Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Március 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Harmadával olcsóbbá válhat az oltalomszerzés

Harmadával olcsóbbá válhat az oltalomszerzés

A jövő év első felében kezdheti meg működését a visegrádi négyek (V4) által budapesti székhellyel létrehozott Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI). Az új virtuális hivatalon keresztül a feltalálók anyanyelvükön juthatnak előzetes információkhoz, az oltalomszerzés egyszerűbb, gyorsabb és közel harmadával olcsóbb lesz – közölte a Rádió Orient kérdésére Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A világban földrajzi és időkeretek között lehet szabadalmi monopoljoghoz jutni és nem közömbös, hogy ezeket országonként kell-e megszervezni, vagy lehet-e „nyalábolt eljárásokkal, azaz egy-egy mintázat jegyében és céljával együttes bejelentéseket tenni” - emelte ki Bendzsel Miklós. Az 1970-ben létre hozott Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) teszi lehetővé, hogy ugyanarra a találmányra egyetlen nemzetközi bejelentés benyújtásával kérjenek szabadalmi oltalmat egyszerre több, megjelölt országban.

Az elnök felidézte: csak nemzetközileg akkreditált regionális vagy nemzeti intézmények kaphatnak arra jogot, hogy a megállapodás alapnyelvein dolgozva világszerte elismert előzetes szabadalmaztatási véleményt, illetve írásos elemzést bocsássanak ki, amit a világon bárhol el kell fogadni. Ahol viszont nemzeti hatóságok működnek, ott a bejelentők anyanyelvüket is használhatják, jelentős költségkedvezményben és időelőnyben is részesülnek.

A V4 országai együttesen határozták el, hogy meglévő képességeik terhére egy virtuális intézetet hoznak létre budapesti központtal, a magunk és a velünk szomszédos országok bejelentői részére. A VSZI létrehozásának fő célja, hogy a részt vevő országok Cseh Köztársaság, Lengyel Köztársaság, Magyarország és Szlovák Köztársaság és egyes szomszédos államok feltalálói és vállalkozásai számára az eddigieknél előnyösebb feltételekkel tegye lehetővé a PCT rendszerének igénybevételét, a globális szabadalmi rendszerbe történő bekapcsolódást.

Az intézetet azonban még akkreditáltatni kell - hangsúlyozta Bendzsel, hozzátéve: hamarosan elkezdődik a japán és a skandináv intézetek rapőrtőreinek vizsgálata. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének fórumai előtt május és október között fog sor kerülni a jelentkezés, kandidálás megvédésére. „Erre jó esélyünk van, valószínűleg 2016 első felében indulhat el a munka.”

„Maga az a tény, hogy a négy ország kormányai úgy ítélték meg, hogy életképes és gyümölcsöző egy ilyen entitásnak a létrehozatala már maga is egy komoly vívmány” - mondta el a hivatal vezetője.

Azért jelent nagy előny a régió feltalálóinknak a VSZI, mert az eljárást nem távoli szabadalmi intézménnyel levelezve kell lefolytatniuk, hanem „elég ha egy email-ben felveszik a kapcsolatot, saját anyanyelvükön” és így tehetnek PCT bejelentést a világ tetszőleges célországaira, az újdonságvizsgálatot is itt fogják elvégezni, velük konzultálva, gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban. „Átlagosan 30 százalékkal olcsóbb lesz a nemzetközi oltalomszerzés, az anyanyelvi előnyökről nem is beszélve” - emelte ki az elnök. A közép-európai kezdeményezés döntően a régió hazai innovátorainak kínál versenyelőnyt képező új lehetőségeket.

Noha az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) 38 tagállamának a V4-ek is tagjai, de „ez a mi konkurens szolgáltatás kínálatunk, amit a mi virtuális egységünk meg fog jeleníteni” nem jelent problémát. 'Az EPO túlterhelt, és a mi a szerényebb nemzeti számainkkal a százezres tengerben csak az ezres nagyságrendet érjük el a négy ország egészében is”- mutatott rá Bendzsel.

A magyar szabadalmaztatásra benyújtott feltalálói aktivitás alacsony, de az oltalmat szerzett magyar alkotások címén szedett jogdíj, licenszforgalom és a hasznosítási ráta alapján tartósan Európa első öt-nyolc állama között van hazánk - szögezte le az elnök, hozzáfűzve: a versenyágazatainkban - gyógyszeripar, infokommunikáció, autó ipari beszállítás - megszerzett szabadalmaknak nagyon magas a jövedelemhozó képességük és aktív használatuk.

„Az 5 éves üzleti tervünk szerény 1-2 millió forint nyitó ráfordítással el lehet érni a nullszaldót a forgalom után” mivel a már létező kapacitások kombinációját használjuk ki - mondta el Bendzsel Miklós.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk