Városlista
2017. augusztus 21, hétfő - Sámuel

Hírek

2017. Augusztus 19. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

Kukorica: az ember nélkül életképtelen gabona

33.hét:A mexikói indiánok a kukoricával és babbal rendkívül tápláló élelmiszerek birtokosai voltak, méltán kedvelték meg a zöldségnek tekintett sárga szemeket Európa szülöttei. A kukorica rejtélyes növény, táplál és gyógyít egyaránt. Van-e, aki nem szereti?

Miért jó?
Mit tartogat hát számunkra a csemegekukorica? A friss kukoricaszemekből 100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ) adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növény rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra. Van benne továbbá B1- és B2-vitamin. A B1-vitamint akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra. A kukorica mintegy 1,5 mg niacinja (B3-vitamin) főként olyan kötött formában van jelen, ami az ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen. Meszes vízzel kezelve azonban, ami nem véletlenül a tortillakészítés fontos lépése is, a niacin már felvehetővé válik. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség. A B-vitaminok közül kimutatható benne a pantoténsav, a B6-vitamin, - melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenállóképességét -, a biotin és csekély fólsav is. 0-12 mg C-vitamint és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is mutatható ki belőle.
Az ásványi anyagok közül 6 mg nátrium, 330 mg kálium, 9 mg kálcium, 120 mg magnézium, 250-290 mg foszfor, 80 mg kén említendő. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz mangán van benne.
A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.
Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.
A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A bajusz szaponinokat, cseranyagokat, sárgás színanyagokat, különböző olajokat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidokat tartalmaz. Még cukorbajra is ajánlják.
A torzsa főzete orrvérzés, erős havivérzés esetén lehet hatásos. A magok is vízhajtó és enyhén élénkítő hatásúak, borogatás készülhet belőle fekélyek, duzzadt, fájdalmas ízületek befedésére, szemölcsök kezelésére. Allantoin tartalma sejtosztódást serkentő hatású, így a sebkezelés, sebgyógyítás szere. Tumorellenes szer hírében is áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását pedig kutatják.

32.hét:Miért jó?

A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 218 Kj. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, fél mg vas, valamint réz van benne.
Sok A-vitamin, 21 mg C-vitamin, fólsav, valamint némi B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav, niacin is van benne.
A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

31.hét:Sok benne a béta-karotin

A sárgadinnyében több abéta-karotin, mint a barackban, a grapefruitban, a narancsban, a kajsziban, a nektarinban vagy a mangóban - gyakorlatilag ugyanannyi, mint a sárgarépában. Ez az anyag adja sárga színét, amelyerős antioxidáns és a szervezetben A-vitaminná alakul.Az A-vitamin nagyon fontos ahhoz, hogy a szemünk, a vérünk és az immunrendszerünk egészséges legyen.
Sok benne a C-vitamin
Egy csésze felkockázott sárgadinnyében többC-vitaminvan a napi szükséges beviteli mennyiségnél. Ez a vitamin segít abban, hogy az immunrendszerünk erős legyen, és a szervezetünk hatékonyan védekezzen az olyan betegségek ellen, mintaz asztma, a rák vagy a cukorbetegség.
Sok benne a folsav
A folsav, vagy más néven B-9 vitamincsökkenti bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét, segít az idős embereknek, hogy megőrizzék a memóriájuk frissességét. Ahhoz is fontos, hogy a magzat fejlődése során megakadályozza az idegcső-záródási rendellenességek kialakulását. A szükséges napi bevitel mennyisége körülbelül 400 mikrogramm; két csésze sárgadinnye 75 mikrogrammnyit tartalmaz.
A sárgadinnye nem csak hűsítő édesség, de kiváló vitaminforrás is egyben
Magas a víztartalma
Asárgadinnyéneknagyjából 90 százaléka víz, így remek hűsítő a forró nyári napokon, és segít abban, hogy megfelelően hidratált maradjon a szervezetünk. Ha elég folyadék van a szervezetünkben, szívünknek nem kell olyan keményen dolgoznia, jobb az emésztésünk, egészségesebbek a veséink, és a vérnyomásunk is könnyebben marad egészséges szinten.

