Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Március 22. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Betiltják a vezetett városnéző sétákat Amszterdam vöröslámpás negyedében

Betiltják a vezetett városnéző sétákat Amszterdam vöröslámpás negyedében

Jövő évtől betiltják a vezetett városnéző sétákat és kocsmatúrákat Amszterdam vöröslámpás negyedében, főként a belvárosi turistaáradat mérséklése céljából - jelentette csütörtökön a holland sajtó.

Betiltják 2020. január 1-től az ingyenes túrákat, a résztvevők esetenként hangos utcai toborzását, valamint idegenforgalmi adót vetettek ki a jegyekre. Emellett a városközpont többi részén is legfeljebb 15 fős csoportokat szervezhetnek az ezzel foglalkozó irodák.

"Nem tartjuk helyénvalónak azt sem, hogy a turisták a szexmunkásokon legeltessék a szemeiket" - mondta Udo Kock, a terveket bejelentő önkormányzati képviselő.

Felmérések szerint hetente több mint ezer szervezett csoport érkezik a vöröslámpás negyedbe, a kora esti csúcsidőben óránként mintegy 28.

Az intézkedés több hasonló lépést követ, amelyek célja a belváros élhetőbbé tétele, a turistaforgalom, illetve az azzal járó zaj és szemét csökkentése.

Korábban például betiltották a csoportok késő éjszakai indítását és engedélyhez kötötték a túravezetést.

Ezen intézkedések a zajteher csökkenését eredményezték a helyi lakosok szerint, akiknek a kétharmadát azonban ennek ellenére is zavarják a városnéző séták.

Arre Zuurmond városi ombudsman tavaly "törvények nélküli dzsungelként" írta le Amszterdam turisták "sújtotta" központját, ahol éjszakánként rendszeres illegális autó- és kerékpárversenyek folynak az utcákon, nyíltan árulják a kábítószert és gyakoriak a súlyos testi sértések.

A mintegy 800 ezres lakosságú Amszterdam becslések szerint tavaly 18 millió látogatót fogadott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez