Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Október 21. 12:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Emelkednek a használtautó-árak Magyarországon

Emelkednek a használtautó-árak Magyarországon

A szűkülő kínálat miatt nő a magánszemélyek és a kereskedések által kínált használt gépkocsik ára, bizonyos modellekért akár 15 százalékkal kell többet fizetni októberben, mint év elején

- ismerteti a Das WeltAuto az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
Az országos hálózattal rendelkező használtautó-kereskedő cég ezt azzal magyarázza, hogy az új autók értékesítésének lassulása begyűrűzött a használtautó-piacra.

A kereslet egyre nagyobb, ennek köszönhetően 9 hónap alatt 616 564 gépkocsi cserélt gazdát Magyarországon - idézik a közleményben a Datahouse adatait. A piac két évvel ezelőtt, 2019-ben ért történelmi csúcsra, akkor 800 ezernél is több gépkocsi cserélt gazdát Magyarországon egy év alatt. Az idei növekedés 2020 első 9 hónapjához képest 4,5 százalékos.

A Das WeltAuto várakozásai szerint a használt autók iránti kereslet az év végéig sem torpan meg, ugyanis az értékesítésekre jelentős hatással bír az újautó-piacon tapasztalható trend: a gyártás és a kiszállítás jelentősen lelassult a világ összes márkáját érintő csiphiány miatt, amely becslések szerint leghamarabb 2022-re, rosszabb esetben 2024-re szűnhet meg.

Emiatt sokan választottak használt autót, ugyanis akik nem tudják kivárni az akár egy, másfél éves szállítási időt, azoknak a másodkézből származó gépkocsi a megoldás. A jelentős keresleti többlet árfelhajtó hatású: bizonyos, népszerű használt autó modellek ára 15 százalékkal is nőtt az elmúlt bő fél év alatt.

A prognózisok alapján az árak még nincsenek csúcs közelben, tehát további növekedés várható - jelezték.

Az első kilenc hónap alapján a használtautó-piacon legtöbben alsó-közép-, kisautó- vagy felső-középkategóriájú modelleket kerestek. Az átírt gépkocsik 75 százaléka 10 évnél idősebb volt, az előzetes becslések alapján a hazai autóállomány 14,7 éves átlagéletkora tovább romlott. A legtöbben Budapesten és Pest megyében, a legkevesebben Nógrád megyében és Tolna megyében vásároltak használt kocsit.

A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria használt autó üzletága. A 30 tagú, országos értékesítői hálózattal rendelkező kereskedő állapotfelmérésen átesett, szervizelt használt autókat értékesít, a legjobb minőségűeket garanciával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.