Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Január 24. 12:19, péntek | Külföld
Forrás: InfoVáros

Hatásos a bécsi kutyajogosítvány

Hatásos a bécsi kutyajogosítvány

A kötelező kutyajogosítvány 2010-es bevezetése óta 63%-kal csökkent az úgynevezett harci kutyák által okozott harapásos sérülések száma az osztrák fővárosban.

Több mint három éve, 2010. július 1-jén tették kötelezővé az úgynevezett harci kutyák tulajdonosai számára a kutyajogosítványt Bécsben. Az azóta eltelt időben 63%-kal csökkent a veszélyesnek minősített kutyafajták képviselői által elkövetett kutyaharapásos esetek száma – derül ki a Bécsi Állatorvosi Egyetem most közzétett tanulmányából.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a vizsgált időszakban – a 2010 előtti adatokhoz képest – 967-ről 416-ra csökkent a kutyaharapásos esetek száma, ami 57 %-os csökkenést jelent. A harci kutyák esetében pedig még látványosabb, 63 %-os volt a javulás: 305 helyett csupán 114 esetben kaptak oda. Emberekre még ennél is kevesebbszer, mindössze 65 esetben támadtak, ami 70%-os csökkenést jelent.

A Bécsben regisztrált több mint 61 ezer kutya mintegy 5,4%-a tartozik a harci kutyák közé, 2010-ben ők okozták a kutyaharapások csaknem 25%-át. Ráadásul ezekre a fajtákra érkezett a legtöbb panasz a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatalhoz, és rendszerint ők landoltak kezelhetetlen és agresszív állatokként a menhelyeken.

A kötelező kutyajogosítvány bevezetése óta több mint 5 ezren szerezték meg a képesítést, mivel közterületen harci kutyával csak kutyavezetői engedéllyel rendelkező személy tartózkodhat. Aki elmulasztja a kötelességét, annak pénzbüntetéssel kell számolnia, ráadásul 3 hónapon belül le kell vizsgáznia. Ha nem így tesz, és a kutyája veszélyes helyzetet okoz, akár örökre el is vehetik tőle.

A város célja mindezek ellenére a megelőzés valamint ember és állat békés együttélésének a biztosítása. Ennek érdekében számos tájékoztató rendezvényt tartanak a helyes kutyatartásról, növelik a kutyasétáltatók számát és mentesül az ebadó alól az a kutyatulajdonos – kivéve a harci kutyák esetében – aki önként vállalja, hogy megszerzi a kutyajogosítványt. Ezen kívül a város évente 4 ezer kisiskolásnak biztosít kutyás tanórát, amely során egy négylábú tanár segítségével magyarázzák el nekik, hogyan kell helyesen viselkedni a kutyákkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni