Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti

A mellrák korai felismerésére új, hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban

A mellrák korai felismerésére új, hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban

A mellrák korai felismerésére új, folyékony kristályos hőérzékelő módszert fejlesztettek ki Lengyelországban.

A beavatkozás-mentes eljárás klinikai tesztjei bebizonyították, hogy kiegészítheti az ultrahangos és a mammográfiás szűrővizsgálatok adta lehetőségeket, mert nem ártalmas és a röntgenvizsgálatokkal szemben korlátlan mennyiségben megismételhető - olvasható a dziennik.pl hírportálon.
A kutatók elsősorban fiatal nőknek ajánlják találmányukat, akik még nem vesznek részt a rendszeres szűrővizsgálatokban, továbbá a genetikailag veszélyeztetett csoportba tartozóknak, illetve azoknak, akiknél ellenjavallt a röntgensugaras vizsgálat.
A kisméretű szűrőeszköz kidolgozásával foglalkozó lengyel társaság leírása szerint a mobil készülékbe ultra vékony, folyékony kristályos réteget építettek be, amely kiszűri a szerven belüli anomáliákat, azaz lehetővé teszi az elváltozások ábrázolását, még mielőtt kifejlődne a tumor. A Braster néven bejegyzett készülék két cserélhető, passzív hőérzékelő képernyő segítségével szűri ki mind a rosszindulatú, mind az enyhébb jellegű képződményeket.
Az uniós támogatással végzett klinikai vizsgálatok összegzése szerint ezer önálló vizsgálatot végeztek el, és a hőábrázoló technológiával kimutatott eredmények egybevágtak a mammográfiai szűrővizsgálatéval.
A szűrőeszközt fejlesztő Braster céget öt lengyel kutató alapította 2008-ban. A cég közlése szerint 2013 második felében jelenhetnek meg a lengyel piacon a mérsékelt áron beszerezhető mobil szűrőeszközök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk