Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Június 20. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyilvánosságra hozták Gagarin halálának körülményeit

Nyilvánosságra hozták Gagarin halálának körülményeit

Jurij Alexejevič Gagarin volt az első ember az űrben. A szovjet űrhajós 1961. április 12-én indult el a Vostok 1 fedélzetén, hogy megtegye az emberiség egyik legnagyobb felfedezését. Míg az első úrrepülésről relatíve sokat tudhatunk, az űrben járt első ember haláláról annál kevesebbet. Ennek oka, hogy Gagarin 1968. március 27-én bekövetkezett halálának körülményeit alaposan eltitkolták. Alekszej Leonov, orosz kozmonauta évekig küzdött, hogy nyilvánosságra kerüljenek a tragédia körülményei.

Gagrin és társa Vladimirom Serjogin egy MiG-15-ös tesztrepülésén szenvedtek balesetet, melyet egyikük sem élt túl. Több mint 40 évnyi titkolózás után a neves orosz asztronautának, Alekszej Leonovnak köszönhetően nyilvánosságra kerültek Gagarin halálának igazi okai.

Leonov, aki 1965-ben elsőként tett űrsétát, több mint húsz évet küzdött azért, hogy megszerezve a hatóságoktól az engedélyt, nyilvánosságra hozhassa, mi is történt pontosan Gagarinnal. 45 évvel ezelőtt egy állami bizottság, amelyben Leonov is szerepet vállalt, megállapította, hogy a MiG-15UTI legénysége egy ismeretlen tárgyat – az akkori jelentés szerint egy libát/libákat, esetleg egy hőlégballont – igyekeztek gépükkel kikerülni, amikor a manőver közben úgynevezett dugóhúzóba kerültek, s elvesztették uralmukat a gép felett, amely a földbe csapódott.

„Ez a megállapítás talán hihető egy civilnek, de egy szakmabelinek aligha” – mondta Leonov a Russia Today című lapnak, aki mindig is szilárdan kiállt nézete mellett, hogy a titkot legalább Gagarin családja előtt fel kell fedni. A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint emberi mulasztás állt a tragikus esemény mögött, ugyanis egy SU-15 típusú vadászgép túlságosan közel repült Gagarinék gépéhez.

„Tudtuk, hogy a SU-15-öt a napirendi tervek szerint tesztelni fogják, de annak 10 ezer méter magasságban kellett volna repülnie, nem pedig 450-500 méteren' – magyarázta Leonov, aki több tanúval is beszélt az esemény napján, akik egybehangzóan azt állították, hogy egy lángoló és füstölő farkú gép egyszer csak kibukkant a felhők közül, s igen közel került Gagarinék gépéhez egy örvényvonalat keltve, amely 750 km/órás sebességnél nem egy életbiztosítás.

Az utolsó üzenet, amelyet Szerjogin küldött az állomásra, így hangzott: „645-ös kódú feladat elvégezve, megkezdjük az ereszkedést.” „Ez volt az utolsó, amit hallottam tőle, 55 másodperccel később a gép lezuhant” – emlékezett vissza Leonov, aki parancsba adta nekik, hogy térjenek vissza a Csajkovszkij repülőtérre. Később megkapta a hírt, hogy Novoselovo falu mellett megtalálták a roncsot.

A kiküldött csapat megtalálta Szerjogin maradványait, Gagarin térképét és pénztárcáját, ám magát Gagarint nem. „Először azt reméltük, időben katapultálni tudott. Egy zászlóaljnyi katonát küldtünk a területre, ők egész éjjel kutattak a sűrű erdőben az asztronauta után. Aznap este csak egy léggömb maradványait találták meg, másnap került elő Gagarin holtteste. Én magam azonosítottam őt a nyakán lévő anyajegy alapján, amelyet három nappal azelőtt vettem észre rajta. Azonnal összeállt egy bizottság, hogy kivizsgálja az esetet” – mondta Leonov.

A Gagarin halálát okozó pilóta személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Csupán ezzel a feltétellel engedték Leonovnak, hogy az ügyet feltárja. A Russia Today lap értesülései szerint csak annyit lehet tudni, a balesetet okozó férfi 80-as éveiben jár és rossz az egészségi állapota. A SU-15-ös pilótája egy felhő miatt nem látta Gagarinék repülőgépét, ezért történhetett meg a tragédia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez