Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 19. 21:07, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Vasárnapra az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológia

Hőség - Vasárnapra az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológia

Vasárnapra már az ország valamennyi megyéjére első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt.

A meteorológiai szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap tovább erősödik a nappali felmelegedés. A középhőmérséklet általában 24 és 27 Celsius-fok között, főként északnyugaton, illetve a városokban 27 fok fölött alakul.
Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú, az ország többi területére narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség miatt.
A hőség keddre szűnik meg - írta a meteorológiai szolgálat.
Az Országos Meteorológia Szolgálat és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan csak figyelmeztetés lehet érvényben. A citromsárga az elsőfokú, a narancssárga a másodfokú, a piros a harmadfokú figyelmeztetés.
Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A harmadik fokozat a hőségriadó. Az országos tiszti főorvos döntése alapján jelenleg vasárnap éjfélig a második fokozat, vagyis a hőségriasztás van érvényben.
Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.
A meterológiai előrejelzés szerint vasárnap többnyire derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon a déli szél megélénkül, északnyugaton erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21 Celsius-fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 34 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során