Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2011. November 23. 07:19, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Július 1-jén adnák át teljesen a hatalmat

Július 1-jén adnák át teljesen a hatalmat

Megállapodtak az új kormány megalakításáról és az elnökválasztás időpontjáról Egyiptomban az országot irányító katonai tanács és a politikai pártok – jelentette kedden a Mena hírügynökség.

Az új kormány feladata az lesz, hogy megvalósítsa a január 25-i forradalom céljait – mondta a tanácskozás egyik résztvevője.

A tárgyaláson – amelyen öt politikai párt vett részt, köztük a Muzulmán Testvérek képviselője is – a katonai tanács állítólag azt javasolta, hogy az új miniszterelnök legyen Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi vezetője.

A tervek szerint június 20-án elnökválasztást tartanának az arab országban, és a katonaság július 1-jén teljesen átadná a hatalmat a civil kormányzatnak.

Az egyiptomi kormány a hét végén testületileg benyújtotta lemondását, miután péntek óta több tízezren tüntettek Kairó központjában, a Tahrír téren a kormány és az Egyiptomot Hoszni Mubarak volt elnök elűzése óta irányító katonai tanács ellen. Követelték, hogy a hadsereg mielőbb adja át a hatalmat egy civil kormánynak.

A tiltakozó megmozdulások zavargásokba torkolltak, a karhatalom durva fellépése következtében legalább 29 tüntető életét vesztette, sok százan megsebesültek. A Mubarak elmozdításához vezető január-februári tüntetések óta nem voltak ilyen súlyos tiltakozások az észak-afrikai országban.

Kedd délután ismét több tízezren követelték a katonai tanács elnökének, Huszein Tantávi tábornagynak a távozását, aki húsz éven keresztül Mubarak védelmi minisztere volt. A tüntetők a Tahrír téren és környékén összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vetettek be.

Az egyiptomi belügyminisztérium közlése szerint őrizetbe vettek három amerikai diákot, akik állítólag Molotov-koktélokat dobáltak hétfőn a kairói Amerikai Egyetem épületének tetejéről a Tahrír téren a tüntetőkkel dulakodó biztonsági erőkre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.