Városlista
2018. május 27, vasárnap - Hella

Hírek

2018. Május 26. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

Zabkását reggelire!

21.hét:Tápláló, emésztést segítő alapanyag

Azabfogyasztása kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott. A zab ugyanis rendkívül tápláló, energiát adó gabona, tartalmaz B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostot bőségesen, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. Jótékony hatással van az emésztésre, segíti aszékrekedést, valamint vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása. Emellett orvosi vizsgálatok sora bizonyította már vérnyomást és koleszterint csökkentő tulajdonságát. A népgyógyászatban idegnyugtatóként és rossz alvás esetén is javasolják.

A zab és a zabkása emésztésre gyakorolt pozitív hatásait diétákban is előszeretettel használják. Mivel a zab jól telíti a szervezetet, fogyasztása után csak sokára alakul ki az éhségérzet, így akár napokig el lehet zabkásán lenni.
A zabkása elkészítése
Ha esetleg már unnánk a tejbegrízt és a tejberizst, mi is kipróbálhatjuk, hiszen elkészítése roppant egyszerű, csupán 5-10 percet vesz igénybe, íze viszont hihetetlenül fantasztikus. 1 adag elkészítéséhez forraljunk fel 3 dl tejet, majd tegyünk bele 5 dkg zabpelyhet. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik, majd adjunk hozzá fél teáskanál fahéjat ésvaníliát, ízlés szerint locsoljuk meg mézzel, és keverjük alaposan össze. Tálaláskor adhatunk hozzá natúr joghurtot és friss gyümölcsöket is ízlés szerint.

20.hét:A spárga jótékony hatásai

Nemcsak rostokban, folsavban és A-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, de a spárga krómot is tartalmaz, melyre nagy szüksége van a szervezetednek, ugyanis ez segít az inzulinnak a véráramból a sejtekhez szállítani a glukózt, így elnyújtja az ételek laktató hatását. Ez azonban nem a zöldség egyetlen pozitív hatása.
Segít a rák elleni küzdelemben
A spárga - akárcsak az avokádó, a kelkáposzta és a brokkoli - időnként már gyógynövényként is említésre kerül. A rákos betegeknek azért érdemes különösen spárgát fogyasztaniuk, mert az gazdag egy glutation elnevezésű szerves vegyületben. A glutation erős méregtelenítő hatással bír, ugyanis lebontja a karcinogén - rákkeltő - anyagokat és sok más káros dolgot is szervezetben, mint például a szabadgyököket. A spárga fogyasztása nemcsak csökkentheti az egyes rákfajták, mint a csontvelő-, a mell-, a vastagbél-, a gége- és a tüdőrák kialakulásának esélyét, de az ezek elleni küzdelemben is hasznos.
Erőteljes antioxidáns
A spárga az összes zöldség és gyümölcs közül az egyik leghatékonyabb, ha a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítéséről van szó. Sőt, már arról is szó esett, hogy hatóanyagai akár az öregedési folyamatot is lassíthatják, így segít újra feszessé tenni a hízás során megnyúlt bőrt, mely hátramarad a fogyás után.

Élénkíti a vérkeringést
A spárga öregedést gátló hatása az agy kognitív működésére is jó hatással van. Akárcsak a leveles zöldségek, a spárga is folsavat tartalmaz, mely a halban, a szárnyasokban, a vörös húsban és a tejtermékekben megtalálható B12-vitaminnal együttműködve véd az öregkori szellemi leépülés ellen.
Természetes vízhajtó
A zöldségből sikerült először kinyerni a róla elnevezett aminosavat, az aszparagint, mely erőteljes vízhajtó hatású, így nemcsak a többszöri vizeletürítést serkenti, de segít a szervezetnek megszabadulni a lerakódott felesleges sóktól. Vízhajtó hatásának és magas rosttartalmának együtteseként az egyik legjobb salaktalanító zöldségről van szó. Ez különösen a fogyásra, méregtelenítésre vágyók és az ödémától szenvedők számára előnyös, ám azoknak is érdemes beiktatniuk a heti menübe a spárgát, akik a vérnyomásukat szeretnék csökkenteni, vagy más szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.
Egy különös, ám ártalmatlan mellékhatás
A spárga fogyasztása után jellemzően erőteljes szagúvá változik a vizelet. Ez a zöldség egyik összetevőjének megemésztéséből származik, és teljesen veszélytelen. A fiatalabb hajtások fogyasztása erősebb, kénes szagot eredményez, de ez sem ad okot az aggodalomra.

