Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Szeptember 18. 12:42, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Október végén kerülhet ki Bud Spencer szobra a budapesti Corvin sétányra

Október végén kerülhet ki Bud Spencer szobra a budapesti Corvin sétányra

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra - közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

A közlemény szerint a színészóriás, Bud Spencer tavaly júniusi halálát követően Tasnádi Szandra szobrászművész levélben fordult a Józsefvárosi Önkormányzathoz, hogy a filmlegenda emléke előtt tisztelgő, egész alakos, 2,4 méter magas bronzszobrát felajánlja.

A képviselő-testület szeptember elején döntött arról, hogy az önkormányzat vállalja a szobor felállításának csaknem 9 millió forintos költségét. A szobrot a Corvin sétányon helyezik el a tervek szerint október 31-én.

Az önkormányzat azért fogadta el a felajánlást, mert a színész személye tiszteletre méltó mind sportolói és filmes karrierje miatt. Életútjával olyan példát szolgáltatott, amely mindenképp megismerésre méltó és követendő a mai generációk számára is - írta az önkormányzat.

Bud Spencer 2016. június 27-én hunyt el 86 éves korában. Az olasz színész - eredeti nevén Carlo Pedersoli - Nápolyban született 1929. október 31-én. Jó tanuló volt, nyolc évesen úszni kezdett. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok. Ugyanabban az évben az olasz vízilabda válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, aztán több világversenyen nem indult.



Elindult viszont filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel. 1967-ben igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben a makaróni westernben már mint Bud Spencer szerepelt, oldalán későbbi partnerével, Terence Hill-lel.

Szólókarrierje is sikeres volt: Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek, de komolyabb témájú alkotásokban is megállta helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől - elhízása miatt - már nem vállalt szerepet pofozós filmekben, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként láthatták őt a nézők (Extralarge, Professzor Clementi).

Fotók: Tasnádi Szandi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.