Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 23. 14:01, péntek | Belföld
Forrás: STOP / Autolabor.hu

A szlovák rendszámok előnyeit venné át Magyarország

A szlovák rendszámok előnyeit venné át Magyarország

Feltűnően nagy a csend mostanában a területi alapú rendszámok magyarországi bevezetésével kapcsolatban, pedig az EU-nak ígéretet tettünk.

Januárban robbant hazánkban a rendszám-bomba, akkorra derült ki ugyanis, hogy a 2012-es évben 12 milliárd forint bevételt remél az új rendszámok kiadásából a költségvetés. Az első, kevesebb információra támaszkodó beszámolók szinte azonnali, mindenkire nézve kötelező érvényű rendszámcserét vizionáltak a 2012-es évre, pedig az akkor alig egy hónapja elfogadott új törvények szerint még az EU-csatlakozás előtti rendszámokat sem kell kötelezően lecserélni.

A kormány tervei között állítólag az szerepel, hogy hazánkban is bevezeti az Európában ugyan elterjedt, de napjainkban éppen visszaszoruló területi alapú megjelölést. EU-s szomszédaink közül Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Románia is használja a rendszert. Olaszországban nem magába a rendszám-kódba, hanem - az új, EU-s rendszámtáblákon - a táblák jobb szélére, egy, az ország megjelöléshez hasonló sávba vésik bele az autó származási tartományának megjelölését.

Szlovákiában 79 különböző körzetet tüntetnek fel a rendszámokon, így ha mi is a szlovák példát követnénk, a megye-rendszer helyett a 168 járás kódjai kerülnének fel a rendszámokra. A rendszer előnyeiről sokat nem árult el a kormány, valamiféle ködös, a bűnmegelőzéssel- és üldözéssel kapcsolatos magyarázat mellett a rendszámfelismerő, automata kamerák működési sajátosságaival is magyarázták a cserét. Mindezt januárban, azóta viszont hatalmas a csend az ügy körül.

Elképzelhető, hogy a rendszámcsere is csupán olyan hirtelen elképzelés és ötlet volt, mint néhány éve az MDF egyik utolsó nagy rúgása, a jobbkéz-szabály eltörlése és az összes kereszteződés betáblázása? Aligha: a rendszámcseréből származó 14 milliárd forintot még tavaly megígértük az EU-nak, és a brüsszeli székhelyű Unió a legkevésbé sem vevő a be nem tartott ígéretekre.

A cikk folytatódik! Olvassa tovább autós szakportálunkon, az Autolabor.hu oldalon! Kattintson ide!

Autolabor.hu / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;