Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 04. 12:45, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Hatalmas üzlet a terhesturizmus Kínában

Hatalmas üzlet a terhesturizmus Kínában

Évente több tízezer szülő fizet hatalmas összegeket azért Kínában, hogy csemetéje a határokon túl lásson világot, fellendítve ezzel a terhesturizmus iparágát a kelet-ázsiai országban.

A témáról beszámoló kínai sajtó nem hivatalos amerikai becsléseket idéz, amelyek szerint csak az Egyesült Államokba több mint 20 ezer terhes nő érkezett azzal a céllal, hogy gyermekének Amerikában adjon életet. Csaknem ugyanennyien utaznak évente a közelebb fekvő, Kína különleges igazgatású területére, Hongkongba, s jó pár ezerre rúghat évente a célpontjaként Kanadát választó leendő kínai anyukák száma is.
A határokon kívüli gyermekáldás elősegítésének célja legtöbb esetben a születés általi állampolgárság megszerzése, de az egészségügyi rendszerek fejlettsége is hozzájárul a vonzerőhöz. A külföldi szülés egészen az idei évig az eredeti formájában szigorúan egy gyermeket engedélyező családpolitika megkerülésének eszközeként is szolgált, ezen a döntéshozók tavaly év végén lazítottak.
Az utakat a legtöbb esetben erre specializálódott ügynökségek bonyolítják le, melyek a szülés előtti, közbeni és utáni szolgáltatásokat egy csomagban árulják. A kínai interneten fellelhető információk szerint egy-egy amerikai út ára 100 ezer jüannál (3,8 millió forint) kezdődik, de akár a kétmillió jüant (76 millió forint) is meghaladhatja. A tengerentúli területek azért is örvendenek mind nagyobb népszerűségnek, mert a Hongkongba szó szerint csoportosan áramló terhes anyák ellen 2012 során hatalmas tiltakozással válaszoltak a kórházakból gyakran kiszorított helyiek. A tiltakozásra válaszul a helyi vezetés korlátozni kényszerült a szárazföldi kínai anyáknak kiadható kórházi ágyak számát, mely így - legalább is papíron és a közkórházakban - pár ezerre csökkent.
A terhesturizmus iparágából több tízezren élnek mind Kínában, mind a célországokban, az az elmúlt években töretlen növekedést mutatott - írja a témáról cikkező Pejcsing Zsipao napilap. Az újság az egyik pekingi utazási iroda alkalmazottját idézi, aki szerint ez a trend az egyke-politika lazítása ellenére is fennmarad majd, a rendelkezésre álló jövedelem növekedésével ugyanis egyre több szülő akarja gyermekét külföldön iskolába járatni. Ehhez kiváló alap a már meglévő állampolgárság, mely a szülők esetleges emigrációjánál is segíthet - írja a lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak