Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. December 14. 19:26, péntek | Sport
Forrás: MTI

Rövidpályás úszó-vb - Gyurta Dániel aranyérmes 200 méter mellen

Rövidpályás úszó-vb - Gyurta Dániel aranyérmes 200 méter mellen

Gyurta Dániel aranyérmet nyert a 200 méteres mellúszásban pénteken az isztambuli rövidpályás világbajnokságon.

A táv londoni olimpiai bajnoka, aki 25 méteres medencében 2:00.67 perccel világcsúcstartó, gyakorlatilag végig vezetve, több mint egy testhosszal verte a mezőnyt. A máig élő rekordját éppen Isztambulban, a 2009-es Európa-bajnokságon úszta. A mostani vb-győzelmet 2:01.35 perces világbajnoki csúccsal érdemelte ki úgy, hogy csak a táv első negyedében haladt együtt a mezőnnyel, 50 méter után viszont egyre jobban elhúzott a többiektől, és végül hatalmas fölénnyel diadalmaskodott a nyári ötkarikás játékokon mögötte ezüstérmes brit Michael Jamieson előtt. A nagymedencés világcsúcsot tőle szeptemberben elragadó japán Jamagucsi Akihiro csak negyedikként ért célba.
"Miután reggel végignéztem a riválisokon, egyértelmű volt, az olimpiai döntő résztvevői közül többen is visszatérnek finálézni. Ebből lemérhettem, hogy most nem szabad a végére hagynom a döntést, mert Jamieson is nagyon jött Londonban, és az új japán világcsúcstartó, Jamagucsi is kiváló hajrás - értékelt az eredményhirdetést követően a 23 éves Gyurta Dániel. - Örülök, hogy sikerült olyan tempót diktálnom, amit végül egyikük sem bírt."
Hozzátette, hogy ezúttal kizárólag a győzelem érdekelte, az idő másodlagos volt.
"Büszke vagyok arra, hogy képes voltam a hiányzó rövidpályás vb-aranyat is megszerezni. Nagyon komoly nyomás volt és van rajtam az olimpia óta, amivel nem egyszerű megbirkózni, viszont remélem, ma sikerült bizonyítanom, hogy továbbra is az úszás a legfontosabb számomra - mondta Gyurta, aki nem feledkezett meg segítőiről sem.
"Köszönöm az edzőimnek, Széles Sándornak, Kovácshegyi Ferencnek és Virth Balázsnak, hogy továbbra is mellettem vannak, és köszönöm az Újpestnek, hogy megfelelő körülményeket garantál a felkészülésemhez. Ezen az úton szeretnék haladni a következő években is."
Gyurta aranya a magyar küldöttség ötödik érme a törökországi vb-n. A szerdai nyitónapon Hosszú Katinka megnyerte a 200 méter pillangót és harmadik lett 400 méter vegyesen, csütörtökön pedig Cseh László másodikként, míg Verrasztó Dávid harmadikként végzett 400 méter vegyesen.
Eredmények:
férfiak, 200 m mell, világbajnok:
---------------------------------
GYURTA DÁNIEL 2:01.35 p
2. Michael Jamieson (Nagy-Britannia) 2:03.00
3. Vjacseszlav Szinykevics (Oroszország) 2:03.08

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!