Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Etikátlan számításokról beszélt Matolcsy - a jegybank tiltakozik

Etikátlan számításokról beszélt Matolcsy - a jegybank tiltakozik

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszautasítja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki, a jegybankot érintő kijelentéseit és vádjait - közölte az MTI-vel az MNB sajtóosztálya. A tárcavezető szerdán élesen bírálta a jegybankot egy publikálás előtt álló tanulmánya miatt, amelyben az MNB - a miniszter elmondása szerint - az államadósság növekedését vetíti előre Magyarországon.

A nemzetgazdasági miniszter előadásában úgy fogalmazott: a jegybank elemzése 'példátlan, erkölcstelen, etikátlan, és nagyon nagy mértékben árt a Magyar Nemzeti Bank tekintélyének, a magyar jegybanknak, a magyar pénzügyi rendszernek és Magyarországnak'.

Az MNB sajtóosztálya közleményben szögezte le, hogy a jegybank szakmai stábja 'minden körülmények között a szakmai sztenderdeknek megfelelően végzi tevékenységét, előrejelzései megalapozottak és objektívek'. A jegybank emellett értetlenségének adott hangot, amiért Matolcsy György egy olyan bizalmas és az előadás idején még nem nyilvános anyagról mondott véleményt, amelyet az MNB csak péntek reggel publikál.

Az MNB hangsúlyozta: az elemzést korábban megküldték a Nemzetgazdasági Minisztérium számára, és a minisztérium képviselőit a tanulmányt tárgyaló monetáris tanácsi konzultációra is meghívták. A minisztérium azonban sem írásban, sem pedig a monetáris tanácsi konzultáción az elemzéssel kapcsolatban kifogással nem élt, észrevételt nem tett - tudatta közleményében a jegybank.

Laza, elnagyolt vízió
A nemzetgazdasági miniszter, aki egyben piaci szereplők szerint a jegybankelnöki pozíció legfőbb várományosa, előadásában egy 'nagyon laza, elnagyolt víziót' vázolt fel a magyar és világgazdaság jövőjéről. Ennek értelmében a vállalkozás, az emberi élet, a közösségek és a kormányzás alapvető erőforrásai közül az információ, a pénz és energia nagyon olcsóvá vált, 'sőt a zéró költség felé halad'.

Kifejtette: az internet és az infokommunikációs infrastruktúra által az információhoz való hozzáférés egyszerűbbé, olcsóbbá és sokszor ingyenessé vált. A pénz nagyon jelentős mértékben vált olcsóbbá, amire példa, hogy az Egyesült Államokban 0-0,25 százalék az alapkamat, sőt egyes országok negatív reál-, illetve nominális kamatot fizetnek az államkötvényekre. Az energia költségcsökkenésével kapcsolatosan Matolcsy György megjegyezte, hogy ez a folyamat ugyan még nem teljesen látszik, de számos technológiai újítás van, amely már most jelentős fordulatot okozott az energiapiacon.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tavasz közeledtével érdemes kicsit bizakodóbbá válni, hiszen minden válságidőszakot, vagy - amint fogalmazott - pénzügyi háború éveit 'béke, tavasz és napsütés' követi. Elmondta: minden háborús szakaszban megszületnek azok az innovációk, kutatás-fejlesztési eredmények, amelyek nyomán a növekedési szakasz tömeges méretűvé válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.