Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 21. 07:54, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Perelni akar egy párizsi ügyészt a fő terrorista Abdeslam

Perelni akar egy párizsi ügyészt a fő terrorista Abdeslam

Pert kíván indítani hétfőn egy párizsi ügyész ellen a 130 halálos áldozatot követelő, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével és összehangolásával vádolt Salah Abdeslam,

mert állítása szerint François Molins "megsértette a nyomozás titkosságát" - közölte vasárnap Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje az RTBF nevű belga közszolgálati csatorna egyik műsorában.
Az ügyvéd szerint François Molins akkor sértette meg a nyomozás titkosságát, amikor szombati sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a pénteken elfogott gyanúsított mit mondott kihallgatása során a belga nyomozóhatóságoknak.

"A kihallgatás bizonyos részeinek egy sajtótájékoztató keretében való felolvasása a szabályok megsértését jelenti" - húzta alá Sven Mary.

Hozzátette: eddig senki sem szivárogatott ki részleteket a nyomozásról, legfeljebb az eljárás várható lépéseiről, vagy a gyanúsított egészségi állapotáról és a szükséges orvosi kezelésekről.

A belga ügyvéd François Molins eljárási módját is bírálta. Véleménye szerint a francia ügyésznek nem lett volna szabad a belga eljárás ezen szakaszában bármiről is tájékoztatást adnia. "Szemmel láthatóan kulturális különbség van a bírák körében Belgium és Franciaország között a sajtó tájékoztatását illetően" - tette hozzá.

Sven Mary szombaton a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Abdeslam, aki "együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel, elutasítja kiadatását Franciaországnak.

Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak azt jelenti, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás.

A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

A marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett 26 éves francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján.

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. Abdeslamot, akit a hatóságok lábon lőtték az akció során, egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése