Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Szeptember 03. 07:08, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Idén 8 milliárd eurós külkereskedelmi többlet is lehet

Idén 8 milliárd eurós külkereskedelmi többlet is lehet

Idén 8 milliárd eurós külkereskedelmi többletet is elérhet a magyar gazdaság - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése alapján a kivitel euróban számolt értéke 13,9, a behozatalé 9,5 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérleg többlete 801 millió eurót tett ki, 353 millióval többet, mint a múlt év azonos hónapjában. Az első fél évben 4,206 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete, 981 millióval nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában. Az export 7,9, az import 6,1 százalékkal nőtt a tavalyi év első feléhez hasonlítva.

Lenner Áron Márk kifejtette: az, hogy az import növekedési üteme elmaradt az exportétól, tovább javította az eddig is kitűnő külkereskedelmi egyensúlyt.

Idén már az első fél évben mintegy 4 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete, ha sikerül ezt az ütemet tartani, nem lepődnének meg 8 milliárd eurós idei többleten sem - mondta a helyettes államtitkár.

Amennyiben az ipar tartani tudja a mostani növekedési ütemet - márpedig a kormány egyik stratégiai célja Magyarország újraiparosítása és a GDP-ben az ipar részarányának 30 százalékra növelése -, az exportvezérelt ipari berendezkedés miatt a kivitel feltehetően jövőre is hasonló mértékben tud bővülni - tette hozzá.

Beszélt arról is, bízik abban, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázataiból minden magyarországi kis- és középvállalkozás megpályázza azokat a konstrukciókat, amelyek a kapacitásbővítés irányába hatnak, és a megnövekedett termelés jelentős részben az exportpiacokra kerül.

Hozzátette, azt szeretnék, ha ennek az uniós pénzügyi ciklusnak a fő támogatási összegeit a következő két, két és fél évben kiírnák. A helyettes államtitkár szerint körülbelül egy év, mire ezek hatása megmutatkozik az ipari termelésben és az exportadatokban.

Címkék: eu, gazdaság, magyar, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során