Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 14. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Felmérés készült a halastavainkban található növényvédőszerekről és gyógyszermaradványokról

Felmérés készült a halastavainkban található növényvédőszerekről és gyógyszermaradványokról

Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédőszerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában.

Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.

A Laboratorium.hu által bemutatott kutatás során több mint 400 féle peszticid és 100 féle gyógyszer maradványait keresték a halastavak vizében, üledékében és a halak húsában.

A 6 tó vizében 12 peszticidet, 3 peszticid-bomlásterméket, valamint 4 gyógyszermaradványt találtak a kutatók. Ez utóbbiak között volt egy antiepileptikum, egy antibiotikum és egy fájdalomcsillapító, illetve egy az állatgyógyászatban használt antibiotikum. Az üledékekben nem találtak gyógyszermaradványokat.

Ami a növényvédő szereket illeti, a halastavak vizeiben a 426 vizsgált vegyületből 1 rovarirtószer-metabolitot (a hírhedt DDT bomlástermékét), 5 gombaölőt, 7 gyomirtót és 2 gyomirtó-bomlásterméket mutattak ki, az üledékekben csupán glifozátot és az AMPA nevű metabolitját találták. A peszticid szermaradványok igen alacsony mértékben fordultak elő a vízben, illetve az üledékben.

Az európai és globális trendekhez hasonlóan Magyarországon is a legnagyobb mennyiségben forgalmazott gyomirtószer, azaz a glifozát, illetve annak lebomlási terméke, az AMPA volt a legtöbb esetben - két tó vizében és négy tó üledékében - kimutatható. A felszíni vizeknél nincs határérték meghatározva a vegyületre, de az üledékek esetében a koncentráció az EU-s és a magyar határértékek alatt maradt.

A halak estében 420 féle peszticidet vizsgáltak a kutatók, ezekből összesen 21-et lehetett kimutatni: 11 rovarölő szert, 7 gombaölő szert, 1 gyomirtó szert és 2 bomlásterméket. Gyógyszermaradványokból 139 vegyület közül csupán egy - a neomicin antibiotikum - volt olyan mennyiségben jelen, ami egyáltalán lehetővé tette a kimutatását.



A peszticidek egyedi koncentrációja jellemzően a kimutatási határ, körül ingadozott. Annak megítélése, hogy ez alacsony vagy magas érték, további környezet-egészségügyi információk gyűjtését és feldolgozását igényli, mert jelenleg nincs érvényes szabályozás a halhúsban található szermaradványokra. Éppen ez a Happy Fish projekt egyik legfontosabb célja: előkészíteni ezeknek a határértékeknek a megfelelő meghatározását - mutatnak rá az összegzésben.

Leggyakrabban a fél évszázada betiltott DDT rovarölő szer bomlástermékeit (DDE, DDD) lehetett kimutatni, ezek az összes tó halmintáiban megtalálhatók voltak. Azonban a halakban talált DDE és DDD értékek más állati termékekhez viszonyítva sem érték el azoknak a tizedét.

A többi szermaradvány - peszticid és gyógyszermaradvány - csak elszigetelten fordult elő a halak húsában, és az értékek nem voltak jelentősek más állati termékek határértékeivel összevetve sem. Fontos eredmény, hogy a vizekből gyakran kimutatható glifozátot a halhúsban egy esetben sem találták meg.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott, a WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium, a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszéke, a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. részvételével zajló HappyFish projekt legfőbb célja, hogy megértse és meghatározza a minőségi halhús kritériumait, és a további jogi szabályozáshoz határértékeket javasoljon, hiszen utóbbiak a haltermékek, elsősorban az édesvízi haltermékek esetében hiányosak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.