19.hét:TELE VAN VITAMINOKKAL ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL

A fejes salátában igen nagy mennyiségű C-vitamin, karotin, B-vitamin, mész, foszfor és vas található. Tökéletes választás, ha friss ízekre vágysz, és megkopott vitaminkészletedet is szeretnéd feltölteni. Mivel frissen, köretként fogyasztjuk leginkább, ezért az sem lehet probléma, hogy hő hatására a benne lévő értékes tápanyagok elillannak. Azért azt érdemes tudnod, hogy a legtöbb vitaminnal a szabadföldiben termesztettsalátákrendelkeznek, a üveg- illetve fóliasátorban neveltek kevésbé hemzsegnek az ásványi anyagoktól.
JÓ HATÁSSAL VAN A GYOMOR MŰKÖDÉSÉRE
Jó hírünk van, ha gyakran kínoznak gyomorbántalmak, viszont imádod asalátát. Ez a csodás zöldség ugyanis jó hatással van a gyomor működésére, így ha rendszeresen fogyasztod, a gyomorfájdalmaid is enyhülni fognak. Persze nem árt odafigyelni arra is, hogy milyen élelmiszerek váltják ki nálad a problémát, és azokat jobb, ha mellőződ, de ha minden nap eszel fejes salátát, sokat tehetsz a jó közérzetedért.
FRISSÍT
Igazán üdítő finomság egy adag salátát elfogyasztani, ami leginkább magas citromsav-tartalmának köszönhető. Igazából bármibe belecsempészheted asalátát, ha egy jó adag vitaminlöketre, és extra mennyiségű pezsgésre vágysz. Fogyaszd szendvicsbetétként, a kedvenc vitaminsalátádba, ecetes lében, vagy csak magában egy kis sajttal, olajos magvakkal. Nagyon finom, rendkívül egészséges köreteket készíthetsz belőle.
MÉREGTELENÍT
A tavaszi menübe mindenképpen érdemes beépítened asalátát, hiszen a téli időszakban bevitt mérgektől is nagy eséllyel szabadít meg bennünket. A sok-sok méreganyag nem csak belső, szervi problémákat okozhat ugyanis, de a külsődön is nyomot hagyhat, méghozzá narancsbőr, illetve aknés, pattanásos bőr formájában.
GÁTOLJA AZ ÖREGEDÉSI FOLYAMATOKAT
Magas C- ésE-vitamintartalmának köszönhetően a fejes saláta a ráncok kialakulásának idejét is kitolja. Ápolja, táplálja a bőrt, így a belső hidratálást biztosítja, ami legalább ugyanolyan fontos, mint a külső. Bőröd hamvassága, ruganyossága így jóval időtállóbb lesz, és szó szerint a saját bőrödön fogod tapasztalni, hogy az egészséges mennyire jó hatással van a külsőre is.

18.hét:A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik,rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai aC-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost,jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitaminis található bennük.

Mivel nagyon magas azantioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul avércukorszint normalizálásához, és megelőzi avércukorszinthirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknekerőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található,krónikus gyulladásokellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja.A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyosdaganatos betegségek(emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

17.hét:A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek az egész testünkre jótékony hatást gyakorolnak - például az agyunkra, az anyagcserénkre és az immunrendszerünkre is. És ez még messze nem minden.

Véd a sejtszintű károsodástól
A zöld tea tele vanpolifenolokkal, például katekinekkel és flavonoidokkal, amelyek erős antioxidánsként működnek. Csökkentik a szabad gyökök szervezetünkre gyakorolt káros hatásait, ezáltal lassítják az öregedést, és sokféle betegség kialakulásának esélyét csökkentik.
Támogatja az agy működését
A zöld tea nemcsak abban segít, hogy ébren tudjunk maradni, de agyunk is jobban fog tőle.Koffeinttartalmaz, de kevesebbet, mint a kávé, ígynagyobb mennyiségben is fogyasztható.Ráadásul a zöld teában lévő aminosavak támogatják az agy működését, így éberebbek leszünk, gyorsul a reakcióidőnk, és esetleges szorongásunk is csökkenhet.
Serkenti a zsírégetést, és növeli a fizikai teljesítőképességet
Kutatások igazolják, hogy a rendszeres zöld tea-fogyasztástól hatékonyabb lesz azanyagcserénk, és több zsírt égetünk. A tea koffeintartalma miatt pedig a teljesítőképességünk is javulhat, így edzés előtt is ideális ital.
A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek az egész testünkre jótékony hatást gyakorolnak
Csökkentheti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát
A zöld teában található antioxidánsokazért is hasznosak, mert védik a sejteket, ezáltal csökkentve az esélyét a káros sejtburjánzásnak, vagyis a ráknak. Különösen igaz ez amellrákra, a prosztatarákra és a vastagbélrákra. Fontos tudni, hogy a zöld teába jobb, ha nem keverünk tejet, mert csökkenti a benne lévő antioxidánsok hatékonyságát.
Jót tesz a száj egészségének
A zöld teában a katekinek képesek elpusztítani bizonyos vírusokat és baktériumokat is, így óvják a száj, az íny és afogak egészségét.
Segíthet fenntartani az egészséges testsúlyt
Anyagcsereserkentő hatása miatt hosszú távon a zöld tea sokat segíthet a súlyvesztésben, illetve az egészséges testsúly fenntartásában. Kutatások igazolják, hogy különösen hatékony a hasi zsírpárnák elégetésében.

16.hét:Mire jó?

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.
Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése

15.hét:A tavasz első friss zöldsége a piacokon is kapható újhagyma. Nem kíván nagy szakértelmet és Te is duggathatsz kiskertedbe, vagy akár erkélyeden is virágládába hagymát.

A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le, az egész szervezetre hatnak, még a húgyutakban is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat.
Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-,B5-,B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.
Az újhagyma gyógyhatása
- vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben,
- C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,
- gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
- segít megelőzni az érelmeszesedést,
- emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású,
- jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat,
- vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését,
- a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító,
- a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését,
- salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is,
- a hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet,
- sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez,
- kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést.
- a hagymában található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet, -
- a női betegségként elkönyvelt csontritkulásra is jó a hagyma, mivel a naponta fogyasztott hagyma növeli a csontsűrűséget.
Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz és sült húsokhoz is ehetjük.
Nem csak a fehér hagyma részt, hanem a föld feletti zöld részét is bátran fogyaszd, hiszen ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

14.hét:A torma a legjobb vírusölő gyógynövény

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt tormabaktérium- és vírusölőhatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormátvese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzésetisztítja a légutakat, ezért sok helyena tormát az egészség szimbólumánaktartják.
Hogyan fogyasszuk?
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiválóköretkéntés frissen reszelve, deecetesen, vagytormamártáskéntis jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt arendezvények hidegtálainális rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jóétvágygerjesztőhatású. Néhány háziasszony fiatal levelét salátába teszi.

12.hét:Reggel méreg, délben étek, este orvosság: legalábbis ezt tartja egy régi mondás a retekről. Nézzük, mennyiben hihetünk ennek a népi bölcsességnek!

Miért jó?
Jó hírét leginkább közismerten gazdagC-vitamin-tartalmánakköszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású:oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekőképződését.

10.hét:A kókusz minden része felhasználható. Törzse építőanyagként, levele tetőfedőként, termése rostanyagként hasznosítható, magja élelmiszert, gyógyszereket, italt, kémiai anyagokat szolgáltat.

Kókusztej
A kókuszmag belsejében lévő üreget, a frissítő hatású, édeskés ízű kókuszvíz tölti ki. Belső, fehér húsát, a koprát lereszelik, és forró vízben áztatják, majd egy szűrőn átpréselik, ez szolgáltatja a kókusztejet. Minél többször ismételjük ezt a folyamatot, a kókusztej annál lágyabb és krémesebb lesz. A sűrűbb változatát szószokhoz vagy desszertekhez, mint puding, tejberizs használják. Lágyabb változatátcurrykhezés levesekhez.
A kókuszvíz
A kókusztej különbözik a kókuszvíztől. Az utóbbi sokkal nagyobb figyelmet kapott egészségügyi előnyeinek köszönhetően. Akut hasmenés kezelésére kiválóan alkalmas. A kutatások azt mutatják, hogy a kókuszvíz ugyanolyan elektrolit egyensúllyal rendelkezik, mint az izotóniás vizek, amelyek hasznosak egy hosszú, fárasztó testmozgás utáni folyadékpótlásra.
A kókusz jótékony hatása
A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes, ígylaktózérzékenyekis fogyaszthatják. Remek alapanyag különböző ételek főzéséhez, sütéséhez, turmixok készítéséhez, és becsült adaléka sok alkoholos italnak. A kókuszdióval többek közt rumot is ízesítenek.

A kókuszdió jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, de ellentétben más diófélékkel, ezek a zsírok leginkább közepes láncú telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. Hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása és akoszorúérbetegségekközti összefüggés jól megalapozott, ezért mivel a kókusztej telített zsírsav tartalma magas, mértékkel fogyasztható.

9.hét:Miért jó édesburgonyát fogyasztani?

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynekösszetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz:kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cinkis található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miattdaganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák ésa májbetegségek kockázatátés antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

7.hét:Miért jó?

A mangó nem csupán kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidrát tartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. A mangó 100g gyümölcshúsában 245kJ/59kcal / energia van.
Hogyan fogyasszuk?
A mangóhoz hozzájuthatunk nyers vagy konzerv formában. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb, de túlérett állapotban íze kissé émelyítővé válik.
Ha nyersen és frissen vásároljuk, akkor mosás után hámozzuk meg és vegyük ki a magját. Ezt követően feldarabolhatjuk a kívánt formában és méretben. A gyümölcs húsa kiválóan illeszkedik a rákételekhez, sonkához és a lazachoz egyaránt.
Van, aki a kettévágott gyümölcsbe likőrt önt, és lehűtve fogyasztja, de jó bóléhoz vagy gyümölcssalátához, fagylalthoz is, továbbá finom kompót és lekvár készíthető belőle.
Indiában sok háztartásban csatnit készítenek belőle, ami egy hindu eredetű fűszer-mártás.

6.hét:A méz jótékony hatásaa benne található100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhető.

A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk. Amezmester.huinformációi alapján csokorba szedtük a leggyakoribb betegségekre ajánlható mézeket.
Megfázás:bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.
Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot,az akácméz és a repceméza fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.Immunerősítés:magas vitamintartalma miatt azakácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasoltimmunerősítésre.
Érzékeny gyomor:a repceméz a legjobb. Ha az valamiért nem kívánatos, akácmézzel is próbálkozhatunk, de napraforgómézet kifejezetten tilosérzékeny gyomorralfogyasztani.
Csontproblémák:egyértelműen azakácmézvana legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálciumtartalma miatt.
Vérszegénység:magas vastartalma miattaz akácméz és a repceméz a megfelelő választás.
Férfiproblémák(prosztata, vizelési nehézségek):a napraforgóméz támogatjaleghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.
Horzsolás, sebek:a jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsoltsebek külsőleges kezelésére(a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).
Méregtelenítés:kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre.
Antioxidáns-kúra:magasE-vitamin-tartalmamiatt a napraforgóméz a leginkább javasolt.
Általános egészségmegőrzés:a sokféle nektár hasznos beltartalmi értékét ötvöző vegyes virágméz kitűnő választás.

3.hét:Erősíti immunrendszerünket, bélflóránkat . A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében. Használjunk minél gyakrabban és változatosan!

