Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 17. 18:19, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Czerván György szerint a védjegy jelentős mértékben hozzájárulhat mind a hazai, mind a külföldi fogyasztók bizalmának növeléséhez.
Segíthet a tanúsítvány abban is, hogy a jelenlegi fejenként 25 kilogrammos hazai éves sertéshúsfogyasztást növelni tudjuk - tette hozzá az államtitkár.
Czerván György Derecskén is felidézte a sertéságazati stratégia legfontosabb célkitűzését, miszerint néhány év alatt meg akarják duplázni a jelenlegi 3 milliós sertésszámot.
Németh Antal, az MTI érdeklődésére elmondta: a kiváló minőségű sertéshús védjegy használatának szigorú feltételei vannak. Pályázni a terméktanács honlapján lehet a cím elnyerésére. Legközelebb május 8-án bírálják el az eddig beérkezett pályázatokat.
Elsőként Szabó Imre, a derecskei Bold Argo Kft. tulajdonos ügyvezetője vette át a tanúsítványt. Az MTI érdeklődésére elmondta: 2200 kocájuk van, 33,4 százalékos egy kocától az éves malacszaporulat, 65 ezer hízót vágnak le évente, sertéságazatuk éves árbevétele 3,5 milliárd forint.
A másik védjegytulajdonos, a nádudvari Hage Zrt. elnöke, Kovács Lajos kifejtette: cégcsoportjuk 230 ezer hízót nevel egy évben, árbevételük eléri a 30 milliárd forintot.
A feldolgozással foglalkozó debreceni Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője, Papp István közölte: 120 ezer sertést dolgoznak fel évente, árbevételük 6 milliárd forint. Pályázati források felhasználásával feldolgozó-kapacitásukat 250-300 ezer sertésre kívánják növelni.
A védjegy-használatot szintén elnyert Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél 1200 kocát tartanak, s 25-30 ezer hízót nevelnek, illetve dolgoznak fel egy évben. A sertésből származó árbevételük egymilliárd forint - mondta el az MTI-nek Osvay György elnök-vezérigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során