Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növelik a fertőzés kockázatát a dialízis katéterek

Növelik a fertőzés kockázatát a dialízis katéterek

A dialízissel kezelt betegeknél a katéterek használata megnöveli a fertőzés és a szívbetegségek miatti halálozás kockázatát, összehasonlítva azokkal, akiket más módszerrel kezelnek - számol be a Health Day. A tanulmány keretében 67 korábbi kisebb vizsgálat átfogó elemzését végezték el, ezzel közel 600 ezer dialízissel kezelt beteg adatait vették figyelembe.

A tanulmány keretében a dialízis kezelés három módját hasonlították össze: arteriovenózus fisztula, műanyag implantátum beültetése, illetve a centrális vénás katéter. Az arteriovenózus fisztula során az alkarban végeznek műtétet, s így a fisztula éveken keresztül alkalmas a vér ki-és visszavezetésére.

Veseelégtelenség miatt a világon több mint 1,5 millió embert kezelnek hemodialízissel. Az eljárás magában foglalja a vér eltávolítását annak fölösleges anyagoktól való megtisztítása érdekében, majd pedig visszavezetését a szervezetbe. A műanyag implantátumok érzékenyebbek a fertőzésekre és rövidebb életűek is, viszont szükségesek, hogyha a beteg vénái túl gyengék vagy szűkek.

A kutatók átfogó tanulmányuk keretében megnézték a három kezelés és a fertőzés, valamint a súlyos szívproblémák, s az ezekből következő vezető halálokok, a stroke és a szívinfarktus között.

Megállapították, hogy azoknál, akiknél katétert használnak, 38 százalékkal nagyobb a rizikója a súlyos szívproblémák kialakulásának, 53 százalékkal nagyobb a halálozás kockázata, s duplája az esélye a halálos kimenetelű fertőzéseknek. A műanyag implantátum esetében 18 százalékkal megnő a halálozás és 36 százalékkal a fertőzés kockázata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.