Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Július 31. 16:50, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Az egyetlen diák is elballag Nagy-Britannia legkisebb iskolájából

Az egyetlen diák is elballag Nagy-Britannia legkisebb iskolájából

Az egyetlen diák is elballag Nagy-Britannia legkisebb iskolájából, amely azonban nem zárja be örökre a kapuit, remélve, hogy lesz még a nagyjából 50 fő lakta skóciai szigeten gyermek, aki koptatni fogja az iskola padjait

A skóciai North Ronaldsay általános iskolájában egy ideig biztosan nem szólal meg a csengő a 12 éves Teigan Scott augusztus eleji távozása után.

A lány az otthonától 20 percnyi repülőútra lévő orkney-i Kirkwall középiskolában folytatja a tanulmányait. A diák hétfő reggelente fog útnak indulni az iskolába és csak péntekenként utazik haza North Ronaldsay-re.

Kevin Woodbridge helyi tanácsos szerint az Orkney-szigetek legészakibb tagjának számító North Ronaldsay lakossága a felére csökkent 1977 óta. A tanácsos szerint a dolog hátterében az áll, hogy a rossz közlekedési összeköttetések és a szintén gyenge szélessávú internetkapcsolat miatt a helyiek nem tudnak dolgozni.

"Amikor ide érkeztem, még 17-en jártak az iskolába és 127-en éltek a szigeten, mostanra azonban 50-60-an maradtunk. Azt gondolom, hogy mindez nagyrészt a sziget közlekedési összeköttetéseire vezethető vissza, télen például hetente egyszer érkezik hozzánk friss élelmiszer" - mondta Woodbridge.

A Londontól több mint 1200 kilométerre fekvő North Ronaldsay mindössze 700 hektáros és elsősorban a birkatenyésztésről ismert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg