Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 11. 15:01, vasárnap | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Már több mint 37 ezren haltak bele a betegségbe Ukrajnában

Már több mint 37 ezren haltak bele a betegségbe Ukrajnában

Ukrajnában vasárnapra mintegy 12 ezer, a megelőző napihoz képest csaknem 5400-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel.

Az átmeneti csökkenésnek azonban általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek; az elhunytak napi száma is kevesebb volt a korábbi napokénál, a járvány tavaly márciusi kitörése óta velük együtt a halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 37 ezret.
A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 12 112 új esettel 1 853 249-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 235-tel 37 014-re nőtt. A héten a halálos áldozatok száma többször négyszáz fölötti volt. Eddig 1 410 860-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem hétezerrel 405 375-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban is sok, 4694 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a héten többször haladta meg az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1374-et ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 697 új beteggel az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 176,5 ezret, az elhunytaké 42-vel 3890-re nőtt. Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint szombaton nagyon sok, 479 beteg került kórházba koronavírus-fertőzéssel, annak gyanújával, illetve tüdőgyulladással a fővárosban.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium pontosította a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, eszerint a főváros és már 12 megye, köztük Kárpátalja van a legsúlyosabb, "vörös" kategóriában. Ez az ország felét teszi ki. Március közepén Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az egész országra kiterjesztik a szigorú korlátozásokat, amennyiben a megyék 50-70 százaléka "vörös" besorolásba kerül - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

A tárca tájékoztatása szerint túlterheltek a kórházak Kijevben, továbbá Zsitomir, Mikolajiv, Hmelnickij és Csernyihiv megyékben. Az oxigéntámogatást nyújtó berendezéssel felszerelt kórházi ágyak tekintetében a fővárosban van jelenleg a legkevesebb szabad hely.

Megkapta közben a szükséges engedélyeket a kínai gyártású Coronavac oltóanyag, így várhatóan a jövő héten már ezzel is elkezdik az oltásokat az országban. Eddig csak egyfajta oltóanyagot használtak Ukrajnában, az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű vakcinát. A Coronavac-ból eddig 215 ezer dózis érkezett az országba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése