Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 27. 14:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamvazószerdán a békéért is imádkozzanak a katolikus hívek!

Hamvazószerdán a békéért is imádkozzanak a katolikus hívek!

Jövő szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) arra kéri a katolikus híveket, hogy eleget téve Ferenc pápa felhívásának, nagyböjt első napján a békéért is imádkozzanak.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben emlékeztettek: Ferenc pápa múlt szerdán intézett felhívást mindenkihez, hogy március 2-án, hamvazószerdán tartsanak böjti napot és imádkozzanak a békéért, kérve Szűz Mária, a "béke királynője" közbenjárását.

Nagyböjti körlevelében az MKPK kiemeli: a nagyböjt, a húsvétra készülés alkalom a bűnbánatra, az imádság, a böjt és a rászorulók segítése pedig a bűnbánat legfontosabb kifejezései.

Úgy fogalmaztak: "amikor észrevesszük környezetünkben a magányos, beteg vagy anyagi szegénységben élő embertársainkat és adománnyal, munkával, jó szóval igyekszünk segítségükre lenni, gondoljunk arra, hogy közösségek, családok, sőt egész népek is rászorulhatnak gondoskodó szeretetünkre".

Hozzátették: a magyar nép körében is sokaknak van szüksége segítő gondoskodásra. "Nemcsak leszakadó közösségeink, hanem a magyarság egésze is számos terhet hordoz."

A nemzet idősödése miatt nagy szükség van az idősek és a betegek hatékony, intézményes támogatására. Fontos továbbra is "óvni és erősíteni az Isten rendelése szerinti házasság és család értékeit", mert noha kedvező jelek mutatkoznak a házasság, a családalapítás és a gyermekvállalás terén, Magyarország lakossága még mindig fogyatkozik - írták.

Kitértek arra: a magyar nép kulturális öröksége - éppúgy, mint a többi nemzeté - a teremtett világ értékei közé tartozik és kedves Isten előtt, ezért "felelős szeretettel" kell művelni. Ez a szeretet indokolja, "hogy különös gondot fordítsunk a gyermekek és a fiatalok keresztény szellemű oktatására és nevelésére".

A püspökök testülete azt is kéri a hívektől, hogy a "jövőért érzett felelősséggel" vegyenek részt az áprilisi országgyűlési választáson és az azzal egy időben tartandó népszavazáson is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.