29.hét:Tele van hasznos anyagokkal

A görögdinnyében sok aC-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a káliumis, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
Jót tesz a vesének
A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját.Mivel víztartalma nagyon magas, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul még a bőrnek is jót tesz.
Nagy melegben ideális étel
Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és avérnyomást, így megvédi a szervezetet attól, hogy túlságosan felmelegedjen.Magas víztartalma jól jön, amikor sokat izzadunk, és pótolnunk kell az elveszített folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Csökkenti a magas vérnyomást
Mivel sok benne akáliumés a magnézium,hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést, amitől az egész keringésünk egészségesebb lesz. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ez a szívnek is jót tesz.
Hasznos a rákmegelőzésben
A dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben.Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és avastagbélrák.
Jót tesz a libidónak
A görögdinnyében lévő argininsegíthet az erekciós gondok leküzdésében, és stimuláló hatással van a libidóra nőknél és férfiaknál egyaránt.

27.hét:Miért jó? A sárgabarack gyümölcséneklegnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, kevés 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal.

A- ésC-vitamin-tartalma(10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. Abenne lévő kénnekszerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti azidőskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.
Ugyanannyi aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása enyhe hashajtó hatású.

.hét:Miért ennénk ribizlit, amikor sokkal kényelmesebben fogyasztható gyümölcsök is vannak? Mondjuk, C-vitaminjáért, antioxidáns színanyagaiért, növényi rostjaiért. Ételnek sem megvetendő, de gyógyszernek kifejezetten kellemes!

A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges.
Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni.
Hashajtó hatása is ismeretes.

25.hét:Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-,C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium,kálium,magnézium, vas,cink).

Ameggyantioxidánsés vértisztító hatású
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóankimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyekantioxidánshatásúak.A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
Vértisztító hatású.A kalcium,káliumésmagnéziumegyütt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben.A savasmeggyserkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
A gyógyítómeggyrészei
Ameggyösszes részét felhasználják gyógyító célokra.
Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító.Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásosak.Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert.A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.
Ameggymagját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjábanB17 vitamintalálható. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

24.hét:Miért jó?

A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos.Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 százalék fehérjét, 1-3 százalék zsírt, 60 százalék szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.
Hogyan fogyasszuk?
Fáradságosnak tűnő tisztítása miatt manapság alig valaki fogyasztja azöldborsót nyersen. Régen inkább az volt a gond, hogy zöldborsófejtéskor hogyan lehet megőrizni a kifejtett szemeket a folyton arra tébláboló gyerekektől és egyéb torkos családtagoktól, akik ha tehették, marékszámra tömték a szájukba a friss cukorborsó szemeket. Manapság főként főzvelevesként, főzelékként, illetve köretnek, rizzsel vegyítve rizibiziként vagy mexikói zöldségkeverékben fogyasztjuk, illetve ugyancsak főzve salátába, leginkább franciasalátába vagy ahhoz hasonló majonézes, tejfölös salátákba tesszük.
A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 °C körül nagyjábólegy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be, ezért inkább megfelelő edényben tartsuk, ne pedig zacskóban. Remekül tartósítható házilag is előfőzéssel, majd mélyhűtéssel vagy sós lében hőkezeléssel.

23.hét:Acseresznyejótékony hatása

Gazdag A-, B-, C- vitaminban.Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek.Kitűnő vértisztító, hiszen 78-82%-a víz.Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat.Napi negyed kilócseresznyefogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki.A piros húsú gyümölcsök, így acseresznyeis, fontos szerepet töltenek be a rákos megbetegedések megelőzésében.
Acseresznyegyógyító magja
Acseresznyeösszes részét felhasználják gyógyító célokra. Termését gyógynövényként tartják számon.Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek.
Acseresznyemagját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjábanB17 vitamintalálható. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.Ám fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület!A B-17 felszívódik, egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből.Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.

