Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 11. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Élre törhet a hiteltörlesztési kafetéria

Élre törhet a hiteltörlesztési kafetéria

A kormány szándékosan hagyta meg adómentes juttatásnak a hiteltörlesztési kafetériát, a lehetőség hétszázezer emberen segíthet – közölte a Magyar Nemzettel a szaktárca. Eközben sok közepes és nagyobb cégnél maguk az érintett munkavállalók kérték kenyéradójuktól a juttatás mielőbbi bevezetését.

Számos közepes és nagyobb cégnél a munkavállalók kérést terjesztettek elő, és kezdeményezték, hogy a jövőben – kafetéria formájában – a munkaadó is járuljon hozzá lakáshitelük törlesztéséhez. Hasonlóra az utóbbi időszakból nemigen lehet példát mondani – állapította meg a PwC tanácsadó társaság adóügyi cégtársa. Lőcsei Tamás arról beszélt: a módszer népszerűségéhez nem férhet kétség, a juttatás rengeteg hiteladós helyzetén javíthat. A megoldást ugyanakkor a munkaadók is kedvelhetik, hiszen úgy adhatnak érzékelhető nagyságú dotációt dolgozóiknak, hogy az összegek után nem kell adót fizetniük.

A hiteltörlesztési kafetéria az idén is nyújtható, a jogi feltételeket a törvényalkotás és a szaktárca már korábban létrehozta. Az adósmentés e különös módozatának legfontosabb részleteiről annyi mondható el, hogy a dolgozónak a munkáltató öt év alatt legfeljebb ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – azért, hogy az érintett törlessze forint- vagy devizaalapú lakáshitelét. A munkaadó határozhat úgy, hogy a bér mellett, egyszerű támogatásként folyósítja a hiteltörlesztési hozzájárulást, miképpen arra is van mód, hogy a foglalkoztatók kafetéria-rendszerükbe illesszék ezt a lehetőséget.

A tapasztalatok szerint egyre több munkaadó tervezi az új juttatás bevezetését. Leginkább a nagyobb és a közepes cégeknél érzékelhető ez ügyben jelentős mozgolódás – mondta az adószakember. Ennek magyarázata Lőcsei Tamás szerint az, hogy ahol több a munkavállaló, ott nagyobb az esély arra, hogy a dolgozók közül annak idején számosan vettek fel banki hitelt lakásuk megvásárlásához. A munkáltatók egyébként – a jelenlegi helyzet szerint – főként két esetkörben adnának hiteltörlesztési kafetériát: az összegeket az alkalmazottak vagy a kölcsönök visszafizetéséhez, vagy az új otthon megvételéhez használhatnák fel.

A módozat népszerűségét – a társadalmi léptékű eladósodottság nyilvánvalóan számottevő mértékén túl – az is erősítheti, hogy a parlament asztalán fekvő őszi adótörvény-javaslat más béren kívüli juttatások adójának megemelését irányozza elő. Bár az indítványt még nem szavazták meg, s a bejelentések szerint változásokra is lehet számítani, mégis előfordulhat, hogy az adóterhek emelkedése miatt a munkáltatók inkább a teljesen adómentes hiteltörlesztési támogatást kínálják majd alkalmazottaiknak, s kevésbé – mondjuk – a Szép-kártyát, az Erzsébet-utalványt vagy az utazási bérletet. Utóbbi juttatások hosszú távú sorsát illetően jelenleg annyi tudható: a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az emberek inkább pénzt kapjanak munkájukért, s kevésbé utalványok és kártyák formájában fizessék ki őket munkaadóik. Ennek kapcsán a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára azt mondta: a kormány folytatná az egyszerű, átlátható adórendszer kialakítását. Ennek egyik elemeként a kabinet még ebben a ciklusban szeretné megvalósítani az egy számjegyű személyi jövedelemadót, ám ezzel párhuzamosan felülvizsgálja a kedvezmények rendszerét. Pankucsi Zoltán megjegyezte: amennyire lehet, azonos szintre hoznák a munkához kapcsolódó különféle juttatások – így a kafetéria és a munkabér – közterhét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.