Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 07. 11:34, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Patkányok álmát alakították át az MIT kutatói

Patkányok álmát alakították át az MIT kutatói

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy beavatkozzunk valakinek az álmába azzal a kísérlettel, amelyben az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) kutatói hangutasításokkal sikeresen manipulálták patkányok álmát.

A Nature Neuroscience című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány azt sugallja, hogy alvás közben az emlékeket módosítani lehet.
Alvás közben agyunk hippokampusz nevű területe újrajátssza a nap eseményeit egy olyan folyamatban, amely segít megszilárdítani emlékeinket. Ugyanezt mutatták ki egy korábbi tanulmányban patkányoknál is, amelyek napi munkájukat követően az MIT laboratóriumában álmukban is a labirintuson át futottak.
A mostani MIT-tanulmányban Matthew Wilson és Daniel Bendor arra tanította meg a kísérleti patkányokat, hogy hangutasítások alapján fussanak végig a labirintuson. Egy bizonyos hang terelte az állatokat a jobb oldalon lévő jutalom felé, egy másik hang pedig a bal oldalon lévő jutalom felé.
A patkányok agya meghatározott aktivitási mintázatot mutatott a hippokampusz neuronjainak bizonyos csoportjaiban attól függően, hogy az állat a labirintusban jobbra vagy balra futott. Ezek a neuronok mondják meg a patkánynak, hogy hol vannak a térben, és meghatározott mintázat szerint "tüzelnek" (aktiválódnak), amikor az állat egy adott helyen tartózkodik.
Amikor az állatok aludni tértek, a kutatók újra megfigyelték a hippokampusz neurális aktivitását. Az alvás nem-REM fázisában 5-10 másodpercenként egy véletlenszerű hangot játszottak le a patkányoknak, melyek között ott volt az a két hang is, amelyeket a labirintusban való irányításra használtak korábban.
"Amikor a labirintus bal oldalához kötődő hangot játszottuk le, az álom tartalma átkapcsolódott annak emlékére, hogy a labirintus bal oldala felé fut az állat" - magyarázta Wilson a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portálnak hozzátéve, hogy amikor a labirintus jobb oldalához köthető hangra váltottak át, akkor az álomtartalom is erre az emlékre váltott át.
A hangok álomra gyakorolt hatása fennmaradt 5-10 másodpercig, noha azokat egy másodpercnél rövidebb ideig játszották le. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a hangok nem csupán az álom tartalmába avatkoztak be, de a patkányok agyában ezt követően visszajátszott emlékek kiválasztását is befolyásolta a hang.
A jelenséget nem tapasztalták akkor, amikor az állatok ébren voltak, és nem a labirintusban tartózkodtak. "Amikor úgy játszottuk le a hangokat, hogy az állatok egyszerűen csak nyugodtan ültek és +gondolkodtak+, de nem aludtak, akkor nem voltunk képesek befolyásolni az agyukban visszajátszott emléktartalmat" - emelte ki Wilson.
A szerzők szerint mindez arra utal, hogy befolyásolható az álmunk, sőt megnyitja annak lehetőségét is, hogy emlékfeldolgozó folyamatainkat az eddiginél kiterjedtebben kontrolláljuk alvás közben, egyes emlékeket felerősítsünk, míg a nem kívántakat gátoljuk vagy módosítsuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során