Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 30. 16:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Négyezer HIV-fertőzött nem tud betegségéről Magyarországon

Négyezer HIV-fertőzött nem tud betegségéről Magyarországon

Még mindig fontos az AIDS-szűrés elvégzése, hiszen négyezer HIV-fertőzött nem tud betegségéről Magyarországon, az új hordozok pedig ebből a körből kerülnek ki

- hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa a szombati, AIDS elleni világnap alkalmából.

Az infektológus az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta, körülbelül kétezer ember tudja, hogy HIV-fertőzött Magyarországon, évente pedig mintegy 200-300 új hordozót regisztrálnak.

Fontos, hogy minél több új AIDS-szűrő állomás legyen országszerte, illetve az otthoni AIDS-teszt terjesztése a magyarországi gyógyszertárakban is hasznos lenne - hangsúlyozta.

Elmondta: a fertőzöttek megfelelő kezelés mellett gyakorlatilag vírusmentesek, nem fertőznek tovább, családot alapíthatnak. A rizikócsoportba tartozóknak - homoszexuálisoknak, intravénás droghasználóknak – kiemelten fontos, hogy elmenjenek szűrésre – fűzte hozzá Szlávik János.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött az AIDS elleni világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kór elleni nemzetközi összefogásra. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig megakadályozzák a HIV-vírus terjedését. A cél azonban egyelőre nem látszik elérhetőnek, a világ bizonyos országaiban és régióiban a járvány ismét erősödik. Jelenleg nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést.

Magyarország a kedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országok közé tartozik.

Címkék: AIDS, beteg, fertőzés, hív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.