A savanyú káposztát ehetjük reggelire vagy uzsonnára szendvicsünk mellé, de kiváló társ lehet sült zöldségek, húsok, halak mellé is, vagy csak önmagában. Sokféle ízletes étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamintartalmát is megőrizni, elsősorbannyersen fogyasszuk vagy rövid ideig párolva, főzve (ekkor még nem veszíti el teljes vitamintartalmát). Tartalmaz mégB1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Gazdag rostokban és kevés kalóriát tartalmaz.
A belek seprűje
De nemcsak gazdag vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt fontos rendszeresen enni belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanismegtisztítja a belek falát. Az élelmi rostokat, mely nem más, mint a növényi sejtek sejtfala, azaz cellulóz, szervezetünk nem tudja megtisztítani, ezért kefeként végigsöpörnek a belekben, és minden salakanyagot eltávolítanak onnan. Ennek köszönhetően emésztésünk és székletünk is rendben lesz. Azepebetegekviszont csak óvatosan bánjanak vele.
Jobb, mint a joghurt
Bélrendszerünk működésére hasonlóan jótékony hatással vana savanyú káposztában található tejsav is, mely a káposzta érlelése során keletkezik. A tejsavbaktériumok száma a savanyú káposztában jóval magasabb, mint a joghurtban, így ha bélflóránk helyreállítására van szükség - például egy antibiotikumkúra vagyfertőzésmiatt -, bátran fogyasszunk belőle.
Kedvelt a diétában is
Alacsony kalóriatartalmaés emésztőrendszerünkre gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt a diétázók körében is kedvelt alapanyag. Segít szervezetünkből eltávolítani a lerakódott salakanyagokat, segíti azemésztést, így már pár nap után is könnyebbnek érezhetjük magunkat.

2.hét:Kiváló C-vitamin forrás

Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: a narancs legfontosabb téliC-vitamin-forrásainkközé tartozik. Egyetlen "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal tartalmaz több C-vitamint, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete, de két, bármilyen más fajtájú narancs is megteszi. A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitaminelősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.
Miért jó a narancs?
A narancsA- és B-vitaminokatis nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti ahasnyálmirigyműködését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.
Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valaminta limonénrákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. Atéli depresszió ellen is érdemesnarancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
A vérnarancsokáltalában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba.Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
Fitoösztrogénjeinőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetesantibiotikus hatású anyagokegyben fájdalomcsillapítók is.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogyvízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmávalimmunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.

1.hét:Miért jó?

Ettek márgyömbéres süteménytegy finoman ízesített marhahúsleves után, kóstolták már az angolok kedvelt gyömbérsörét? Ha csupán sokoldalú fűszerként szerzett volna érdemeket ez a furcsa alakú gyökér, akkor is figyelemreméltónak kellene tartanunk. Azonban a benne lévő illóolajok, hatóanyagok (pl. bizabolén, gingerol és a shogaol) miatt ennél sokkal többet nyújthat, ha értő módon, jól és jókor használják: sokféle betegségben hozhat enyhülést, több kellemetlen testi tünetet hatékonyan csillapíthat, nem is beszélve arról, hogy évszázadok óta hatékonyafrodiziákumnaktartják. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik amagas káliumtartalma.
Néhány a jótékony hatásai közül:a gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vérkoleszterinszintjét.A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít: a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják. A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat: gépkocsivezetők, vizsgázók kipróbálhatják ezt a tulajdonságát is.
Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás,légúti fertőzésekidején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására.
Hogyan fogyasszuk?
Legtöbbenfűszernövénykéntismerik és használják,levesek, húsok, mártások, sütemények ízesítésére, de önállóan is fogyasztják, például főzve, illetve cukorral kandírozva édességként. Hipermarketekben illetve nagyobb zöldség-gyümölcs szakboltokban nemcsak szárított, hanem friss gyömbért is lehet vásárolni. Ez hűtőben hetekig eláll. Felhasználáskor vékony szeletekre kell vágni, esetleg lereszelni, de úgy, hogy ne vesszen kárba az ilyenkor kicsorduló leve sem.

