknál a nagyobb testtömeg miatt ezne legyen több napi 150 kalóriánál. Ez egy kicsit több mint két evőkanál a nők és a három evőkanál férfiak esetében. Méz tartalmazhat botulinum endospórákat, amely acsecsemőkori botulizmusokozója. Ez egy ritka, de súlyos ételmérgezés, ami bénulást eredményez. Ezt a veszélyes baktériumot még a pasztőrözött méz is tartalmazhatja.Emiatt nem ajánlott, hogy a csecsemők egyéves koruk előtt mézet fogyasszanak.

16.hét:Csípős, könnyfacsaró, de igen egészséges! Fő hatóanyagaa mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin éskáliumis. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

A torma a legjobb vírusölő gyógynövény
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt tormabaktérium- és vírusölőhatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormátvese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzésetisztítja a légutakat, ezért sok helyena tormát az egészség szimbólumánaktartják.
Hogyan fogyasszuk?
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiválóköretkéntés frissen reszelve, deecetesen, vagytormamártáskéntis jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt arendezvények hidegtálainális rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jóétvágygerjesztőhatású. Néhány háziasszony fiatal levelét salátába teszi.

15.hét:A tavasz első friss zöldsége a piacokon is kapható újhagyma. Nem kíván nagy szakértelmet és Te is duggathatsz kiskertedbe, vagy akár erkélyeden is virágládába hagymát.

A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le, az egész szervezetre hatnak, még a húgyutakban is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat.
Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-,B5-,B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.
Az újhagyma gyógyhatása
● vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben,
● C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,
● gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
● segít megelőzni az érelmeszesedést,
● emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású,
● jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat,
● vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését,
● a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító,
● a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését,
● salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is,
● a hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet,
● sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez,
● kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést,
● a hagymában található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet,
● a női betegségként elkönyvelt csontritkulásra is jó a hagyma, mivel a naponta fogyasztott hagyma növeli a csontsűrűséget.
Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz és sült húsokhoz is ehetjük.
Nem csak a fehér hagyma részt, hanem a föld feletti zöld részét is bátran fogyaszd, hiszen ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

14.hét:Reggel méreg, délben étek, este orvosság: legalábbis ezt tartja egy régi mondás a retekről. Nézzük, mennyiben hihetünk ennek a népi bölcsességnek!

Miért jó?
Jóhírét leginkább közismerten gazdagC-vitamin-tartalmánakköszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású:oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik azepekőképződését.
Hogyan fogyasszuk?
A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorbana nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik,de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.

13. hét:A medvehagyma (vad fokhagyma vagy medvefokhagyma) nevét onnan kapta, hogy a medvék és a vaddisznók előszeretettel csemegéznek a növény gyökereiből.

Vérnyomáscsökkentő hatású, emellett lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, így hatékonyan küzd azérszűkületet, akár halálos kimenetelű stroke-ot okozó plakkok ellen. Amedvehagyma rendszeres fogyasztásacsökkenti a koleszterinszintet, és hatékonyan hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A medvehagyma a népi orvoslás szerint afelsőlégúti betegségekmegelőzésére és a már kialakult fertőzés tüneteinek enyhítésére is alkalmas.
A medvehagyma divatossá válásánakveszélyei is lehetnek.A növény levelei ugyanis nagyon hasonlítanak más virágok leveleire, amelyek azonban emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mérgezőek. Ezek közül a legismertebb agyöngyvirág. A növények összetévesztésének minden évben van halálos áldozata Európában, ezért különösen óvatosnak kell lennünk, hogy hol szerezzük be a medvehagymát.

9.hét:Kiváló C-vitamin forrás

Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: a narancs legfontosabb téliC-vitamin-forrásainkközé tartozik. Egyetlen "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete, de két, bármilyen más fajtájú narancs is megteszi. A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitaminelősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.
Miért jó a narancs?
A narancsA- és B-vitaminokatis nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti ahasnyálmirigyműködését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.

Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valaminta limonénrákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Atéli depresszió ellen is érdemesnarancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogyvízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmávalimmunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.

8.hét:Segíti az emésztést

Arukkolajó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is.
Használjuk tészták, pizzák mellé
Jellegzetes íze miatt sokan nem kedvelik, viszont pozitív egészségügyi hatásai miatt mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Saláták készítésénél ügyeljünk arra, hogy ne a rukkola domináljon az ételben, inkább csak színesítse azt. Emellett használhatjuk tésztaételek,rizottók, pizzák tetejére szórva, de akár húsok mellé szervírozott köretekhez is. Adhatjuk szendvicskrémekhez, túróhoz, de önmagában egy kevés olíva- vagy dióolajjal és citromlével meglocsolva is páratlan. Olaszországban likőrt (rucolinó) és pesztót is készítenek belőle.

