Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 15. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Összeállt a Fölszállott a páva döntőjének mezőnye

Összeállt a Fölszállott a páva döntőjének mezőnye

A pénteki, második középdöntő újabb öt továbbjutójával összeállt a Fölszállott a páva idei gyerekévadának döntős mezőnye. A tíz produkciót felvonultató finálét december 20-án láthatja a közönség.

A Duna Televízióban sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában mérik össze a tudásukat.

A december 6-án megrendezett, első középdöntőben a táncos szólisták és táncospárok közül ifj. Mahovics Tamás (Békés), a táncegyüttesek mezőnyéből a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja, az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Szejke Barka testvérpár (Hódmezővásárhely), a hangszeres szólisták és zenekarok közül pedig Hajdu-Németh László (Budapest) jutott a döntőbe.

A középdöntőben a szabadkártyák sorsáról már nem a zsűri, hanem a közönség döntött. A nézők a műsor ideje alatt szavazhattak kedvenc produkciójukra sms-ben és a Médiaklikk Plusz mobilapplikáción keresztül. Szabadkártyával jutott a döntőbe Szász Csanád László (Erdély - Körtvélyfája).

A második középdöntőben a táncos szólisták és táncospárok kategóriájában Busai Bori és Makula Zoltán (Jászberény), a táncegyüttesek közül a Szinvavölgyi Prücskök (Miskloc), az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában a Komári Puják (Zalakomár), a hangszeres szólisták és zenekarok mezőnyéből pedig Csapodi Tádé (Budapest) jutott a döntőbe.

Szabadkártyával pénteken a Vasi Kislegényczéht (Szombathely) jutatta döntőbe a közönség.

Molnár Péter, a Vasi Kislegényczéh tanára az M1 aktuális csatorna szombati műsorában elmondta: a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskolában 140-150 gyerek foglalkozik a néptánccal, a Vasi Kislegényczéh pedig éppen a Fölszállott a páva idei felhívására alakult meg közülük.

Az együttes egy ponttal maradt el attól, hogy a zsűri szavazataival jusson tovább, de így kiderülhetett, mennyi támogatóval bír szerte a Kárpát-medencében - emlékeztetett Molnár Péter.

Molnár Bence és Ferencz Soma táncosok felidézték, hogy a középdöntőben rábaközi táncokat mutattak be: táncoltak szili karéjt, szanyi kisverbunkot, valamint dust is.

A műsorról további részletek, valamint a versenyzők kódjai a https://mediaklikk.hu/folszallottapava oldalon olvashatók.

Az MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

A Fölszállott a páva jövő pénteken, december 20-án a döntővel zárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.