Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bevált a vitás ügyekben a bírósági közvetítés

Bevált a vitás ügyekben a bírósági közvetítés

Egyre többen veszik igénybe a perben álló felek a bírósági közvetítői eljárást, és egyre több megállapodás születik, ami mindkét fél számára elfogadható módon rendezi a jogvitát. A 2013. évi adatokból kiderül, hogy a bírósági közvetítői eljárások terén az egyik legeredményesebb Székesfehérvári Törvényszéken a bírósági közvetítőhöz került ügyek több mint 70 százaléka fejeződött be pert kiváltó megállapodással.

Többször volt példa arra is, hogy két éve folyamatban lévő per fejeződött be a megállapodást bíró által jóváhagyott egyezséggel. Az Országos Bírósági Hivatal stratégiai célja, hogy 2014. december 31-ig minden, legalább 7 fő bírói létszámmal működő bíróságon legyen kijelölt bírósági közvetítő.

A hálózat kiépítésére és folyamatos bővítésére, működtetésére azért is szükség van, mert a 2014. március 15-től hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv Családjogi Könyve alapján a bíró a szülői felügyelet rendezése érdekében, a szülő-gyermek közti kapcsolattartás és a gyermek harmadik személynél való elhelyezése körében kötelezheti a feleket a közvetítői eljárásra, beleértve a határokon átnyúló jogvitákat is. A házassági bontóperekben pedig ajánlhatja a bíróság a közvetítői eljárást. Az alternatív vitarendezés, mint például a közvetítői eljárás nemcsak családjogi, hanem más polgári, gazdasági, munkaügyi perekben is eredményes lehet, ezért javasolható a per során bármikor, beleértve a jogorvoslati szakaszt is.

A jogintézménynek számos előnye van. Alkalmazásával jóval hamarabb kerülhet pont a vitás ügyek végére, az eljárás ezért sokkal költséghatékonyabb. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy a kölcsönösen kialakított megállapodással a felek mindegyike elégedett, a lefektetett feltételeket, szabályokat magáénak érzi, ezért hatósági vagy bírói kötelezés nélkül is betartja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;