A hűtőben 2-3 napig eltartható, fagyasztásra kevésbé alkalmas, elveszíti ropogósságát.

7.hét:Sok benne a tápanyag

A friss és a szárított datolyában issok az ásványi anyag és a vitamin.A legnagyobb mennyiség káliumból, kalciumból,magnéziumból, valamint A-, B6- és K-vitaminból található a gyümölcsben. Ezek az ásványi anyagok nagyon fontosak, hogy csontjaink, izmaink és immunrendszerünk megfelelően működjön, az A-vitamin pedig a bőr, illetve a látás egészségéhez is szükséges.
Sok benne az energia
A datolya igencsak energiadús és tápláló étel, amely tele van szénhidráttal. Tartalmaz szukrózt, fruktózt és glükózt is. 4-5 szem közepes méretű datolyában körülbelül 270 kalória, 1,80 grammfehérjeés 75 gramm szénhidrát található, ezért kiváló rágcsálnivaló, ha például sportolás közben egy kis extra energiára van szükségünk.Diétázók csak mértékkel fogyasszák, mert ez a kalóriatartalom viszonylag magasnak számít.
Rost
A friss és a szárított datolyában is bőven vanrost. Egy szem friss datolya körülbelül 1,6 gramm rostot tartalmaz, így jó hatással van az emésztésre, és segít megakadályozni a székrekedés kialakulását. Ezenkívül jó hatással van avércukorszintegyensúlyára is.
Jót tesz a szív egészségének
A magas rosttartalom melletta datolyában nagyon kevés a zsír és a nátrium,így jót tesz a szív egészségének. Ha valakinek figyelni kell a sóbevitelre, vagy kifejezetten nátriumszegény étrendet írtak neki elő, akkor is nyugodtan fogyaszthat datolyát, akár mindennap. Ha rendszeresen eszünk datolyát, csökken az esélyünk, hogy szívbetegek legyünk, vagystroke-otkapjunk.

6.hét:Miért jó? C-vitamintartalma a többi citrusfélével azonos, szénhidráttartalma körülbelül 7 százalék. Száz gramm grapefruit 40 mg C-vitamint tartalmaz, kalciumot, foszfort és magnéziumot is találhatunk benne. Energiatartalma 36 kcal/100 mg. Hűtő hatású, frissítő, vitamin- és ásványi anyaggazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő diétáknak is egészséges alkotórésze lehet.

A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak. Bioflavonoidokat, glukozidot, C-vitamint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén. Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt felváltsák vele.
Hogyan fogyasszuk?
Amerikában kedvelt reggeli ital a leve. Nyersen vagy kifacsarva, különböző italokba keverve fogyasztjuk leginkább. Félbevágva, egy kis késsel vagy kanálkával elválasztható a húsa a közte lévő, gerezdekre osztó hártyától és egyszerűen kikanalazható a belseje. Felhasználható édességekhez és vegyes salátákhoz is. Magyarországon ritkán főzik be, de párolva készíthető belőle kompót, más citrusfélékkel keverve lekvár, dzsem is. Pikáns ízzel gazdagíthatja például a sült húsféléket.

5.hét:Vitamin ABC

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagaiközül említésre méltó akálium(300 mg fölött), akalcium(100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, acinkés a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együttjelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.

Eddig a végbél-, hólyag, aprosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül azindol-3-karbinollalvégeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különö

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 16. 09:50, péntek | Helyi

A mennyiség számított nem a minőség

Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is több parfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy budapesti raktárépületben foglaltak le.

2019. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Fához kötött ki egy kutyát

Az Oroszlányi Rendőrkapitányság állatkínzás miatt indított eljárást.

2019. Augusztus 12. 09:30, hétfő | Helyi

Kutya meleg lesz!

Lakossági tájékoztató hőség idejére

2019. Augusztus 12. 09:26, hétfő | Helyi

Megújul a Millenniumi park és a Csónakázó-tó Tatabányán

A városi egységes parkfelújítási programot folytatva, a nemrég felújított Május 1. park és a Ligeti tó után most a város egyik legkedveltebb parkja, a Csónakázó-tó és környéke születik újjá.