Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Április 06. 11:50, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Perzsa leopárddal gazdagodott a pécsi állatkert

Perzsa leopárddal gazdagodott a pécsi állatkert

Perzsa leopárd egyeddel gazdagodott a pécsi állatkert: a Sara nevű, hároméves nőstény a már a mecsekoldali vadasparkban élő nyolc éves Taian elnevezésű hím társa lesz.

Pap Zsuzsanna, az intézmény gyűjteményi és nevelési vezetője pénteken újságíróknak elmondta, hogy a létesítmény új lakója csehországi Dvur Kralove állatkertjéből érkezett Pécsre az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP) keretében. A program a tagállatkertek populációjának növekedését segíti elő - olvasható az MTI-hez eljuttatott írásos összegzésben.

Az EEP - mint írták - komoly hangsúlyt helyez a genetikai és demográfiai koordinációra, valamint a különböző állategészségügyi és -tartási módszerek összehangolására.

Mint Pap Zsuzsanna beszámolt róla, mintegy 30 napot szánnak arra, hogy az állatok rácson keresztül megismerkedjenek egymással, és reményeik szerint a jövőben a mindkét perzsa leopárd egyszerre használja majd a kifutót.

Az állatot a sajtóeseményen egyelőre bemutatni nem tudták, mivel Sara csütörtök esti megérkezése óta nem volt hajlandó magától kijönni a szállítására szolgáló dobozból.

A közmédia érdeklődésére Pap Zsuzsanna közölte, a leopárdok esetleges szaporításáról az EEP-tagság miatt a pécsi állatkert erről önállóan nem is dönthet, így egyelőre nem várnak szaporulatot a két egyedtől.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - vagy más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Irán, Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben mintegy 160 perzsa leopárd él, közülük valamivel több mint száz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogramban részt vevő állatkertek lakója.

Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

Címkék: állatkert, leopárd, pécs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során