22.hét:Arukkola másik neve borsmustár–afrodiziákumnakszámít, leginkább térségünkben, Európa középső és déli részén honos, ennek ellenére csak manapság kezdünk jobban megismerkedni vele, a legtöbb jól ellátott zöldségesnél már kapható.

A rukkola növény gyorsan növő levélzöldség és fűszernövény.Nem véletlenül nevezték el borsmustárnak: íze, amely igen jellegzetes, a borsra, a mustárra, valamint kissé a tormára emlékeztet.
A rukkola nemcsak finom zöldség –tele van vitaminnal.C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin is található benne,kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban, szilíciumban, vasban is gazdag növény. A zöldség különlegességét adja, hogy a levelén kívül a magja és a virágja is ehető.
A kiválasztottgyomorsav mennyisége csökken a rukkola fogyasztása által,vannak kutatók, akik az emésztőrendszer fekélyei ellen is javasolják a növényt. Szabályozó hatással van akoleszterin– és a vércukor szintjére.Régen tejszaporítóként is használták, a terhesség idején csökkenti a rosszullét tüneteit.
Az ókorban arómaiak vágykeltőnek, de a testszag ellen, szeplők enyhítésére, valamint a hajhagymák növekedési serkentőjeként is alkalmazták. Sőt, bevetettékköhögésre, bélférgek ellen is.
A rukkolát elsősorban ízesítésre használják,mediterrán térségekben különösen kedvelt.Asalátákkiváló alkotórésze lehet, de a szendvicsekre, a sajtokhoz, túrófélékhez, a rizottóhoz, kisült pizza tetejére rakható, tésztához, leveshez adható, kása-kiegészítő lehet. A zöldség balzsamecettel, olívaolajjal keverve finom öntet lehet egy nem mindennapi salátához.A rukkolával készült salátákhoz nagyon ízletes a parmezán- vagy füstöltsajt is.

21.hét:Miért jó?

Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak. Frissítő hatását a levelek citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.
Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépkedik.
Fogyasztása Magyarországon meglehetősen idényszerű, a legnépszerűbb tavasszal és kora nyáron, márciustól júniusig tart, májusban tetőzik. Mostanában azonban szinte egész évben megtalálható a piacon.

20.hét:Miért jó?

Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban,folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult.Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne aC-vitaminés a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsakvízhajtó tulajdonságávalvan összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porátfogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.
Mértékletesen fogyasszák a köszvényesek ésa vesekövesvagy arra hajlamos emberek.

19.hét:Miért jó?

A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.
Hogyan fogyasszuk?
A spenót kellemes ízű zöldségünk. A spenót ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Természetesen a spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle spenót levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. A zsenge spenótlevél nyelét se kell föltétlenül eltávolítani, hanem azt is nyugodtan fogyaszthatjuk. A megfőzött és ízesített spenótot sok háztartásban mélyhűtőbe teszik, és télen hasznosítják.
A spenóthoz jól illik a tükörtojás, a bundás kenyér, a fasírt és a natúr szeletek. Néhány helyen készítenek spenóttal, sajttal töltött palacsintát is.

18.hét:A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerősítő tulajdonságának köszönhetően a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket.

Miért jó?
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik.
Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz.
Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik.
Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll.

17.hét:A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik,rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai aC-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost,jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitaminis található bennük.

