Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 21. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: orientpress

Olli Rehn: nincs kettős mérce Magyarországgal szemben

Olli Rehn: nincs kettős mérce Magyarországgal szemben

A magyar kormánynak az utóbbi években tapasztaltnál több strukturális átalakítást kellene végrehajtania. Az EU-t kettős mércével vádolni nem helytálló – nyilatkozta a Figyelőnek Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági biztosa. Rehn szerint kivétel nélkül valamennyi tagállam folyamatos megfigyelés alatt áll, hogy tiszteletben tartják-e a gazdasági és költségvetési politika terén tett kötelezettségvállalásaikat.

„Tehát az a tény, hogy nem javasoltunk pénzügyi szankciókat egyetlen tagállammal szemben sem, még nem jelenti azt, hogy nem húzhatjuk meg ezt a lépést, amennyiben a közpénzügyek és szélesebb értelemben a gazdaságpolitika egyértelműen letérnek a fenntarthatósági pályáról.”

A biztos Magyarországról szólva megemlítette, hogy az ország az utóbbi években jelentős mértékben egyszeri intézkedésekre és adóemelésekre támaszkodott strukturális intézkedések helyett. „Ezt megvitattuk Varga Mihállyal és Orbán Viktorral is. Én a Bizottság nevében arra bátorítottam a kormányt, hogy szerkezeti reformokkal hajtsák végre a fenntartható államháztartási hiányt. A legtöbb tagállamnál keverednek az állandó és az ideiglenes intézkedések. A magyarok eléggé erősen támaszkodtak az ideiglenes egyszeri intézkedésekre, és jobb lenne, ha az állandó lépések felé tolódna el az egyensúly.”

Olli Rehn emlékeztetett arra, hogy a költségvetési politika területén a folyamatosság érvényesül, akkor is, ha egy ország mentesül a deficiteljárás alól. Ha egy tagállammal szemben megszűnik az eljárás, az többé nem a paktum korrektív, hanem annak preventív ágába kerül, ami középtávú költségvetési célok elérését és tiszteletben tartását feltételezi, továbbá az államadósság stabil csökkentését, ha annak mértéke meghaladja a GDP 60 százalékát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).