Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ketyeg a jelentési bomba: a vállalatoknak már csak két hetük maradt

Ketyeg a jelentési bomba: a vállalatoknak már csak két hetük maradt

Néhány napon belül hatályba lép a határidős és opciós ügyletek kötelező jelentése, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a szerződést kötő piaci szereplők számára.

Az adatközlési kötelezettség alól csak a magánszemélyek a kivételek, a velük kötött ügyleteket a pénzintézetek csak saját nevükben jelentik le. A felkészülést a KELER tapasztalata szerint sok vállalkozás és pénzügyi intézmény az utolsó pillanatra hagyta, ami veszélyezteti a jelentéshez szükséges azonosító kódok időben való beszerzését. A tőkepiaci infrastruktúraként működő KELER és a német WM Datenservice között a hét elején létrejött megállapodás azonban mentőöv lehet a későn ébredők számára.

Új uniós adatközlési kötelezettség lép hatályba február 12-n, a tőzsdén és a tőzsdén kívül kötött származtatott ügyletek esetében, így például jelenteni kell az összes határidős devizaügyletet és egyéb opciós ügyletet. A tranzakciók adatait az erre a feladatra létrehozott kereskedési adattárakhoz kell a szereplőknek eljuttatniuk. Mivel a származtatott ügyleteknek befektetésként is, de kiváltképpen a vállalati kockázatkezelésben nagy szerepe van, az adatközlés akár több ezer piaci szereplő számára lesz új feladat. A felkészülést azonban sokan az utolsó pillanatokra hagyták, ami veszélyezteti, hogy időben végezzen ek az adminisztratív teendőkkel. Az adatközléshez legszükségesebb a globális azonosító kódok (úgynevezett „Legal Entity Identifier”) beszerzése, amelyek azonosítják az ügyletben szereplő céget.

A jelentési kötelezettséghez szükséges azonosítókat a kódkiadásra feljogosított, nemzetközi szervezetektől lehet igényelni, amelyeknél már most torlódás és a határidők csúszása tapasztalható. „A KELER kialakított azonban egy áthidaló megoldást, amelynek révén partnereink nemcsak gyorsabban kaphatják meg a szükséges kódokat, de annak díja is kedvezőbb annál, mintha maguk fordulnának egy kódkiadó szervezethez” – hangsúlyozta Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója a német WM Datenservice céggel a napokban kötött megállapodás kapcsán. A megállapodás kisegíthet minden olyan derivatív ügyletben résztvevő felet, amely a jelentési kötelezettséggel kapcsolatos bizonytalanságok vagy a pénzügyi adatszolgáltatásban való tapasztalatlanság miatt csak most fogna a kódok beszerzéséhez.

A KELER az ügyfeleitől beérkező igényeket továbbítja a WM Datenservice-hez, amely néhány napon belül generálja a szükséges kódokat, ráadásul a KELER-nek, mint stratégiai partnerének díjkedvezményeket is nyújt, amelyet a KELER tovább ad ügyfeleinek. „ Tapasztalatunk szerint az úgynevezett LEI-kódok igénylése az egyik legégetőbb probléma az adatközlésre készülők körében, de a most megkötött megállapodás révén elkerülhető, hogy bármely piaci szereplő az azonosító hiánya miatt mulassza el jelentési kötelezettségét” – mondta Csiszér Péter, hozzátéve, hogy a bankok, brókercégek nemcsak saját maguk, de ügyfeleik számára is kérhetnek azonosítókat, amelyeket a KELER összegyűjtve továbbít német partneréhez. Az igénylők két-három munkanap alatt megkaphatják az azonosítókat, holott különben 2-3 héttel kellene számolniuk, tehát mindenképpen kifutnának a határidőből.

A tőzsdén kötött származtatott ügyletek esetében további segítséget jelent a piaci szereplők számára, hogy a KELER KSZF, mint központi szerződő fél automatikusan jelenti az ügyletet a vele kapcsolatban álló kereskedési adattárnak az üzletben résztvevő felek helyett. A jelentési kötelezettség átvállalásáért külön díjat nem számol fel, viszont a derivatív ügyletben résztvevőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy igénylik ezt a szolgáltatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során