Mivel nagyon magas azantioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul avércukorszint normalizálásához, és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknekerőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található,krónikus gyulladásokellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja.A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyosdaganatos betegségek(emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

15.hét:Érvek a tojásfogyasztás mellett

- segít a testtömeg szabályozásában
A magas fehérjetartalmú ételekről tudjuk, hogy fokozzák a jóllakottságérzést. Ez vezette a tudósokat arra, hogy megvizsgálják, vajon a tojásnak van-e szerepe a jóllakottságérzés kialakulásában és a testtömeg szabályozásában. Két kontrollált vizsgálat is beszámolt arról, hogy a reggelire elfogyasztott tojás(ok) elősegítheti(k) a jóllakottságérzés kialakulását és az alacsonyabb napi energiabevitelt. Egy kutatás azt találta, hogy a legalább heti öt napon, nyolc héten át reggelire elfogyasztott tojások -hasonló energiatartalmú reggelivel összehasonlítva -, fokozták a testtömegvesztést a csökkentett energiatartalmú diétán lévő túlsúlyos egyéneknél.
- csökkenti az időskori vakság kialakulásának kockázatát
A tojássárgájában nagy mennyiségben megtalálhatóluteinés zeaxantin karotinoidokról úgy hiszik, segítenek csökkenteni az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát, ami az időskori vakság egyik fő oka. Egy tanulmány felfedte, hogy a 12 héten át fogyasztott, heti hat tojás megemelte a vér zeaxantin szintjét és növelte a makuláris pigment optikai sűrűségét. A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott stresszt (fotostressz).
- értékes vitamin- és ásványianyag-forrás
A tojásokban található olyan kulcsfontosságú tápanyagok, mint a D-vitamin, B12-vitamin, folsav és szelén kapcsolatban állnak az olyan krónikus állapotok megelőzésével, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a kognitív képesség csökkenése és a születési rendellenességek. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés azt találta, hogy azoknak a felnőtteknek, akik három vagy több tojást fogyasztottak hetente, a nem fogyasztókhoz képest jelentősen magasabb volt a B12-, A-és D-vitamin, a niacin (B3-vitamin)-, jód-, cink-és magnézium-bevitelük.
A tojás rendszeres fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás értékes összetevője lehet, amihez magas minőségű fehérjével, valamint számos vitaminnal és ásványi anyaggal járul hozzá.

14.hét:Miért jó?

Jó hírét leginkább közismerten gazdagC-vitamin-tartalmánakköszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású:oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik azepekőképződését.
Hogyan fogyasszuk?
A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorbana nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik,de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.
Tippek, tanácsok
Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanemgyógyító hatású táplálékként is számon tartják.Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).
Érdekesség
Különlegesség aköhögésenyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkábbszáraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

13.hét:Vöröshagyma

A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenekgyomorfekélytokozó Helicobacter pylori nevű baktérium közömbösítésében, így a betegség kiváló természetes gyógymódja lehet. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin, a kvercetin, hatékonyan gátolja a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek által okozott allergiaszerű reakciókat. Ha a hagymát vörös héjával együtt tesszük a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló táplálék. HDL-szintet növelő kénvegyületei, valamint a már említett kvercetin segít visszaszorítani a káros LDL koleszterin szintjét a vérben - így alapvető táplálék a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés kiváló ellenszere.
Lila hagyma
A lila hagyma igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül vízhajtó hatása is ismert. A már említett kvercetin vörös testvéréhez hasonlóan szintén megtalálható benne, sőt, a lila hagymából szívódik fel legkönnyebben. A fentieken túl a vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását is. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lila hagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület leglényegesebb tulajdonsága, hogy segíti a májat a szervezetméregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét, és a pattanások kialakulását is megelőzi.
Fokhagyma
A nyers fokhagymában található allicin több mint 20 féle baktériummal képes végezni, többek között a szalmonellával és a staphylococcus-szal. Kéntartalmú vegyületei képesek szabályozni a vércukorszintet, serkentik az anyagcserét, méregtelenítik a májat és javítják a vérkeringést. A fokhagyma csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet, javítja a magas vérnyomást, csillapítja az izomgörcsöket, használható gombás fertőzések ellen, de a gyomor- és vastagbélrák kockázatát is csökkenthetjük fogyasztásával.
Póréhagyma
A póré táplálkozás-élettani hatásában a fok- és vöröshagyma közé sorolható. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Élettani hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ugyanakkor kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt. Kiemelkedő a hagyma fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása, de féregűző szerként is ismert és bevált. A gerezdes rokonához hasonlóan értágító és vízhajtó, szív- és érvédő,vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. A rákellenes növényi étrend fontos összetevője.

