Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 16. 14:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Soós Lajos

A 80 éve született Albert Flóriánra emlékeztek

A 80 éve született Albert Flóriánra emlékeztek

Albert Flórián csak az Aranycsapat tagjaihoz mérhető a magyar labdarúgásban - mondta id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke azon az eseményen,

amelyen az éppen 80 esztendeje, 1941. szeptember 15-én született labdarúgóra, a Nemzet Sportolójára emlékeztek.

Az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület rendezvényén az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó egykori csapattársai közül megjelent például Juhász István és Szőke István, továbbá ott voltak az FTC Baráti Körének tagjai, a kiváló focista tisztelői.

Id. Lomnici Zoltán idézte Szepesi György legendás rádióriporter, az Aranycsapat krónikása véleményét, mely szerint Albert Flórián befért volna az Aranycsapatba, ha korábban születik, majd hozzátette, hogy a népszerű Flóri csak Puskásékkal mérhető össze. Pályafutásából kiemelte, hogy 1968-ban és 1973-ban világválogatott, 1972-ben Európa-válogatott volt.

"Flóri a Fradihoz mindvégig hű volt, a klubhűség példája lehetne. A Fradiban 1952 és 1974 között 537 alkalommal szerepelt és 383 gólt szerzett. Az Albert-féle csapat nemzetközi kupát tudott nyerni, és az a VVK-győztes együttes csak magyar játékosokból állt, ami a mai csapatról nem mondható el" - hangsúlyozta Lomnici, majd azzal fejezte be méltató beszédét, hogy Albert Flórián életművének bemutatása ösztönző lehet a fiatalok számára, hogy ők is hasonló pályát fussanak be.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke arról beszélt, hogy együtt ünnepelhették a legendás játékos 50., 60., és 70. születésnapját, a 60. alkalmából egy könyvet is kiadtak. Az emlékek felidézése után megjegyezte: "Flóri Császár volt, de szerény maradt!"



"Jó apa volt, bár nem töltött sok időt velünk, mert sokat volt edzőtáborban" - mondta az ünnepség díszvendége, Albert Magdolna, az Aranylabdás lánya, és megjegyezte, hogy édesapja mindig vidám volt, sokat nevetett. Ha ma belépne az ajtón, büszke lenne a három unokájára, akik még kicsik voltak a nem sokkal a 70. születésnapja után bekövetkezett halálakor. "A stadiont nem ismerné meg, és a második otthona, a Népliget is megváltozott" - fűzte tovább gondolatait Albert Magdolna, akinek édesapja 2011. október 31-én hunyt el.

A megemlékezés végén köszöntötték a Fradi-család másik születésnapos tagját, Kásás Zoltán vízilabdázót, aki szintén szeptember 15-én, de öt évvel Albert Flórián után született.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.