Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. December 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit érdemes tudni az ajándékok visszacseréléséről?

Mit érdemes tudni az ajándékok visszacseréléséről?

Már holnap megindulhat a roham az üzletekben, hogy a vásárlók visszacseréljék a nekik nem tetsző, nem megfelelő méretű vagy hibás termékeket. A fogyasztóknak más jogai vannak akkor, ha hibás vagy nem működik a visszacserélendő termék, mintha csak arról van szó, hogy nem jó a méret vagy nem tetszik az ajándék – mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Fülöp Zsuzsa hozzátette, a kereskedőnek kötelessége blokk ellenében kijavíttatni vagy kicserélni a hibás terméket. Ha viszont nincs a hibással megegyező árucikk, akkor a pénzt kell visszafizetni.

'Ilyenkor elő szokott fordulni, hogy a kereskedők felajánlják azt a lehetőséget a fogyasztónak, hogy vásárolja le az összeget az üzletben. Hogyha a fogyasztóknak ez egy elfogadható megoldás, akkor természetesen ennek nincs akadálya, viszont nem lehet rá kötelezni, ugyanis a jogszabály nem ismer ilyen garanciális igényt, hogy levásárlás” – fogalmazott a szóvivő a közrádióban.

Ha nem teszik az ajándék vagy nem jó a méret, akkor azonban nincs pénz-visszafizetési kötelezettség. Fülöp Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedő az eredeti doboz vagy csomagolás nélkül is köteles az árut visszacserélni.

„Nem mondhatja [a kereskedő], hogy nem foglalkozom a panasszal, mert nincs meg a termék csomagolása. A másik, ami gyakran előfordul, hogy a fogyasztó visszaviszi az üzletbe, ahol vásárolta, és elküldik, hogy vigye a szakszervizhez. Ez sem lehet: tehát ha a fogyasztó úgy dönt, a vásárlás helyszínére megy vissza, akkor ott igenis kötelesek átvenni a terméket javításra vagy cserére” – tette hozzá a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársa.

Fülöp Zsuzsa azt is közölte, a cseréhez természetesen kell a blokk, és az is célszerű, hogy a terméket abba az üzletbe vigyük, ahol megvettük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.