50.hét:Sokan a mákra csak süteménytöltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Sok benne a rost
2 evőkanál mákban 3,4 gramm rost található, ami nem kevés. A rostok segítenek, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk, és ne legyenszékrekedésünk, ráadásul még a koleszterinszintet is csökkentik. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
Sok benne a kalcium és a réz
Két evőkanálnyi mák 253 milligrammkalciumotés 286 mikrogramm vasat tartalmaz, amely körülbelül a napi szükséglet negyedét fedezi. A kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kella szív és az idegrendszer megfelelő működéséhezis. A réz pedig erősíti a szöveteket és a csontokat, illetve védi a sejtekben a DNS-t a károsodástól.
Sok benne a foszfor és a mangán
A kalcium mellett afoszforis erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz. A mák ráadásulsegíthet méregteleníteni a szervezetet, mivel tisztítja a beleket, és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat. Éppen ezért a fogyásban, illetve az egészséges testsúly fenntartásában is nagyon hasznos lehet. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.
Hasznos az olaja
A mákban telítetlen zsiradék található. A belőle kivont olaj fogyasztásarákmegelőzőhatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.
Bőrradír is lehet belőle
Ha két teáskanál mákot összekeverünk egy kevéstúróval, akkor remek bőrradírt kapunk. Gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a keverékkel az arcunkat, tíz percig hagyjuk fent, majd langyos vízzel mossuk le. A bőr tiszta és ragyogó lesz tőle.

49.hét:Milyen betegségeknél jó a dió?

A dió gazdag omega-3 zsírsavakban és nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat más ételeknél - adió rendszeres fogyasztásaa szervezet működésének számos területén fejthet ki jótékony hatást.
Kiemelkedő a dió egészségvédő hatása
Gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban(vas, magnézium,kalcium, kálium, foszfor,cink, réz, mangán, szelén). A diófélék tartalmazzák a rák-, illetve a szívbetegségek kialakulásának megelőzését igen hatékonyan segítő antioxidánsokat és az E-vitamint is. A dió rendszeres fogyasztása a rákellenes küzdelem egyik elismert alapja.
Nagy mennyiségben tartalmazza a kedvező élettani hatásúomega-3 zsírokat, melyek az emberi szervezetben csökkentik a nem kívánatos triglicerid-szintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, vértisztító hatású, serkenti az emésztést, ugyanakkorbélféregűző hatásáról is ismert.Nagyon hatékony gyomor- ésbélhurutellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás nőknél csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget is.
Dió a konyhában
A diót igen sokféleképpen fel tudjuk használni.Kedvelt alapanyag és töltelék süteményekhez, gabonakásákhoz, de salátákba is kiváló. Nagyon finompestokészíthető belőle, és pástétom is, ha egy kevés sárgarépával összedaráljuk. De önmagában is kiváló nassolnivaló.
Érdekesség
Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek,ekcémaesetén ezek lemosására, borogatására, és gyulladásgátlásra használják.
Igazi kincs a dióolaj
A dióból sajtolt olajigazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezértne tartogassuk sokáig. Linolsav-tartalmának köszönhetően védi immunrendszerünket, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket.

47.hét:Lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert

Agránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen azimmunrendszermegfelelő működéséhez. Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket.
Védi a májat és a vesét
A legújabb kutatások bizonyították, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.
Segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben
Agránátalmasegíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében - bizonyította több kutatás. A gyümölcs kivonata képes meggátolni abőrrákkialakulását kísérleti állatokon. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.&n

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Május 27. 00:00, vasárnap | Helyi

Abroncsokkal segíti az oroszlányi tűzoltókat a Bridgestone

Tehergépjármű abroncsokat adományozott az Oroszlányi Önkormányzati Tűzoltó-Parancsnokság számára a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft

2018. Május 27. 00:00, vasárnap | Helyi

Áramszolgáltatói karbantartás miatt szünetel majd a melegvíz-szolgáltatás Tatabányán

A T-Szol Zrt. tájékoztatása szerint május 28. és május 31. között kell számítani a korlátozásra.

2018. Május 26. 00:00, szombat | Helyi

Májusi teendők a kertben

Az egyik legszebb és munkában leggazdagabb hónap. Illatos orgonával, virágzó fákkal, hosszú szárú tulipánnal, az első zöldfűszerekkel kényeztet bennünket.

2018. Május 25. 09:06, péntek | Helyi

Gyermeknap a Vértes Agorájában!

Mindenkit szeretettel várnak!