Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. November 06. 12:07, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Egy brit napilap felfedte Oszama bin Laden gyilkosának kilétét

Egy brit napilap felfedte Oszama bin Laden gyilkosának kilétét

Nyilvánosságra hozta a Daily Mail című brit napilap honlapján annak az amerikai kommandósnak a kilétét, aki 2011. május 2-ra virradóra a pakisztáni Abbotábádban egy titkos akcióban megölte Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.

A csütörtökön közölt cikk szerint, amelyhez fotókat is mellékeltek, a tengerészgyalogos kommandós neve Rob O'Neill, 38 éves, a SEAL nevű különleges alakulatnál végzett 16 évi szolgálat után nyugdíjba ment, és jelenleg anyagi nehézségekkel küzd.
A Daily Mail megelőzte a közléssel a Fox News amerikai tévétársaságot, amely a múlt héten beharangozta, hogy november 11-én és 12-én este mutatja be Az ember, aki megölte Oszama bin Ladent című kétrészes dokumentumfilmjét, amelyben először sugároz interjút azzal a tengerészgyalogossal, aki azt állítja, hogy ő ölte meg a terroristavezért.
Bin Ladennel a SEAL alakulat - az elnevezés Sea, Air and Land, vagyis tenger, levegő és föld szavakból ered - végzett az Iszlámábádtól 100 kilométernyire fekvő Abbotábád városban, ahol az al-Kaida vezére 2005 óta rejtőzött. Ez az amerikai tengerészgyalogság különleges alakulata, a legkeményebb feltételek között kiképzett katonák a tagjai, akik a legvakmerőbb titkos akciók végrehajtásával váltak ismertté.
O'Neill elmondja, hogy háromszor lőtt Oszama bin Ladenre, a homlokára célozva. A brit lap azonban egy másik változatot is közöl, eszerint Robb először egy lövéssel homlokon találta a terroristavezért, majd két társa mellbe lőve végzett bin Ladennel.
O'Neill több mint egy tucat bevetésen vett részt négy különböző térségben, köztük Afganisztánban és Irakban. Ezeken a bevetéseken több mint 400 különböző harci feladatot hajtott végre, és több mint 30 embert ölt meg. Ezért 52 kitüntetést kapott.
Azok a különleges akciók, amelyekben O'Neill részt vett, olyan híres hollywoodi filmek alapjául szolgáltak, mint a Phillips kapitány (angol címe Captain Phillips, témája a szomáliai kalózok elleni harc), a Zero Dark Thirty - A bin Laden-hajsza (Oszama bin Laden megöléséről szól) és a Magányos túlélő (angol címe Lone Survivor, egy afganisztáni tálib vezér sikertelen elfogásáról szól).
Amint O'Neill apja a Daily Mailnek elmondta, a család nem fél attól, hogy iszlamista terroristák, köztük esetleg a Szíriában és Irakban tevékenykedő Iszlám Állam célpontjává válhat. Kész akár egy céltáblát rajzolni ajtajukra, és azt mondani a terroristáknak, "Végezzetek velünk, ha tudtok!"
O'Neill azután döntött úgy, hogy felfedi kilétét, miután elveszítette a neki járó katonai nyugdíj egy részét - írta a lap. Ennek oka, hogy az előírtnál korábban, vagyis nem 20, hanem már 16 évi szolgálat után ment nyugdíjba. Az utóbbi időben anyagi nehézségekkel küzd. Feltételezések szerint a Fox News dokumentumfilmjéért jelentős összeg üti a markát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni