Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fókuszban a tisztességtelen és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató cégek

Fókuszban a tisztességtelen és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató cégek

A fogyasztóvédelmi felügyelőség kiemelt hangsúlyt fektet a tisztességtelen és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató cégek szűrésére, valamint a fiatalok bevonásával indított ellenőrzésekre. A Zala Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve igazgatója, Molnár Sándor a 2012-es év tapasztalatait értékelte a Rádió Orient stúdiójában.

2012-ben a Zala megyei felügyelőség a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által meghatározott terv és iránymutatás szerint végzett ellenőrzéseket. Majdnem háromszáz esetben állapítottak meg szabálytalanságot, ami közel harmincnyolc százalékos arányt jelent. A telefonos ügyfélszolgálathoz kilencszáz panasz érkezett, és száznyolcvankilencen keresték meg személyesen a felügyelőség dolgozóit. A legtöbb esetben jótállási, szavatossági problémákkal, a gáz és áram számlázásával kapcsolatban nyújtottak be panaszt. Egyre több beadvány érkezik az elektronikus kereskedelmi termékekkel kapcsolatban. A gáz és áramszolgáltatók kivételével a megkeresések kis,- és középvállalkozók termékeivel vagy szolgáltatásaival kapcsolatosak.

A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság elrendelt témavizsgálatainak megfelelően hatszázharminckilenc vizsgálatot indítottak, melyek egyötöd részében találtak jogsértést. Szavatossággal, jótállással, árubemutatókkal kapcsolatban ellenőriztek, de kiemelt fontosságú volt a csecsemő,- és kisgyermek ruházati cikkek, vagy a veszélyes termékek kivonásának felügyelete is. Helyi kezdeményezésre is indítottak vizsgálatokat, melyek közül kiemelten figyelték a kiskorúak dohányáruhoz és alkoholhoz való hozzáférésének lehetőségét, fejtette ki Molnár Sándor.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok ötven százalékban az életkoruk ellenőrzése nélkül jutottak hozzá a kifogásolt termékekhez. Legnagyobb hatékonysággal a fiatalkorúak bevonásával indított ellenőrzések működnek: természetesen a szülőktől és az iskoláktól is beleegyező nyilatkozatokat kell kérniük. Sokszor társhatóságokkal, a NAV-val, a rendőrséggel, vagy a népegészségügyi szakigazgatási szervvel közösen ellenőriznek.

A hatósági ellenőrzést végző szervek a kis,- és középvállalkozásokkal szemben első esetben előforduló jogsértés esetén csak figyelmeztetést alkalmaznak bírság kiszabása helyett, ha a jogsértés nem veszélyeztet emberéletet, nem környezetszennyező, és testi épség vagy egészség nem kerül közvetlen veszélybe. Nagy hangsúlyt fektetnek mind a fogyasztók, mind a vállalkozók tájékoztatására, a figyelem felhívására sajtómegjelenésekkel, vagy civil szervezetek segítségével. A felügyelőség célja a biztonságos áruhoz és szolgáltatáshoz való hozzájutás biztosítása, különös figyelmet fordítanak ezért arra, hogy kiszűrjék ás szankcionálják azokat a vállalkozásokat, akik megsértik vagy veszélyeztetik a vevők vagyoni érdekeit és jogait. Emiatt a Zala megyei kormányhivatalban fogyasztói tanácsadói hivatalt is működtetnek, számolt be a Rádió Orientnek a felügyelőség igazgatója.

2011 áprilisától létezik a fogyasztóvédelem pozitív listája. Azok a vállalkozók, akik minden jogszabályi rendelkezésnek eleget tesznek, az ellenőrzés során kapott bizonyító dokumentumot a nemzeti fogyasztóvédelmi hatósághoz eljuttatva olyan igazolást kapnak, amit kifüggeszthetnek a boltban, vagy az irodában. Míg a fogyasztó számára közvetlen visszaigazolást jelez, a vállalkozókat is ösztönözheti a jogkövető magatartásra, fejtette ki Molnár Sándor. A fogyasztóbarát embléma komolyabb kitüntetés, odaítélésében civileket, érdekvédelmi szervezeteket is bevonnak.

A felügyelőség kiemelt hangsúlyt fektet a tisztességtelen és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató cégek szűrésére. Jellemzően egészségjavító vagy megőrző jelzővel ellátott termékeket ajánlanak, fő célcsoportjuk pedig az idősebb korosztály, jellemzően a nyugdíjasok. A termékbemutatókon a piaci ár sokszorosáért ajánlják az árut: ez ellen azonban a felügyelőség semmit sem tehet, ha a termékek származása, minősége és az ár feltüntetésre kerül. A legjobb védekezés, ha a termékbemutató előtt megfelelően tájékozódunk a piac kínálatáról, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, javasolta a felügyelő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk