Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 26. 11:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magtárban

Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magtárban

Már több mint nyolcszázezer növényfaj magjainak mintáit őrzik a spitzbergáki globális magtárban, a világ legnagyobb ilyen intézményében.

A legutóbbi szállítmánnyal több mint húszezer magminta érkezett több mint száz országból a magbankba, amelyet a norvég kormány hozott létre 2008 februárjában a Spitzbergákon (norvégul Svalbard), a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton. Először érkeztek magminták Japánból, ahol attól tartanak, hogy a hasonló gyűjteményt veszélyeztethetik a 2011. évi pusztító földrengés és szökőár következményei.
A szállítmány fogadása egybeesett a magtár éltre hívásának hatodik évfordulójával - közölte a Globális Terménydiverzitási Szövetség, amely a norvég kormány tulajdonában lévő magtárat működteti.
A magtár létrehozásának célja, hogy összegyűjtsék a világ összes terményének magmintáját arra az esetre, ha ember által előidézett vagy természetes folyamatok révén fajok pusztulnának ki.
A japán árpamag-szállítmány az Okajamai Egyetem árpakutató génbankjából érkezett. "Ha bármi történik génbankunkkal, ezek a minták örökre szennyeződnek. Az árpa nemcsak Japán számára fontos, hanem a világ élelmiszerbiztonsága szempontjából is. Vannak olyan fajaink, amelyek száraz éghajlaton és szikes földön is megteremnek" - idézte Szato Kazuhiro professzort a BBC honlapja.
A 10 millió dollárból (majdnem 2 milliárd forintból) megépült, 4,5 millió minta tárolására alkalmas magbankban kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték, mára azonban a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményévé nőtte ki magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;