12.hét:A növénynek március végén jelennek meg jellegzetes, lándzsa alakú levelei, áprilisi virágzásakor pedig gyönyörű fehér szőnyegként borítja az erdő alját. Ha a medvehagyma leveleit magad szeretnéd szedni, erdeinkben a nem védett területeken - még a virágzás előtt - megteheted.

Arra azonban vigyázz, hogy a medvehagyma nagyon könnyen összekeverhető a mellette növekvő mérgező gyöngyvirággal, ezért mielőtt leszednéd, morzsold meg a levelét: ha a kezeden fokhagymaillatot érzel, medvehagymával van dolgod. Ha nincs időd vagy lehetőséged az erdőben barangolni, a piacokon és a nagyobb boltokban is vehetsz a friss növényből.
Tizenkétszer hatékonyabb a fokhagymánál
A medvehagyma valódi egészségbomba. Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze ésillata a fokhagymáéra emlékeztet,ámhatása az utóbbinál jóval nagyobb:vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos.
Szendvicsekhez, levesekhez, húsokhoz
A medvehagyma felhasználása igen sokrétű. A friss leveleket apróra vágva akár a reggeli szendvicshez is fogyaszthatod,készíthetsz belőle főzeléket, levest, de húsokhoz és köretekhez is kiváló. Salátába is beleteheted, de a szárított levelekkel az ételeket is fűszerezheted.Mivel amedvehagyma csak májusig szedhető, ha hosszú távon szeretnéd fogyasztani, érdemes frissen lefagyasztani, vagy fűszerolajként tárolni. A friss növényből többek között az alábbi ételeket készítheted el.

11.hét:Segítség a fogyókúrához

A tavasz közeledtével ijedten látja, hogy a télen felugrott egy-két, esetleg még több felesleges kiló? Jó tudni, hogy a citrom remek kiegészítője, segítője lehet gyakorlatilag bármelyik súlycsökkentő diétának. Egy-egy fél citrom kicsavart levével ízesítve az ásványvíz, a tea frissítőbb lesz, és máris könnyebb "teljesíteni" az előírt napi legalább két liter folyadék bevitelét.
A citrom zsírégető, emésztésserkentő hatása miatt egyébként is hatékonyabbá teszi a diétát, étkezés előtt ajánlatos elfogyasztani. Más ételekbe is bele lehet csempészni, hogy egészségesebbé tegyük: gyümölcs- és zöldségsalátákba, halak mellé és minden olyan ételbe, amelybe egyébként ecetet tennénk. Fontos, hogy citrommal már ne forraljuk, főzzük az ételt, mert a hőhatás árt acitromC-vitamin tartalmának.
Nem ennyire egyértelműen ajánlhatók viszont azok a divatos diéták, amelyeknek az alapja

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2017. Augusztus 20. 00:00, vasárnap | Helyi

Augusztus 20-ának története

Augusztus 20. államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe

2017. Augusztus 20. 00:00, vasárnap | Helyi

Szent István Nap és matricagyűjtés a Csónakázó-tónál

Idén is gazdag programkínálat várja a tatabányai és környékbeli családokat az államalapítás ünnepén, és folytatódik a matricavadászat.

2017. Augusztus 19. 00:00, szombat | Helyi

Fiatalok pályázhatnak újvárosi lakásra

2017. Augusztus 18. 00:00, péntek | Helyi

Társasházak felújítására lehet ismét pályázni