Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elválhatnak a szakiskolák a gimnáziumoktól?

Elválhatnak a szakiskolák a gimnáziumoktól?

Néhány hónapon belül kikerülnek a szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ellenőrzése alól − értesült a Napi Gazdaság. Míg a lap által megkérdezett szakértő megerősítette az információt, a KLIK cáfolta azt: a központnak nincs ismerete olyan döntésről, amelynek értelmében a szakiskolák fenntartása kikerülne hatásköréből − olvasható a válaszban.

Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője szerint az érdekképviseletek körében többször elhangzott már ez a terv. Azon szakközép- és szakiskolák esetében azonban rendkívül nehéz lenne a szétválasztás, ahol a szakoktatás gimnáziumi képzéssel párosul.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb felméréséből − amelyben 2500 vállalkozást és 3500 pályakezdő szakmunkást kérdeztek meg − kiderült, hogy a tanult szakmájukban elhelyezkedni tudó szakmunkások aránya a 40 százalékhoz közelít, míg 2009-ben 30 százalék alatt volt.

Szilágyi János, a MKIK képzési igazgatója szerint a duális szakképzési rendszerre való áttérés, illetve a gazdasági szereplők minden korábbinál jelentősebb szerepvállalása a szakképzés beiskolázási arányainak alakításában az Orbán-kormány legmarkánsabb oktatáspolitikai döntései közé tartozik. Szakértők szerint a kamarák a közeljövőben nagyobb szerepet kapnak a szakképzés beiskolázási arányainak alakításában, a kormány pedig több tízmilliárd forintot szán erre a célra.

A kamara nem törekszik intézményfenntartó szerepre, ugyanakkor kamarai szinten is ellenzik, hogy a leggyakrabban gimnáziumokkal, szakközépiskolákkal összefonódó szakiskolákat egy rendszerben kezeljék − mondta a lapnak Parragh László, az MKIK elnöke. A rendkívül összetett és nehéz folyamatokat igénylő szétválasztást nem lehet megspórolni – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során