Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Augusztus 24. 07:30, péntek | Belföld
Forrás: mti

Nincs járványveszély a nyugat-nílusi láz miatt Magyarországon

Nincs járványveszély a nyugat-nílusi láz miatt Magyarországon

Magyarországon nincs járványveszély a nyugat-nílusi láz miatt - közölte az országos tisztifőorvos csütörtökön az MTI-vel.

A megbetegedések elsősorban a krónikus, már eleve legyengült állapotban lévő embereket érintik - tette hozzá Kovács Attila.

Az enyhe influenzaszerű tünetekkel járó esetek többségét nem diagnosztizálják, így nem is jelentik be, ezért a fertőzőbeteg-adatbázisban szereplő megbetegedések nagy része csak a súlyos eseteket tartalmazza - olvasható Kovács Attila nyilatkozatában.

A vírust fertőző madarak hozzák be, de szúnyogok terjesztik. Az ember szúnyogcsípéssel fertőződik meg, a betegség emberről emberre természetes úton nem terjed. A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Oltóanyag nem áll rendelkezésre, a kísérleti vakcinák még fejlesztés alatt állnak. A legfontosabb óvintézkedés a szúnyogcsípés megelőzése, elkerülése.

A betegség 80 százalékában tünetmentes marad az ember. A szúnyogcsípés után 3-14 nap múlva jelentkezhetnek az első tünetek - - olvasható a közleményben.

A fertőzés jellemzően influenzaszerű tüneteket okoz. Az emberek az esetek többségében három nap alatt meggyógyulnak, de súlyos esetekben idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. Ez jellemzően az idősebbeket, a 60 éven felülieket érinti. A tünetek fejfájás, láz, zavartság, merevség, görcsök és mozgáskoordinációs zavarok.

A tisztifőorvos tudatta: a nyugat-nílusi vírus 50 éve van jelen Magyarországon. Azóta minden évben van 10-40 fertőzött, tavaly 23 megbetegedést regisztráltak. Mivel idén korábban kezdődött a szezon, több megbetegedés lehet, mint tavaly. Különösen azért, mert ebben az évben a tavaszi időjárás is a szúnyogok szaporodásának kedvezett.

Augusztus 23-ig 58 nyugat-nílusi lázas megbetegedésről érkezett jelentés. Az esetek túlnyomó részénél idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, míg 11 embernél kizárólag - a betegségre jellemző - enyhébb tüneteket tapasztaltak. Kórházban 55 beteget kellett ápolni.

Eddig négy halálesetnél merült fel, hogy ahhoz a nyugat-nílusi láz hozzájárulhatott. Az elhunytak mind férfiak voltak, több krónikus alapbetegségben szenvedtek, hárman közülük 80 éven felüliek, egyikük a 30-39 éves korcsoportba tartozott.

A délről érkező szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz miatt különösen fontos a szúnyogok elleni védekezés - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során