Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 07. 15:01, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Rekordmélységű recesszió várható a brit gazdaságban

Rekordmélységű recesszió várható a brit gazdaságban

Rekordmélységű idei recessziót valószínűsítenek a brit gazdaságban a Bank of England csütörtökön ismertetett friss előrejelzési forgatókönyvei az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt.

Az új negyedéves pénzügypolitikai jelentés szerint - amelyet a brit jegybank a korábbi negyedéves inflációs jelentések új formátumú változataként honosított meg tavaly - a Bank of England várakozása az, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 14 százalékkal zuhan.

E forgatókönyv szerint az éves átlagon belül a brit GDP-érték a második negyedévben 25 százalékkal esik vissza.

Mindez soha nem tapasztalt mélységű recessziót jelentene a brit gazdaságban.

A Bank of England hangsúlyozza: ez az illusztratív jellegű, szokatlanul magas előrejelzési bizonytalanságok közepette összeállított forgatókönyv azzal számol, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedéseket és a gazdaságélénkítő programokat a brit kormány június elejéig érvényben tartja, majd a harmadik negyedév végéig fokozatosan visszavonja.

Az előrejelzési forgatókönyv 2021 egészére 15 százalékos GDP-növekedéssel számol a brit gazdaságban az idei rendkívüli visszaesés éves bázisán, de hangsúlyozza, hogy a brit gazdaság - jóllehet már az idei év második felében érdemi élénkülés várható - e modell alapján sem éri el a járvány előtti aktivitási szintjét 2021 második fele előtt.

A Bank of England azt valószínűsíti, hogy a 2020-ra és 2021-re várt szélsőséges növekedési kilengések után a brit hazai össztermék 2022-ben konszolidáltabb ütemben, 3 százalékkal nő.

A brit jegybank prognózisa szerint hasonló kilengések jellemzik majd a világgazdaság növekedési pályáját. A bank várakozása alapján a globális szintű GDP-érték - vásárlóerőparitás-súlyozású számítással - az idén 12 százalékkal zuhan, jövőre 15 százalékkal, 2022-ben 5 százalékkal emelkedik.

A Bank of England az új negyedéves pénzügypolitikai jelentés kiadásával egy időben tartott havi kamatdöntő értekezletén változatlanul hagyta az elmúlt hetekben történelmi mélypontra, 0,1 százalékra csökkentett alapkamatát és a mennyiségi enyhítésre - vagyis szuverén és kereskedelmi adósságeszközök vásárlására - fordítható, 200 milliárd fonttal (több mint 80 ezer milliárd forinttal) megemelt keretet.

A bank monetáris testülete márciusban két, soron kívüli ülésen összesen 65 bázisponttal csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,1 százalékos mélységi rekordra az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról 645 milliárd fontra (258 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A 200 milliárd fontos pótlólagos jegybanki likviditás az éves brit hazai össztermék tavalyi éves értékének 9 százalékával egyenlő.

A 0,1 százalékos alapkamat változatlanul tartására a kilenctagú monetáris testület a mostani kamatdöntő értekezleten egyhangúlag voksolt, de a mennyiségi enyhítés ügyében megosztott volt: a tanács két tagja az eszközvásárlási keret 100 milliárd fontos további emelésére szavazott.

A Bank of England a döntéshez fűzött csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy szükség esetén kész újabb monetáris élénkítő lépésekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése