Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Július 20. 12:26, kedd | Helyi

Tatai Patara július 23. és 25. között

Tatai Patara július 23. és 25. között

Idén újra várja a látogatókat a Tatai Patara 1597 Török - kori Történelmi Fesztivál

Idén újra várja a látogatókat a Tatai Patara 1597 Török - kori Történelmi Fesztivál, melyet a ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával rendez meg, tisztelegve az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt. A fesztivál programjáról július 13-án tartottak sajtótájékoztatót az Esterházy-kastélyban.

A látványos rendezvény tavaly sajnos elmaradt a koronavírus járvány miatt, 2021-ben azonban, bár a megszokott májusi időponttól eltérően kicsit később, de újra elmerülhetünk a 16. -17. századi hangulatban az Öreg-tó partján, a tatai várban és környezetében július 23. és 25. között. A történelmi fesztivál célja továbbra is a korszak hadi művészetének valamint hétköznapjainak átélhető, történelmi hűségre törekvő bemutatása, a keresztények és oszmán megszállók életmódjának, harcmodorának megjelenítése. A látogatókat idén újra több száz hazai és külföldi hagyományőr várja, s az érdeklődők a számos program között ebben az évben is tehetnek egy sétát a magyar faluban, bepillanthatnak a hárem életébe, részt vehetnek a színes vásári forgatagban, s korhű ruhák, haditechnikai eszközök és csatajelenetek segítségével tekinthetnek vissza a múltba.

Michl József polgármester az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: - Sokan hiányolták tavaly a város nagy fesztiváljait, így nagy köszönet jár Zombori Mihálynak és a ZOFI munkatársainak, hogy megszervezték az idei Patarát, figyelembe véve a szükséges változtatásokat és az elmúlt időszak bizonytalanságát. Michl József mindenkinek köszönetet mondott, aki együttműködésével hozzájárul a rendezvény sikeréhez, kiemelten az Esterházy-kastélynak és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.(NÖF)-nek, a Magyar Honvédségnek valamint a MH 25. Klapka György Lövészdandárnak s a Kuny Domokos Múzeumnak. A városvezető hangsúlyozta: - A ZOFI Kft. a honvédség és a NÖF kiemelkedő segítséget nyújtott a koronavírus elleni küzdelemben és jelentősen hozzájárultak a tatai oltási program sikeréhez is, amiért nagyon hálásak vagyunk.

A tatai történelmi fesztivál kerettörténete természetesen idén sem változik. Az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya a sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával „kopogtat be a várkapun”. A nevezetes kapupetárdás támadást valamint a szombati és vasárnapi csatákat cseh, szlovák, lengyel, német és magyar hagyományőrök mutatják majd be a közönségnek, a 280 hagyományőr több, mint 15.000 kilométert utazik azért, hogy részt vehessen a tatai eseményen.

Zombori Mihály a ZOFI Rendezvényszervező Kft. vezetője tájékoztatott arról, hogy a fesztivál július 23-án pénteken ingyenesen lesz látogatható. Aznap 16 órakor nyit majd a vásár, amelyen több, mint 100 kézműves kínálja majd a portékáját. 19 órától a Kastély téren zajlik a hagyományos szalutáció, s ezt követi a fáklyás felvonulás, mely idén nem fogja érinteni az Ady Endre utcát. A felvonulást díszsortüzek kísérik, a pénteki napot tűzzsonglőr bemutató fogja zárni. Zombori Mihály a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: - A szervezéskor és a fesztivál lebonyolításakor jó szándékkal és nagy odafigyeléssel vigyázunk arra, hogy a rendezvény ne okozzon kényelmetlenséget, és ne zavarja hosszabb ideig a környéken lakókat, miközben nagy szeretettel várjuk a tataiakat és az ide látogatókat.

A fesztiválon ebben az évben is részt vesz a MH 25. Klapka György Lövészdandár, járművekkel és különböző haditechnikai eszközökkel várják az érdeklődőket a Magyary Zoltán Művelődési Központnál, a Várkanyarban. A Kuny Domokos Múzeum is izgalmas programokkal készül erre a hétvégére, emellett pedig szombaton meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket. A mindig népszerű borudvar, a magyar falu és Aprajafalva 2021-ben az Esterházy-kastély parkjában kap helyet, s a várudvaron két lelátó is szolgálja majd a nézők kényelmét.

További információk és részletes program:

www.tataipatara.hu

facebook.com/TataiPatara

E-mail: tatai.patara@gmail.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:03, péntek | Helyi

ORSZÁGOS HATÁRRENDÉSZETI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt nap eseményei számokban.

2024. Március 17. 07:07, vasárnap | Helyi

Elismerés

A Tatai-medence örök prímása kitüntetést kapott

2024. Március 09. 06:45, szombat | Helyi

Nehéz mérkőzés elé néz az Tatai AC

A csapat eddig jól teljesített, de most a hétvégén különösen nehéz mérkőzés elé néz. Mutatjuk, mikor játszik a Tatai AC.

2024. Március 01. 18:05, péntek | Helyi

Kiránduló gyerekekre támadt rá egy horgász a tatai tónál, egyiküket meg is verte

A férfi június 12-én a tatai tónál horgászott, amikor egy fiatalokból álló kiránduló csoport tagjai nagy köveket dobáltak a tóba.