Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 09. 07:36, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Még közelebb jutottak a gazdasági unióhoz Brüsszelben?

Még közelebb jutottak a gazdasági unióhoz Brüsszelben?

Újabb lépéseket tesznek egy tényleges gazdasági unió kialakításának irányában az euróövezeti országok kormányai – derül ki a miniszterelnökök brüsszeli találkozójáról kiadandó közös nyilatkozat tervezetéből.

A kötetlen munkavacsorával kezdődött kétnapos európai uniós csúcstalálkozón éjszakába nyúlóan vitatták azokat az újabb lépéseket, amelyet az euróövezeti stabilitás növelése, a piaci bizalom visszaszerzése érdekében tehetnek. A tárgyalások alatt kiszivárogtatott végkövetkeztetés-tervezet magában foglalja a 17 euróövezeti ország állam- és kormányfőjének nyilatkozatát, amelyben – a korábbi csúcstalálkozókon elhatározott intézkedések megerősítése mellett – egyebek között szorosabb pénzügyi együttműködés, nagyobb pénzügyi fegyelem, automatikusabb szankcionálási lehetőségek mellett foglalnak állást.

A tervezet a bruttó össztermékhez képest mindössze fél százalékra csökkentené az általában megengedett strukturális hiány mértékét, amelytől csak a hosszú távú fenntarthatóság jegyében, kivételes gazdasági nehézségek idején vagy alacsony belső államadósság mellett lehetne eltérni. Másfelől ha a deficit elérné a 3 százalékot, „automatikus következményeket” vonna maga után, bár ezt a tagországok pénzügyminiszteri tanácsa többségi döntéssel megakadályozhatná.

A kiszivárogtatott szöveg megerősíti azt a szándékot is, hogy az állandó euróövezeti stabilitási mechanizmus bevezetését a jövő év közepére előrehozzák, miközben még egy évig helyén marad a jelenlegi, átmeneti eszköz is. A mechanizmus részévé válna a bankok tőkeemelésének támogatása szükség esetén. Közvetve megerősíti a tervezet azt is, hogy a magánhitelezőkkel szembeni államadósság leírására vonatkozó kérés egyszeri eset volt, Görögország után más tagállam esetében nem kerülhet szóba.

Német diplomáciai források a szöveg nyilvánosságra kerülése után szinte azonnal jelezték, hogy a tervezet több elemével nem értenek egyet, de a tárgyalások folytatódnak mindezekről a részletekről. A mostani találkozót az előzetes nyilatkozatok szerint többen az egyik utolsó lehetőségnek tekintik az euróövezet belátható időn belüli stabilizálására. Az „igazság pillanata” lehet abból a szempontból is, hogy lesz-e szakadás az eurózóna országai és az azon kívüli tagállamok között.

A csütörtök éjjel összeállított tervezet szerint Szerbia EU-tagjelölti státusának megadásáról csak jövő márciusban születne döntés. Erről a kérdésről azonban az állam- és kormányfők csak mostani találkozójuk végén, a tervek szerint péntek délután tárgyalnak érdemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése